Политика: Да ли је Брисел изгубио веру у бриселски дијалог Београда и Приштине

Покрајинске власти не желе разговор са Београдом и у томе их незванично подржава западни део међународне заједнице

Фото: Д. Стојановић

Приштина није заинтересована за решавање конкретних животних проблема грађана и велико је питање да ли ће и када уследити наставак дијалога са Београдом. Привремене покрајинске институције су упркос Бриселском договору јуче поново, по шести пут, забраниле улазак главном преговарачу Петру Петковићу улазак на Косово и Метохију. То је још један доказ да Приштина не жели да разговара са Београдом о било чему. Председник Србије Александар Вучић каже да је забринут за будуће потезе Приштине и да за сада нема ни најаве да ће дијалог са Приштином у Бриселу бити настављен.

Да нови састанак две стране у Бриселу није ни на видику потврдио је и портпарол ЕУ Петер Стано који је 6. децембра изјавио да је предуслов за одржавање наредног састанка спремност страна да се договоре о конкретним резултатима за добробит својих грађана. „Недавни контакти високог представника ЕУ за спољну политику и безбедност Ђузепа Бореља и шатл дипломатија Мирославa Лајчакa, показали су да у овом тренутку не постоји таква спремност”, навео је Стано.

Повод за овакву изјаву био је резултат шатл дипломатије, специјалног изасланика ЕУ за дијалог Лајчака који је крајем новембра посетио Београд и Приштину покушавајући да организује нову рунду разговора на највишем политичком нивоу. После апсурдних Куртијевих захтева, Лајчак се вратио обесхрабрен, а шта је конкретно рекао могло се чути пре неколико дана када су из Приштине почеле да стижу запаљиве и антисрпске изјаве. Најдаље је отишла Доника Гервала, која је званични Београд и председника Вучића оптужила да су извор нестабилности у региону. Свега неколико дана раније Курти је, без икаквих основа, напао званични Београд да не жели да се расветли судбина несталих, иако Београд инсистира на овој теми током сваке рунде дијалога. Све то је учињено с намером да Приштина са себе скине одговорност за застој у дијалогу и за драстично повећан број инцидената над Србима на КиМ ове године.

Аустријски посланик у Европском парламенту Лукас Мандл у интервјуу за „Албанијан пост” је рекао да сумња да Лајчак може да постигне коначно решење до краја мандата, због чега тражи да се у овај процес укључи председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен. Изразио је сумњу да ће Лајчак до краја мандата било шта постићи, уколико не буде могао ускоро да представи резултат ЕП државама чланицама и комисији.

А амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко изјавио је да могућност решења питања КиМ постоји само на линији дијалога и нагласио да у том циљу и лично инсистира да ЕУ учини што већи притисак на Приштину да се испуне обавезе преузете из споразума који је потписан у Бриселу, посебно о Заједници српских општина. „Ако жеља постоји да дође до напретка, неопходне су пре свега реализација договора и фокус на конкретна питања без преурањених размишљања штетних по коначно решење споразума, да не говоримо о томе да Приштина тражи независност, јер сваки човек који зна реалност, зна да је то немогуће”, рекао је Боцан-Харченко пре два дана на предавању „Руско-српско стратешко партнерство и ситуација на Балкану”.

Петру Петковићу власти привремених институција у Приштини ни јуче нису дозволиле да посети КиМ (Фото: Канцеларија за КиМ)

Да се у јужној српској покрајини заоштрава ситуација скренуо је пажњу председник Вучић који је на отвореној седници Владе Србије у уторак увече казао да су власти у Приштини навеле да неће дозволити одржавање референдума 16. јануара на територији КиМ, односно да неће дозволити Србима на Косову да гласају. „Ми ћемо разговарати са Бриселом да се грађанима српске националности омогући да гласају. Али они одбијају сваку врсту дијалога, чак и о несталима, и одбијају да примене споразум о ЗСО. Ми њима не правимо проблеме и пуштамо све њихове званичнике у централну Србију. Понашамо се одговорно и озбиљно, али они не пуштају ни (директора Канцеларије за КиМ) Петра Петковића ни друге наше званичнике”, рекао је Вучић на седници владе.

А директору Канцеларије за КиМ Петру Петковићу власти привремених институција у Приштини јуче су поново забраниле да посети Космет. То је шести пут од почетка године да му је забрањен улаз где је  требало да присуствује слави у манастиру Девич, обиђе Богословију у Призрену и посети повратничку породицу Глигоријевић у селу Новаке. Овога пута власти у Приштини су отишле корак даље у кршењу споразума, јер чак ни мејлом нису обавестили Београд да се посета онемогућава, већ су то учинили на самом прелазу Јариње. „Забрана само показује да Курти гази све споразуме који су постигнути у Бриселу и да њему апсолутно није до нормализације односа Београда и Приштине. Ако главном преговарачу у Бриселу са српске стране забрањују улаз на простор Косова и Метохије, јасно је онда како се тек односе и понашају према Србима који живе на КиМ и који због такве антисрпске политике Куртија испаштају готово сваког дана”, истакао је Петковић.

