Србија ће пратити одлуку ЕУ о ковид сертификатима

Период важења сертификата о вакцинацији у ЕУ ограничава се на девет месеци, односно 270 дана од пуне вакцинације

Фото: Андреас Соларо/АФП

ЕУ сертификати важиће девет месеци од пуне вакцинације

БРИСЕЛ – Европска комисија усвојила је данас правило којим се период важења сертификата о вакцинацији ограничава на девет месеци односно 270 дана од пуне вакцинације.

Истовремено, усвојена су и правила о координирању сертификата како би се јасно разликовали докази о примљеној примарној вакцинацији од оних који се односе на бустер дозе.

„Нова правила ће обезбедити да се мере када је реч о путовањима заснивају на најбољим доступним научним доказима и објективним критеријумима. Континуирана координација је од суштинског значаја за функционисање јединственог тржишта и пружиће јасна упутства грађанима ЕУ у остваривању њиховог права на слободно кретање”, изјавио је портпарол Комисије Кристијан Виганд, јавља Танјуг.

У ЕК кажу да се овај сертификат односи на потребе путовања унутар ЕУ, а да ће „јасан и једнообразан период прихватања” сертификата о вакцинацији гарантовати наставак координације међу ЕУ 27 када је у питању транзит људи.

(Политика, 21. 12. 2021)

Србија ће пратити одлуку ЕУ о ковид сертификатима

Министар трговине Татјана Матић рекла да ће Србија као и до сада доносити одлуке у складу са препорукама здравствене струке, али и са админстративним правилима ЕУ

Татјана Матић (Фото: А. Васиљевић)

Одлука коју је ЕУ донела требало би да омогући слободу безбедног кретања, али и координацију међу чланицама ЕУ у односу на 3. бустер дозу вакцине против ковида-19, изјавила је Татјана Матић, министар трговине туризма и телекомуникација.

Према њеним речима, здравствене власти препоручују грађанима да се након истека шест месеци од ревакцинације имунизују и бустер дозом, али земље чланице нису у ситуацији да обезбеде у истом року неопходне количине вакцина, имајући у виду да је до сада у ЕУ издато 807 милиона ковид сертификата.

Матић је рекла да ће Србија као и до сада доносити одлуке у складу са препорукама здравствене струке, али и са админстративним правилима ЕУ како би се омогућило и нашим грађанима и страним држављанима да се што лакше крећу поштујући све здравствене протоколе.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 21.12. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

4 replies

  1. Dole jednoumlje! Stvari treba zvati pravim imenom a ne zavijati u oblande….

    12
  2. Ово је безумље. Сви знају да ковид пропуснице немају медицинско оправдање и да су инструмент терора и присиле за примање у тело нечег што је у фази испитивања и што називају вакцинама. Дозволиш „боцу“ и добијеш пропусницу без обзира да ли си позитиван на вирус или ниси.

  3. Мора се знати да не постоје медицинске власти. Постоје три гране власти али ниједан еснаф нема власт нити може узурпирати права од народа који је једини извор суверенитета државе. Никаква ЕУ или било који еснаф неће одлучивати о нашем животу.

  4. ,, Duboka država” sprovodi svoju agendu a mi gubimo energiju pokušavajući da ih argumentima ubedio da odustanu. Oni koriste sve instrumente državne prisile (policiju, vojsku, ekonomske mere) a mi mislimo da ćemo gandijevskim metodama moći da ih ubedimo. Potpuno je jasno da
    je jedino opšta pob#na jedini način.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading