Рајли Вагаман: Мит и стварност у ковид Русији

Кремљ је прихватио све „мјере за заштиту народног здравља“ које силују душу и тероришу западни свијет – а људи то или оповргавају или траже изговоре

Владимир Путин (Монтажа: КонтраГардијан)

(КонтраГардијан, 16. 11. 2021)

„Спутњик Ве је безбједан!“

„Путин само ,глумиʻ да прихвата званичну причу о ковиду, чекајући пропаст петродолара!“

„Русија је посљедњи бастион слободе!“

Алтернативни медији створили су алтернативну стварност у погледу Русије.

Кремљ је прихватио све „мјере за заштиту народног здравља“ које силују душу и тероришу западни свијет – а људи то или оповргавају или траже изговоре.

„У Русији нема обавезне вакцинације!“

Свих 85 савезних субјеката Руске Федерације увели су обавезну вакцинацију за одређене категорије грађана, као и обавезан ку-ер код као „здравствену потврду“ за приступ одређеним објектима и јавним установама. Многи региони одбијају пружање рутинске здравствене заштите људима без ку-ер кодова.

На савезној разини, Кремљ је изразио подршку „свим мјерама“ које доприносе повећању броја вакцинисаних, истовремено тврдећи да вакцинација остаје у потпуности добровољна.

Израел Шамир: Пандемија као предигра за нешто крупније

Неколико примјера „добровољности“ вакцинације у Русији:

 • У Новгородској области губернатор је предложио да се дјеци чији родитељи нису вакцинисани забрани учешће у посљенаставним активностима и секцијама.
 • Предсједник Татарстана објавио је да ће за јавни превоз бити неопходна дигитална вакцинациона пропусница.
 • У Петрограду негативан ПЦР тест више неће бити довољан за добијање ку-ер кода, што значи да ће приступ позориштима, музејима и ресторанима у другом по величини граду у Русији бити омогућен искључиво вакцинисанима и онима који су прележали болест.
 • Московљанима старијим од 60 година наређено је да се самоизолују до краја фебруара. Вакцинисани и они који имају доказ да су прележали болест ослобођени су овог правила.

„… Али Спутњик Ве је безбједан!“

Непрестано читамо хвалоспјеве о непостојећим резултатима испитивања „дугорочне“ безбједности и дјелотворности Спутњика Ве – испитивања предвиђених да трају до 31. децембра 2022. године.

Интернет стање ствари у Русији (лево) битно се разликује од правог стања ствари (десно). Извор: КонтраГардијан

Попут других ковид вакцина, и Спутњик Ве је збрзао клиничка испитивања, с „привременим“ извјештајем заснованим на подацима шест мјесеци испитивања узетим као доказ његове непобитне дугорочне безбједности и дјелотворности. Ни то што је све врвјело од оспоравања (и узбуњујућег мањка јавног увида) није имало утицаја.

Трећа фаза испитивања вакцине обично траје бар пет година. Примјера ради, истраживање дугорочне безбједности вакцине за еболу произвођача Јансен – која користи исту векторску платформу као Спутњик Ве – почела су 2016. године, а завршетак је планиран за 2023.

Александар Редко, предсједник Професионалног удружења медицинских радника Петрограда, примијетио је у јулу да је проглашавање Спутњика Ве „безбједним“ не сачекавши чак ни крај збрзаних клиничких испитивања подједнако засновано на науци као отприлике читање тарот карата. Руска влада очито мисли да Редко није у праву.

Децембра 2020. министарство здравља Русије објавило је да пријевремено завршава с испитивањима Спутњика Ве, наводећи да би било неетички давати плацебо кад је јавности већ доступна провјерена вакцина за спасавање живота.

Фазе у развоју лека или вакцине (Извор: КонтраГардијан)

„Све је испитано током трајања пандемије“, објаснио је Александар Гинцбург, директор Центра Гамалеја, који је развио Спутњик Ве, свега четири мјесеца по почетку треће фазе испитивања.

Руска влада нема базу података попут америчког VAERS-а за пријављивање нежељених реакција, а љекарима који доводе у питање безбједност или дјелотворност вакцине пријети се новчаним казнама и затвором.

„Чињеница је да се у Русији ништа не региструје. Зато је веома тешко схватити размјере тежих компликација. Има много случајева, и можемо рећи да су повезани с вакцином. Или се може забити глава у пијесак и рећи да нема ниједан“, рекао је у недавном разговору Павел Воробјов, предсједник Московског научног друштва терапеута, због чега су га руске власти оптужиле за говор мржње против науке.