За разлику од Приштине, Београд поштује споразуме из Брисела због чега је данас одобрио захтев чланици Куртијевог кабинета да посети Бујановац и Прешево. „Београд се понаша одговорно и ми поштујемо све споразуме. Тако смо и данас одобрили улазак члану Куртијевог кабинета у Прешево и Бујановац, јер поштујемо и споразум о слободи кретања и споразум о званичним посетама, што јасно показује да ми желимо нормализацију односа, ми желимо да градимо мир, ми желимо боље односе, јер је то кључ за мир и стабилност на простору западног Балкана, у Србији јер ће ти бољи односи обезбедити мир нашим људима на КиМ”, закључио је Петар Петковић.

Рагми Мустафа: Не знам разлог отказивања Гервалине посете

Иначе, Министарство спољних послова привремених приштинских институција тврди да је Београд наводно забранио ресорној министарки Доники Гервали да посети Прешево, Бујановац и Медвеђу, преноси Косово онлајн писање „Репортерија”. Наводи се да је Гервала планирала да посети Прешево, Бујановац и Медвеђу, али да је њена посета отказана. „Тражили смо дозволу. Посета није дозвољена због нефер игара Београда. Покушаћемо са новим термином”, наводи се у саопштењу. Према писању портала „Бујановачке”, Гервала је имала дозволу српских власти да посети Бујановац, али да је „посета отказана”. „Заиста не знам шта је разлог за отказивање посете, нити да ли је министарка добила дозволу”, рекао је председник Националног савета Албанаца Рагми Мустафа.

Канцеларија за КиМ саопштила је да су нетачни наводи да Београд није дозволио посету Гервале Шварц. У саопштењу се подсећа да се, према споразуму, свака посета између званичника Београда и Приштине сматра одобреном уколико експлицитно није забрањена дописом, и да је захтев Гервале Шварц третиран позитивно. О томе, како се истиче, сведочи и мејл којим приштински официр за везу данас захваљује официру за везу Београда поводом одобравања посете.

Владислав Јовановић: Притисци на Београд у троуглу

Бивши министар иностраних послова Југославије Владислав Јовановић каже да запад одржава троугао Босна–Косово–Србија са најважнијим циљем да Београд дисциплинују и врате у пређашње, послушно стање. За „Политику” каже да је циљ да Србија буде криминализована и ослабљена и на тај начин да буде решен проблем на Балкану. „Запад то ради паралелним акцијама нападајући Додика који тражи да се врате одузета овлашћења која је имала Република Српска по Дејтонском споразуму, док их косовски проблем не интересује много и пуштају да се ствари одвијају као и до сада, јер очекују да ће Србија на крају да прихвати све што се од ње тражи у оба случаја. Запад не жели решавање ових проблема већ да се Србија натера да што пре прихвати стање које су они створили – да призна Косово и тиме престане да постоји као фактор забринутости на Балкану”, каже Јовановић.

Самоопредељење: Следеће године нова признања и захтев за чланство у Савету Европе

Наводи да опструкцију наставка дијалога са Београдом не би придавао Приштини и да је Курти само извођач радова где се налагодавци налазе на другим странама и нормално је да толеришу такво понашање косовских Албанаца. „Ту пре свега мислим на Вашингтон, али и Лондон и Берлин су ту да помогну и именовање специјалних изасланика за овај регион је зато важно јер њима дугорочно време не иде у прилог”, додаје Јовановић.

Ипак, овај искусни дипломата не очекује да ће преговори Београда и Приштине добити на убрзању, јер, како каже, то сада не одговора Западу. „Постоји велика разлика у томе зашто се приступа дијалогу. Док Београд жели да решава конкретне животне проблеме и да разговор буде посвећен побољшању живота српског живља и решавању практичних питања око контаката и сарадње нас и Приштине, међународни запад то не интересује, као ни Приштину. За њих се дијалог води само као нешто што ће довести до узајамног признања”, закључује Владислав Јовановић.

Грејање на Космету „на шљиве”

Посланик Демократске партије Косова Беким Хаџиу изјавио је да сваким даном све више грађана примећује неспособност владе Куртија, преноси Клан Косова. Иронично је критиковао захтеве министарке привреде Артане Ризваноли да се штеди струја. Како је навео Хаџиу, грађани доживљавају као шалу изјаве у вези са актуелном ситуацијом са електричном енергијом и позиве да се не греју на струју, ни на дрва, ни на угаљ, пелет… „На шта онда да се грејемо, на семенке од шљиве?”, иронично је упитао Хаџиу.

Дејан Спаловић

Опрема: Стање ствари

(Политика, 16. 12. 2021)Categories: Преносимо

Tags: , , , , , , , , , ,

Оставите коментар