Америка шаље на Балкан саветника за истраге криминала са седиштем у Загребу

Помоћ правног саветника ће се фокусирати на преваре у набавкама, корупцију, прање новца, организовани криминал, финансијско-технолошки криминал, родно насиље и трговину људима

Извор: Политика

Министарство правде Сједињених Америчких Држава у априлу 2022. године планира да започне регионални пројекат за унапређење рада тужилаштава у криминалним истрага у државама Западног Балкана, међу којима је и Србија, именовањем свог правног саветника са седиштем у Загребу.

Тим поводом, на сајту је објављен оглас за именовање сталног правног саветника који ће бити додељен Амбасади САД у Загребу и радиће у блиском партнерству са и у Министарству правде Хрватске.

У опису посла правног саветника биће да представља Министарство правде САД и Канцеларију за развој тужилаштва у иностранству, помоћ и обуку Кривичног одељења у спровођењу активности техничке помоћи финансираних од стране Бироа Стејт департмента за међународне послове у вези са наркотицима и спровођењем закона.

Циљ је да се повећају капацитети за истрагу, кривично гоњење и суђење у случајевима који укључују корупцију и организовани криминал широм Западног Балкана, укључујући Албанију, Босну и Херцеговину, Хрватску, тзв Косово, Црну Гору, Северну Македонију и Србију.

Помоћ правног саветника ће се фокусирати, али није ограничена на, преваре у набавкама, корупцију, прање новца, организовани криминал, финансијско-технолошки криминал, родно засновано насиље и трговину људима, наводи се на сајту.

Ово ће укључивати техничку помоћ, менторство и савете о истрази, кривичном гоњењу и одлучивању у предметима.

Такође ће укључивати анализу и савете о постојећим или законима који су у процедури.

Правни саветник ће координирати и блиско сарађивати са другим OPDAT (Overseas Prosecutorial Development, Assistance and Training Program Support) саветницима додељеним различитим балканским земљама.

Извор: justice.gov

Поред тога, блиско ће сарађивати са особљем амбасаде САД у различитим балканским земљама, наводи се у огласу.

Поред тачно набројаних услова који се тичу образовања и искуства, кандидати за правног саветника се обавештавају да ће у оквиру посла бити неопходна опсежна путовања у Хрватску и у оквиру региона.

Огласом су позвани амерички, високо образовани и искусни правници, који су до 13. децембра имали рок да се пријаве на ову функцију, на којој би били 14 месеци.

Канцеларија за развој тужилаштава у иностранству, помоћ и обуку (OPDAT) основана је при Министарству правде САД 1992. године да промовише владавину закона и поштовање људских права реформом правосудних система и подржавањем професионалних и одговорних институција у складу са међународним нормама и стандардима, описано је на сајту америчког министарства правде, преноси Танјуг.

OPDAT распоређује искусне тужиоце у амбасаде САД широм света да служе као дугорочни стални правни саветници (РЛА), краткорочни повремени правни саветници (ILA) и међународни саветници за хаковање рачунара и интелектуалну својину (ICHIP) како би унапредили сарадњу у транснационалним случајевима и да помогне партнерима у борби против криминала у циљу унапређења националне безбедности САД.

Путем менторства заснованог на предметима и стручних правних савета, ови саветници раде са својим страним колегама на јачању способности за истрагу и кривично гоњење транснационалног организованог криминала, тероризма, корупције, прање новца, привредних злочина, кријумчарење и трговине људима, трговине наркотицима и нових транснационалних криминалних активности као што су сајбер-базиране шеме преваре и кршења интелектуалне својине, укључујући она која проистичу из пандемије КОВИД-19.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 20. 12. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , ,

Оставите коментар