Сличну кривицу у погледу Спутњика Ве сноси и министарство здравља Аргентине, које је у октобру открило да је главна руска вакцина водећа по броју нежељених реакција, далеко испред Синофарма и Астра Зенеке.

Аргентина: Спутњик Ве лидер по нежељених ефектима (Извор: КонтраГардијан)

Постоји чак и злочин због мишљења, и то од стране изабраних народних представника. Депутат у Думи Михаил Дељагин написао је у августу да званични подаци показују да обавезна масовна вакцинација не би имала дејства и да би само погоршала стање.

Руске власти мјесецима су тврдиле да је у основи немогуће завршити на болничком лијечењу ако сте потпуно вакцинисани. Кад је постало очигледно да је у питању благо претјеривање, директор Гамалеје устврдио је да је 80 посто Руса обољелих од вируса купило лажне потврде о вакцинацији и да су лагали да су вакцинисани.

Прошлог мјесеца је замјеник предсједавајућег Думе Пјотр Толстој признао да је власт потпуно заказала на пољу увјеравања становништва да је Спутњик Ве безбједан и дјелотворан.

„Премало је одговора зашто се вакцинисани разбољевају, зашто вакцинисани умиру, откуд проблеми и компликације по вакцинацији“, рекао је високо рангирани представник тог законодавног тијела.

Потпуни недостатак јавног увида подстакао је стварање незваничних база података и канала на Телеграму за праћење нежељених дејстава. Умјесто настојања да поради на питањима безбједности вакцине, руске власти упоређују грађане с терористима.

РТ о активистима против обавезне вакцинације: Народни непријатељи

Кремљ и његови кловнови и даље тврде да нема разлога за бригу о дугорочној безбједности јер је Спутњик Ве направљен на провјереној векторској платформи Центра Гамалеја. Тако је Кирил Димитријев, некадашњи банкар Голдман Сакса школован на Харварду, иначе директор Руског фонда за директне инвестиције (који финансира Спутњик Ве), устврдио на РТ-у:

„Русија је за вакцину за ковид-19 искористила измјену двије постојеће двовекторске платформе развијене 2015. за еболу, које су прошле све фазе клиничких испитивања и кориштене за борбу против епидемије еболе у Африци 2017. године.“

На сајту Спутњика Ве, међутим, стоји:

„У Гвинеји је око двије хиљаде људи примило вакцину против еболе током 2017-2018. у оквиру треће фазе клиничких испитивања.“

Хоће ли Димитријев да каже да је трећа фаза испитивања спроведена 2017-2018. помогла Гвинеји у сузбијању еболе?

То је храбра тврдња, имајући у виду да је Гвинеја објавила да се ослободила еболе јуна 2016, двије године по њеном избијању.

Спутњик Ве је прва „векторска“ вакцина Центра Гамалеја одобрена за хитну употребу изван граница Русије. Гинцбург, директор Гамалеје од 1997. – још није избацио на тржиште у потпуности одобрену вакцину, и поред више покушаја.

Центар Гамалеја сам себе назива „водећом светском истраживачком институцијом“ (Извор: КонтраГардијан)

Гинцбургова прва векторска вакцина, Адевак флу, доводи се у везу са скандалом вишемилионске проневјере. Како је јула 2020. објавила интернет страница Фонтанка:

„Научници Гамалеје су за Спутњик Ве урадили ,копи-пејстʻ из претходних истраживања, које научна заједница није прихватила…“

Многим Русима је упечатљива и чињеница да је највећи навијач Спутњика Ве симпатични банкар који настоји да у Русији уведе платни систем на основу ку-ар кода, и уз то ради на крипто валути са Џеј-Пи Морганом.

„… Али власти у Русији никад не би варале сопствени народ!“

У јуну, по појави смртоносног „Московског соја“ – касније означеног као „хипотетички феномен“ – власти су по први пут увеле обавезну вакцинацију у главном граду Русије. Друге области потом су учиниле исто.

Да, људи су се бунили – али је број „случајева“ ковида одмах почео опадати. Број „смртних случајева“ од ковида се заравнио! Право чудо.

 

Избори за Думу били су окидач за велики талас ковида који је изискивао свеопшту обавезну вакцинацију и ку-ар кодове (Извор: КонтраГардијан)

А онда се десило нешто необично: невјероватно дјелотворне (али крајње непопуларне) присилне мјере одједном су престале дјеловати непосредно по изборима за Думу крајем септембра.

Каква уврнута случајност. И наравно, владајућа партија Јединствена Русија – која је као посљедицу неочекивано увјерљиве побједе на изборима обезбиједила већину у скупштини за сљедећих пет година – била је присиљена да уведе још присилније мјере. Ако се то Русима не свиђа, своје незадовољство могу изразити на изборима 2026. године.

Спадање Русије на ниво увођења обавезне вакцинације посебан је примјер дволичности власти и лагања на индустријској разини. То је веома занимљива прича.

„… Али… Али… Путин!“

Током скупа Свјетског економског форума у јануару, предсједник Русије био је главни говорник, што је његов први говор пред тим уваженим тијелом од 2009. године.

Почевши говор с пријатељским и интимним ријечима „драги Клаусе“, Путин се присјетио како је упознао г. Шваба 1992. и да је отад редовни посјетилац догађаја које организује овај визионар Четврте индустријске револуције.

Влада РФ са Светским економским форумом потписала меморандум о формирању „Центра четврте индустријске револуције“ у Русији

Путин је овај важан говор искористио да позове на „ширење размјера тестирања и вакцинације“ диљем свијета, описујући ковид као егзистенцијалну пријетњу која изискује блиску међународну сарадњу. Цјелокупна свјетска привреда мораће се поново градити од самих темеља од стране централних банака, јер је вирус толико смртоносан и разоран:

„Данас је кључно питање како створити програм не само брзог опоравка свјетске и националних економија, већ и обезбјеђивања да тај опоравак буде дугорочно одржив, да се ослања на квалитетну структуру и да омогућава превазилажење друштвених неједнакости. Јасно је  да ће се, имајући у виду горња ограничења и макроекономску политику, економски раст у великој мјери ослањати на финансијске подстицаје, при чему ће кључне улоге имати  државни буџети и централне банке.“

Тако се на руском каже „Build Back Better“?

Сви смо ухваћени у исту, од олигарха контролисану замку звану паноптикон. Можда је дошло вријеме да то прихватимо, и да се не претварамо да неке затворенике и није брига?

Луда времена. Нек нам је свима са срећом.

Рајли Вагаман, дописник Контрагардијана из Русије. Радио за РТ и још неколико медијских организација

С енглеског посрбило, скратило и приредило: Стање ствари

Прочитајте јошCategories: Посрбљено

Tags: , , , , , , ,

7 replies

 1. Кад Путин ради другачије од осталих светских моћника, он је мимо света и угрожава све друге. Кад ради исто што и они, он је преварант, тиранин и продавац магле.
  Срећом, па њега баш засврбе шта белосветска лапрдала мисле, говоре и пишу о њему. Њему се једноставно може све што ради и на то свет треба да се навикне. А кад свет увиди да ће се још више моћи његовом наследнику, биће касно за лечење комплекса више вредности. Свет ће бити једнако неправедан, само ће се улоге променити. Из нашег угла, то и неће бити тако лоше.

  18
  6
 2. Русија, још увијек, не посједује критичну масу родољуба одраслих на вриједностима Православља. Чак ни у Цркви. А ако се и појаве такви, брзо их склоне са сцене. Примјер је Стрељков у Домбасу.

  Покушавају да се супроставе Западу гарнитуром политичара образованим у неком хибридном систему. Нажалост, то није ни хибрид Православља и још нечега. Ради се о симбиози комунизма и либерализма. Умјесто да потпуно напусте западни концепт, они му супростављају нешто што називају својим, али у суштини је само једна подваријанта западних вриједности. Нешто као кад су се код нас комунисти пресвукли. Промијенили су дресове, али су остали исти. Непотребно троше и посљедње резерве у сукобу који су морали избјећи.

  Кинези поступају мудрије. Они су у своју верзију комунизма инкорпорисали своје традиционалне вриједности. Нису их супростављали, као што је то учињено у СССР – у. Кад одбаце љуштуру комунизма, остаће здрав систем који ће наставити функционисати.

  А не хаос, као у Русији послије распада СССР – а. Руси су успјели пребродити економски колапс. За духовну обнову ће им требати времена.

  Ипак, ја сам оптимиста. Биологија ће учинити своје. Баштиници комунистичких идеја ће поумирати. Замајац могу бити и исламски народи са обода Русије, који се своје традиције нису одрекли. Мање као примјер, а више као мотивација етничким Русима.

  29
 3. Е кад Рајли каже…

  6
  1
 4. Nije u pitanju “ kovid demokratija“.
  Nije u pitanju “ demokratija“.
  Nije u pitanju “ sloboda govora“.
  Nije u pitanju“ sloboda štampe“.
  Nije u pitanju “ slobodno tržište“.
  Nije u pitanju “ naše, vaše i njihove vrednosti“.
  Nije u pitanju ništa što bih vam“palo na pamet“ , u vezi “ bilo čega i bilo šta“ , SVETSKI I EVROPSKI.
  Samo jedno i jedino je UVEK , NON-STOP i STALNO , je u pitanju , a to je :
  Majka Rusija.
  Na nju su kidisali početkom 1700 -tih , Švedska.
  Na nju su kidisali početkom 1800-tih , Francuska.
  Na nju su kidisali početkom 1900-tih , Nemačka.
  Na nju KIDIŠU , zemlje , engleskog maternjeg jezika
  2000-tih .
  Uvek “ ONI“ , imaju “ OBRAZLOŽENJE „, zašto.
  Kidišu.
  Već godinu i šest meseci , im smeta Ruska vakcina.
  Zaboravili su da su Rusi , jedini napravili vakcinu
  za „Ebolu virus“.
  Njima , iz engleskog govornog područja , nije bilo važno da je naprave .
  Nije isplativa , a i spasila bih “ bivše“ i sadašnje “ robove“ ,
  koji nemaju istu boju kože kao i njihovi bivši robovlasnici.
  Rusi su to uradili , džaba. To im „ONI“ , neće oprostiti.
  Nikada. Zato , stalno , non-stop , ide , opanjkavanje, pljuvanje, optuživanje, verbalno , televizijsko , ekonomsko , kulturno i sporstko , agresivno napadanje.
  Njima , jednom rečju ,smeta Majka Rusija.
  U „četvrtom“ pokušaju da Rusiju , i čitav taj prostor stave pod svoju kontrolu, potrebni su im :
  domicilni podizvođači radova , jer su „zaključili“, iz predhodna tri puta , da to nije moguće .
  Ovde se jednostavno vodi borba za Ruske domicilne
  Brankoviće Vukove.
  I Ruske Lisice.
  Nisu primetili da se Ruski Medo , probudio .

  15
  3
 5. Да би се схватила права улога руске државе данас, неопходно је погледати на основне податеке у животу и смрти у Русији –

  Русија 2020: пораст укупног броја умрлих 320 (речима: триста двадесет) хиљада виши него у претходној 2019. години.

  https://zen.yandex.ru/media/barkut0709/ot-chego-umirali-liudi-v-rossii-v-2020m-60db3dd28eed6404cbdd6739

  Повећање смртности је то у рангу са онима најцрњих периода послератног доба, и онима из 1990их.

  Као резултат, од новембра 2020 до октобра 2021, популација Русије је опала за један милион.

  https://zen.yandex.ru/media/barkut0709/million-ubyli-naseleniia-za-poslednie-12-mesiacev-i-drugie-novosti-demografii-61aa5d9b2a115d3ac88414b3?&

  Пошто о постојању неке страшне епидемије може бити говора тек колико о постојању једнорога (https://denisrancourt.ca/categories.php?id=1&name=covid), наведене чињенице изгледају као резултат, директни резултат мера руске државе.

  Са таквом одбраном, питање је да ли спољашњи нападачи морају прстом помакнути.

  5
  2
 6. Vidim da istina boli komentatore, pa fanataziraju

  2
  4
 7. Сумњиви су ми мотиви овог чланка. Да ли је реч о још једном смишљеном подривању поверења патриота у Путина?

  Шта је Русија требало да ради? Да објави како вирус не постоји и да неће ништа предузимати, иако зна врло добро шта се догађа и ко стоји иза пландемије?
  Или да чека вакцине од оних који су вирус и „обогатили“ и лансирали и плати га златом?

  Или да поступи као што учи џудо, у коме је ВВП мајстор, и потез противника употреби у своју корист?

  4
  1

Оставите коментар