У Северној Македонији од јануара недеља нерадни дан

Министарка за рад и социјалну политику Јагода Шахпаска изјавила да ће од 1. јануара недеља бити дан за одмор за 92 одсто радника

Фото: Никола Тркља

СКОПЉЕ – У Северној Македонији недеља ће од 1. јануара 2022. године бити нерадни дан, одлучили су данас посланици у парламенту Северне Македоније. За предлог измена и допуна Закона о радним односима којима је предвиђено да недеља буде нерадни дан гласало је свих 62 присутних посланика на пленарној седници без гласа против, у Собрању са 120 места.

Министарка за рад и социјалну политику Северне Македоније Јагода Шахпаска изјавила је да су Влада и њено министарство испунили обећања која су дали радницима и да ће од 1. јануара недеља бити дан за недељни одмор за 92 одсто радника.

Како је истакла, циљ тог законског решења је успостављање равнотеже између професионалног и приватног живота радника, породичног и друштвеног, као предуслов за њихову мотивацију и већу ефикасност на радном месту.

„Радници су наш највећи капитал. Њихов труд мора да се поштује и вреднује. Зато ће они који буду ангажовани у делатностима које због техничко-технолошког процеса који не сме да буде прекинут добијати најмање 50 одсто већу дневницу за рад у недељу и слободан дан, који могу да искористе у наредних седам дана”, рекла је Шахпаска, јавља Бета.

Она је додала да ће запослени у трговачким центрима, односно моловима, добијати двоструко већу дневницу, односно дневницу увећану за 100 одсто.

Додатно ће, како је истакла, два одсто од промета оствареног у моловима у претходној години за рад недељом и празницима бити намењени за изградњу нових дечјих вртића.

„Раднице и радници су стуб наше економије и покретачка снага државе. Због тога остају наш приоритет у грађењу будућих политика”, рекла је Шахпаска, кадар левичарске партије СДСМ.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 20. 12. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар