Јенс Столтенберг: За НАТО неприхватљива и сама помисао да Русија има сферу утицаја

То би значило фактичко признање да Русија има право да контролише шта раде њени суседи, а то је свет у који не желимо да се враћамо, рекао генерални секретар НАТО-а

Јенс Столтенберг (Фото: sveosrpskoj.com)

НАТО сматра неприхватљивом чак и саму мисао о томе да Русија може имати своју сферу утицаја јер су сви њени суседи суверене државе  – изјавио је Јенс Столтенберг.

Генерални секретар НАТО ово је изговорио на прес-конференцији по завршетку сусрета шефова дипломатија земаља чланица западне војне алијансе.

„Сама постављање тог питања садржи у себи тезу која изазива нашу забринутост јер је неприхватљива. То је теза да Русија има сферу интереса“ – додао је Столтенберг одговарајући на питање да ли би пријем Украјине у НАТО представљао залажење у историјску сферу интереса Русије и не би ли то довело до нове спирале напетости у Европи.

Столтенберг се одмах потом упустио у ново разјашњавање:

„То би значило фактичко признање да Русија има право да контролише шта раде њени суседи, а то је свет у који не желимо да се враћамо. То је свет у коме велике земље могу да постављају ограничења за деловање суверених нација“.

НАТО обећао помоћ суседима Русије за помоћ у супротстављању „огромном притиску“

Још је додао да је Украјина независна и суверена земља са међународно признатим границама које је, поред осталих, гарантовала и Руска Федерација.

„Те границе се морају поштовати, укључујући и Донбас и Крим као део Украјине. Зато је погрешна сама идеја да је подршка НАТО независној земљи некаква провокација према Русији. НАТО напросто поштује вољу украјинског народа. Русија нема право вета, а ни право гласа, поводом намере Украјине да уђе у НАТО, а такође нема право да успоставља своју сферу интереса“, – закључио је Столтенберг.

Признао је једино да се на Украјину не односи принцип колективне безбедности и да она, као њен партнер, може рачунати само на подршку алијансе. А та подршка подразумева да ће НАТО активно повећавати војну моћ Украјине и Грузије, преносе Факти.

Опрема: Стање ствари

(Искра, 3. 12. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

2 replies

  1. “НАТО сматра неприхватљивом чак и саму мисао о томе да Русија може имати своју сферу утицаја…”

    Бла бла трућ трућ. Генерално, Русија има своју сферу утицаја колико је домет руских ракета. Уже говорећи, руска сфера утицаја је 1000км од њихове границе, јер су и њихове оружане снаге организоване тако да су ефикасне на том растојању.

    15
  2. За Србе, под заштитом Русије, неприхватљиво је да нато уопште постоји… Дочекаћемо да прихватимо његово непостојање, дочекаћемо да прихватимо и његов непостојећи утицај…

    11

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading