Данска изнајмљује затвор на тзв. Косову, шаље 300 осуђеника

Према званичној статистици, од 2015. године, број затвореника у Данској порастао је за 19 одсто, на више од 4.000 људи почетком 2021. године, што представља стопу попуњености изнад 100 одсто

Фото: Спутњик/Алексей Филиппов

Данска намерава да изнајми затвор на Косову, где планира да пошаље 300 затвореника, саопштила је данска влада, представљајући нови план за решавање проблема пренатрпаности затвора.

Према наводима Данског радија, Копенхаген је близу постизања споразума са представницима привремених институција у Приштини.

Министарство правде Данске је саопштило да је пројектом планирано да се изнајми 300 затворских места. Мера би се односила на странце за које је пресуђено да буду депортовани из Данске након одслужене затворске казне.

То је део споразума постигнутог између данске владе, више опозиционих партија оба политичка спектра и управе данских затвора.

Ипак, две партије које подржавају владу Црвено-зелена алијанса и Социјално-либерална странка нису подржале договор.

Извор: Дански радио

Портпаролка Црвено-зелене алијансе Роза Лунд је тим поводом изјавила да је влада од питања затвора направила питање имиграционе политике и да постоје бољи начини да се реши проблем са капацитетом затвореника.

Из Социјално-либералне странке указују да је косовски затворски систем критикован због корупције, насиља међу осуђеницима и лоше обученог особља.

Иначе, у 2020. години, око 350 затвореника у данским затворима требало је да буде протерано на крају одслужене казне.

Пројектом је планирано и повећање капацитета данског затворског система за 326 места у периоду од 2022. до 2025. године.

Према званичној статистици, од 2015. године, број затвореника у Данској порастао је за 19 одсто, на више од 4.000 људи почетком 2021. године, што представља стопу попуњености изнад 100 одсто, пренео је АФП.

Норвешка и Белгија су већ раније изнајмљивале ћелије у Холандији где су слале затворенике.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 16. 12. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар