Владика Григорије: У разговору са Фон Крамон нисмо се ни осврнули на организацију СПЦ

Владика Григорије саопштио да у разговору није помињана тема структуралне организације Српске православне цркве, као и да је сагласан са саопштењем Информативне службе СПЦ

Виола фон Крамон и епископ Григорије (Извор: Твитер)

Епископ диселдорфски Григорије, изјавио је да током његовог састанка са посланицом Европског парламента Виолом фон Kрамон, у разговору није помињана тема структуралне организације Српске православне цркве, као и да је сагласан са саопштењем Информативне службе СПЦ.

Виола фон Крамон је, након што је на свом Твитер налогу објавила да је разговарала са владиком Григоријем, у преписци са корисницом те платформе навела да „Српска православна црква не постоји“ и препоручила јој да разговара са епископом.

„Не желећи да се уносимо у даље спекулације око тумачења њеног личног става, а ради спречавања потенцијалног збуњивања заинтересоване јавности, наглашавамо још једном да се у разговору нисмо ни освртали на овакве теме, те да смо у потпуности сагласни са саопштењем Информативне службе СПЦ у вези са положајем наше епархије у оквиру целине наше помесне Цркве“, пише у саопштењу владике Григорија.

Српска православна црква одговорила Виоли фон Крамон

Епископ, такође, каже да је из медија упознат са садржајем „објављеног па избрисаног“ коментара Виоле фон Kрамон у вези са структуралном организацијом Српске православне цркве, објављено је на сајту Епархије диселдорфске и целе Немачке.

Фон Kрамон, која је известилац Европског парламента за KиМ, је након што је на свом Твитер налогу објавила да је разговарала са епископом диселдорфским Григоријем, у преписци са корисницом те платформе навела да „СПЦ не постоји“.

Виола фон Крамон је, наиме, коментаришући једну од објава у преписци, а у којој се каже да је Српска православна црква „про-руска“ и да би било сјајно да се то промени.

„Не постоји Српска православна црква, то су аутономне епархије, за разлику од Kатоличке цркве. Разговарајте са епископом и бићете изненађени“, написала је Фон Kрамон.

Српска православна црква је, у одговору Виоли фон Kрамон, поручила да СПЦ у Немачкој постоји и то као део једне недељиве аутокефалне Српске Патријаршије, те да и Устав СПЦ и њене уредбе важе и на територији Немачке, као и било где на њеном канонском подручју.

Одговор Виоле фон Крамон који је она убрзо избрисала са Твитера (Фото: Спутњик/Снимак екрана/Твитер)

„На основу Устава Српске Православне Цркве одговарајуће црквене власти постављају и разрешавају управе свих тела и органа, а Свети Архијерејски Сабор поставља и по потреби разрешава епархијског архијереја“, наводи се у саопштењу.

Из СПЦ су, такође, навели да су поводом објаве Фон Kрамон примили велики број оштрих негодовања.

Фон Крамон: На састанку није довођена у питање аутокефалност СПЦ

И Виола Фон Крамон је данас написала да у понедељак, у разговору са епископом дизелдорфским и целе Немачке, након којег је уследила спорна изјава, ни у једном тренутку није расправљано о унутрашњој организацији Српске православне цркве, нити је довођена у питање њена аутокефалност и јединство.

Додала је да је њена порука имала за циљ „да понови лепоту плуралитета мишљења и приступа унутар једне, недељиве СПЦ“.

„Остајем чврсто посвећена међуверском дијалогу и ценим вредан допринос верских поглавара као што је владика Григорије у том погледу“, написала је Фон Крамон.

(РТС, 8. 12. 2021)

Спутњик: Да ли је Виола направила само омашку да не постоји СПЦ у Немачкој или су мотиви опаснији

Виола фон Крамон није прва која је у Српској цркви препознала чинилац који може да поремети планове западних стратега

Виола фон Крамон (Фото: Европски парламент/Daina Le Lardic)

Тежње да се промене историјски идентитет и устројство наше помесне цркве нису новијег датума и није их тек фројдовском омашком открила Виола фон Крамон након обиласка Диселдорфске епархије. Оне су старије од твитова пролазних европских чиновника и трају колико и једина установа кадра да сакупи Србе расуте по свету — пуних осам векова.

Твитом да СПЦ не постоји, већ само њене аутономне епархије, који је Виола фон Крамон, известилац Европског парламента за Косово, послала после сусрета са епископом Григоријем, није обзнањено само њено елементарно непознавање канонског устројства помесних православних цркава и Српске цркве у чијој је посети била.

Виола фон Крамон упутила скандалозну поруку о СПЦ, па избрисала твит

Изнети став чини се убедљивије и боље говори о намерама Запада, него што је то сам Запад спреман да призна, па у том кључу треба и разумети ову поруку која је иако брзо обрисана, са поља дипломатије склизнула у јавни простор и упалила црвене аларме.

Ниједна епархија нема посебан статус

Известилац ЕУ очигледно или не познаје или неће да зна какво је устројство СПЦ, сматра правни историчар Зоран Чворовић.

СПЦ је, објашњава, састављена из појединих епархија сходно епископоцентричном уређењу ране хришћанске цркве или Православне цркве током свих векова.

„Ниједна епархија у СПЦ нема посебан статус који је виши у односу на статус других епархија. Постоје епархије које имају извесни историјски углед већи него друге, али у црквено-правном смислу оне су све једнаке. Ни један епископ не изражава пуноћу власти у СПЦ, већ пуноћу власти и организационог и канонског јединства изражава Сабор свих епископа“, каже Чворовић.

Циљ Запада одавно јасан

Циљ водећих кругова политичког Запада одавно је јасан, сматра Чворовић.

„СПЦ као јединствену и најстарију националну установу код Срба која и после разбијања Југославије једина може да окупи све Србе, без обзира где и у којим државама бивше Југославије живели, требало би разбити и прилагодити границама новостворених држава. Запад показује и велико разумевање за амбиције фанариотских кругова да преузму дијаспору свих православних помесних цркава, па и СПЦ.“

Високи Дечани (Фото: Sputnik/Бранко Максимовић)

Отуда се инсистирање овог евробирократе о некаквом посебном положају наше епархије у Немачкој може довести, указује Чворовић, у везу са покушајем одвајања и прикључења Цариградској патријаршији, која је у том смислу већ учинила корак, јер сви епископи помесних православних цркава у дијаспори улазе у тело које координира рад православних епископа у једној држави или више држава, а којима увек председава епископ из Цариградске патријаршије.

План је конфедерализација СПЦ

Када говори о оваквим амбицијама, Чворовић напомиње да треба одвојити фанариотске кругове и њихове источнопапистичке планове који постоје вековима од саме Цариградске катедре.

„Фанариотским круговима, као ни Западу, не одговара СПЦ као јединствена. Они би да је конфедерализују како би у бившим југословенским републикама створили аутономне цркве, а што се тиче дијаспоре, изашли у сусрет амбицијама Цариграда који је скучен на малом простору и са малобројном паством.“

Амбиције западних кругова препознала је СПЦ па је на једној од последњих седница Сабора донела стратешку одлуку о укидању епископских савета, који су могли у будућности да буду институционална клица за дезинтеграцију СПЦ.

Васкрс у Истанбулу у цркви светог Ђорђа (Фото: AP Photo/Erdem Sahin)

„Укидањем епархијских савета епископат СПЦ је послао јасну поруку да је епоха у којој се Српска црква под притиском споља, невољно, у организационом смислу, прилагођавала мапи Балкана коју је исцртао НАТО — прошлост. Ова одлука указује да Српска црква није спремна да изађе у сусрет глобалном непријатељу православља и српства, тако што би, задржавајући епископске савете, створила услове за дезинтеграцију СПЦ.“

Пресецање духовне вертикале

Виола, подсетимо, није прва која је у Српској цркви препознала чинилац који може да поремети планове западних стратега. На њен погубан значај упозоравали су и амерички генерали и западни комесари, доводећи је увек у везу са стратешким значајем обезбеђивања стабилности на Балкану.

Као и у Македонији и у Црној Гори, за одрживост НАТО-а и евроатлантске политике, показало се, није довољно само њихово физичко присуство, већ и пресецање духовне вертикале и брисање сећања на Србију. У том кључу би требало разумети написани па нетом обрисани твит Виоле фон Крамон.

Наташа Јовановић

Наслов и опрема: Стање ствари

(Спутњик, 7. 12. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , ,

2 replies

 1. Упитао бих честитог владику зашто му се на слици назире бијели оковратник испод црне крагне. Да ли ће ускоро почети да вири још мало више? Док не изађе на видјело. Иако ће неко ово назвати ситницом, ја тако не сматрам. Колико јуче је скратио косу и штуцовао браду. Сутра се можда и обрије.

  Жабе се кувају полако, али темељито. Миц по миц.

  Иначе, мени је владика Григорије чак симпатичан. Радије бих га видио у политици, него у мантији.

  37
  3
 2. Па наравно да није помињана организациона структура цркве у разговору! Зар би неко и помислио да један владика тако нешто каже? Мада је и сама фрау фон Крамон изјавила да није било речи о црквеној организацији и њеном јединству, тешко да је била нека омашкa. Биће да је у разговору с владиком ипак било нешто из чега је могла да изведе такав закључак. Зар није рекла „Попричајте са епископом Григоријем, и изненадићете се!“

  17
  1

Оставите коментар