Слободан Антонић: Вучић ће пасти кад грађанска опозиција престане с фашизацијом и пацовизацијом Срба

Дехуманизација је предигра злочина. Прво сведеш противника на пацова или инсекта, а онда га мирне савести сатреш

Слободан Антонић (Извор: Искра)

Није само невоља што нас наши душмани из окружења представљају као полуљуде. Сада смо дошли у фазу када и сами себе пацовизујемо.

Навешћу примере – али пре тога само да кажем за патријарха.

У прошлу суботу су ништаци – којих има увек и на свим странама – узели па се потукли. Онда је патријарх позвао на мир.  Али, уместо да се главе охладе, кренуо је напад на патријарха.

На Peščaniku је стални коментатор задужен за СПЦ устврдио да је овим апелом „СПЦ стала уз режим и Рио Тинто“ (!?).  Наводно, њиме је патријарх показао да је „на челу установе која најпре гледа своје парцијалне интересе“ (?!). Једини ко се, по овом Peščanikovom стручњаку, добро показао у СПЦ био је владика Григорије, зато што је подржао акцију коју је против Рио Тинта повео Kreni-promeni-$25.000. Е, машала…

Извор: Рокфелер фондација

Други Peščanikov коментатор, један од оних млађаних јуришника који се тек доказују, био је још грђи. Он је патријарха директно оптужио да „отворено лаже“ и да је „обични колаборациониста“, а СПЦ да „отворено подржава окупаторе“, односно да је „као много пута до сада, постала сарадник окупатора“.

Пазите – сарадник окупатора. Турци их живе драли, усташе клале, Аустријанци вешали, Немци стрељали. Али ипак – „као много пута сарадници окупатора“? У, сунце ти калајисано…

Даље, из N1 опозиције патријарха су напали управо номиналне патриоте и богомољци. Патријарх је оптужен да „релативизује зло“ и да је „позајмио достојанство своје функције и осам векова српске цркве – једној мафији“. Крив је јер је „везао судбину цркве и своју позицију за владара, а против свог народа“, а то је зато што се „зна уз чију подршку је Порфирије дошао на трон“, али „нико се није надао тако брзом суноврату“.

Ми смо сви мислили да је патријарх изабран по промисли Св. Духа – тако што су у Св. Писмо стављене три коверте с именима владика, па је извучен Порфирије. Кад оно – N1 опозиција нас просветли да није Св. Дух него Вучић. Алилуја.

Извор: Нова.рс

А о томе колико су патријарха вређали и клеветали на друштвеним мрежама не вреди трошити речи (види овде).

Слажем се да је недопустиво да закрабуљени никоговићи, наоружани летвама, млате демонстранте. То само показује колико су се локални СНС барони осилили, и докле је дошла страначка феудализација Србије. Озбиљна држава то би све похапсила, па да никоме не падне на памет да диже руку на политичког супарника.

Али, хајде да погледамо целу слику. Ова друга страна систематски ради на дехуманизацији не само целог СНС – а то вам је 700.000 људи, већ и свих њихових гласача – а то вам је читавих 1,9 милиона Срба и осталих (на изборима 2020).

Ево примера.
•    На карикатури из НИН-а Вучићеве присталице су представљене као гњиде, а самој слици је дат наслов „Гњидеологија“ (овде).
•    На карикатури постављеној на NovojS (овде) српске патриоте су приказане као – како је то одушевљено препознао Peščanikov НАТО коментатор – „слузави пужеви голаћи, црви, глисте и још неки пузајући мекушци“ (овде).

Карикатура: Душан Петричић/NovaS

•    Један од главних стручњака за „рушење Немање“ (споменика), на антивладином збору назвао је Вучићеве присталице „пацовском дружином“, а њега „великим пацовом“ – због чега је NovaS одушевљено ставила наслов „Пацов је сатеран у ћошак“ (овде).
•    Danas, такође радосно, све поздрављајући мисао једног опозиционог писца, истакао је наслов (овде): „Правна држава била би инсектицид за сву гамад“ (разумете – гамад! – хе-хе, хо-хо, хи-хи).
•    Danas, такође у наслову, цитира Маринику Тепић да Вучић „режи на Европу“ (овде и овде) – уоквирујући га ваљда тиме као какву животињу.
•    Истакнути колумниста Vremena за уреднике „прорежимске“ Политике каже да нису људи („људи који је праве заправо не постоје“?!), већ да су само „накупине беланчевина“ (овде) – просто некакви агрегати протеина, што ће рећи чак испод црва и паука.
•    Исти угледник и српске националисте не сматра људима, већ „разларманом кастом потконтиненталних двопапкара, радосних да смрде“ (овде).
•    Газда Autonomije.info подучава нас да когод у Србији не признаје Сребреницу за геноцид „тешко да се може назвати људским бићем“ (овде).
•    Peščanikov угледни колумниста наступ Додика описује (овде) као „диже се на задње ноге и објашњава“ (аха-ха, разумете – задње ноге – животиња – хе-хе)

Колумна Дејана Илића на Пешчанику

Тако бисмо могли ређати до прексутра. Али, како мислите да с таквом реториком направите преокрет на изборима?

Да би оборила изборни ауторитаризам опозиција мора да придобије бар део „меких“ гласача режима. Тако је било с Милошевићем 2000. године, исто и с Ђукановићем 2020. године.

Како мислите да привучете Вучићеве колебљиве гласаче ако их називате пацовима, гњидама, црвима и глистама?

Не допадају вам се СНС крезуби? Нећете такве гласаче? Онда – владај Вучићу.

У прошлој колумни похвалио сам опозицију што је напустила екстремистичку НВО реторику о „фашистичком режиму“. Кад оно, поново ескалација, па још сад атак и на патријарха.

Један бесплатан савет. Радикализацијом мобилишете своје бираче, што може бити у реду. Али, то није довољно за победу на изборима. Остане ли се на томе, апстиненти ће се уплашити, а колебљиви гласачи укопаће се у СНС структури. Морате запушити нос и придобити бар део тих презрених „глиста“.

Ако се жели победа на изборима. А ако се не жели, алтернатива је – грађански рат. Имам утисак да га део NATO опозиције можда и прижељкује, све се надајући неком USA носачу авиона на Сави.

Али, разумни део опозиције могао би да стави прст на чело. Немојте истицати екстремисте у први план. Александар Ђокић је лепо објаснио (овде) да изборни ауторитаризам може бити оборен једино координисаним наступом грађанске и националне опозиције. Шетње су се и растуриле (2019) јер су међу говорницима преовладали грађанистички екстремисти.

Слободан Антонић: Аутошовинизам против дијалога

Вучић ће да падне кад грађанска опозиција престане с фашизацијом и пацовизацијом Срба („нацоша“). Само, имам утисак да у том кругу многи више воле и да Вучић остане, него да с тиме престану.

Текст је пренет уз дозволу редакције „Правде“

Наслов и опрема: Стање ствари

(Правда, 3. 12. 2021)



Categories: Преносимо

Tags: , , ,

20 replies

  1. Хоће, живота ми мога, да ме натерају да гласам за Вучића. Не требају они да мењају реторику, ово је време кад сви показују право лице,ух, баш је добра ова корона. Јадно је то кад ова психотична и нарцисоидна особа од владара постане боље решење од ових преучених и злокобних.

    35
    10
  2. Порука за уредништво. Зашто ми се засваки коментар појави порука о дуплираном коментару?А нисам га нигде писао и иначе ретко коментаришем.

    7
    3
  3. @ Дарко

    Поштовани,
    Не знамо о чему је реч, код нас на сајту је видљив само (по) један Ваш коментар. Да нисте пријављени са истим подацима на још неком сајту?

  4. Зашто господин Антонић брише знак једнакости између грађанске опозиције и снс секте ? Родољубља, части, образа, изврсности, племенитости, поштења, добротољубља, вере, покајања и молитве нема ни у једних, ни у других. То је једна црта у знаку једнакости. Издаја, полуписменост малограђанске брозовштине, банална простота ситне и крупне вајдице, ташта удобност без одговорности, у се, на се, пода се, јефтини ” компромис “, дволичност и пузајући карактер. То је друга црта у знаку једнакости. Пијавица или крпељ ? Метиљ или пантљичара ? Балега или брабоњак ? Слина или пљувачка ?
    Танко, баш танко господине Антонићу… Толико је танка и она коса црта што раздваја знак једнакости од знака неједнакости…

    64
    10
  5. Izuzetna beseda i jos bolji naslov teksta. Katarsa koja je potrebna nasem drustvu jeste suocavanje sa sopstvenim delima i nedelima. Populisticki patriotizam danasnjice, medjutim, podrazumeva “guranje pod tepih” svega sto nas kompromituje na bilo koji nacin. Ogresili smo se o mnoge svoje heroje. Njihova konacna destinacija jeste Nebeska Srbija te teret naseg ponasanja prema njima ostaje samo nase breme. Nasim haskim zatocnicima najteze pada sto u zatvorskim jedinicama imaju tv te znaju kako se o njima prica u Srbiji. Lisicji potok je paradigma nase mracne strane i ovaj problem najjasnije vide pesnici. Hocemo li progledati?

    24
    7
  6. Србија је дубоко болесна држава а Срби дубоко болестан народ. Коров се код нас заливао и змије су се гајиле у недрима те је враг већ одавно одо не шалу – нису то никакви другиСрби нити аутошовинисти – то су антисрби, српске усташе у нашим редовима и шта год ко мислио, са њима ћемо се морати разрачунати кад тад, тачније барем са овом поганом врхушком од пар хиљада људи који овај народ заиста проглашавају за пацове и инсекте и иманентно томе би нас све и потаманили, што они чак уопште не крију него јавно и са слашћу прижељкују. Вучић има хиљаду мана али за све њих он је шампион. Један смо 5 октобар преживели, други сигурно неби преживели, а ако га допустимо ако се у нама нађе потенцијала и нека пропаднемо није нека штета.

    41
    17
  7. Greskom sam loslao komentar na ovaj clanak. Odnosi se na Koenovu besedu. Prastajte.

    17
    1
  8. Између

    Између вјере и невјере
    Златна је удица превјере
    Између Раја и краја
    Плитка је лаж умишљаја

    Између воље и невоље
    Јалово поље зловоље
    Између сјаја и очаја
    Трен је ока што раздваја

    Између мрака и свјетлости
    Између трена и вјечности
    Између понора и извора
    Моје је право избора

    Момчило

    24
    1
  9. Slazem se s Bojanom da cemo morati da se obracunamo sa komuncima i njihovim nakotom kad tad. A sto vise cekamo to je gore, vremena je sve manje…Treba delati dok jos ima svetlosti….

    38
    1
  10. „Да би оборила изборни ауторитаризам опозиција мора да придобије бар део „меких“ гласача режима. Тако је било с Милошевићем 2000. године, исто и с Ђукановићем 2020. године.“

    Da bi oborili izborni autoritariazam, opozicija mora da se založi za prave stvari koje građani prepoznaju kao svoje ciljeve ili probleme. Kao što su prepoznali Rio-Tinto kao problem.

    „Шетње су се и растуриле (2019) јер су међу говорницима преовладали грађанистички екстремисти.“
    Takvi sa zapada ih hrane.

    27
    3
  11. Gospodin Antonić je ovde potpuno u pravu. Rasizam (i autorasizam) tzv “drugosrbijanaca” je jako izražen i duboko ukorenjen, a zaodenut NATO “sistemom vrednosti” kako bi izgledao cool i prihvatljiv, sa ko zna kakvim krajnjim ciljevima (možda se odgovor krije u tom nosaču aviona na Savi…).

    Onda neprekidne analogije i paralele sa 5. oktobrom, u smislu: “daj sad je trenutak, nema veze, batali izbore, nema veze ko su levi ko desni, samo da ovo zlo pobedimo…”; i šta se desilo 20 godina posle 5. oktobra? Srbi su se odjednom osvestili u dubokom kolonijalnom statusu, bez (i dalje) jasne svesti kako su dospeli dotle. Hoćemo li tamo 2040., kada budu streljali 100 ili 1000 (ili sekli ruke…) za jednog uvređenog šiptara ili ustašu da se opet sakupljamo i šetamo?

    Ja sam za sabornost Srpskog Naroda i ništa više. “Građani” ne znam šta znače (čuo sam da je to uveo neki Pazarac…), i samo pod barjakom Srpskog Naroda ću stati, na sve ostalo ne pristajem;ako treba da nestanem, nestaću sa potpunim znanjem ko sma i šta sam, sa ponosom što sam Srbin, a ne kao bezimena fukara.

    31
    4
  12. Ја овај текст уопште не разумем, мада овог човека сматрам трезвеним. О ком вемену је овде реч? Опозиција, избори…? Јавите му да нас више нема.

    14
    5
  13. @Elena…Одавно нисам прочитао већу бесмислицу. Да не употребим неку тежу реч. Надам се да није реч о свесној лажи, јер би у том случају свака полемика била излишна. О Рио Тинту и ономе шта ради и шта заиста планира да ради у долини Јадра 90% грађана Србије апсолутно не зна ништа. Од оних што по нешто знају 99% има само површне информације из медија. Само пар хиљада људи зна нешто више о томе, углавном они који се професионално баве политиком и они којима је рудаство део професије којом се баве, а вероватно само пар десетина зна комплетну истину о Рио Тинту у Србији. Зато је ваша константација да су грађани препознали Рио Тинто као проблем у најмању руку неозбиљна. С друге стране имамо тотално супротне бројке када су у питању КиМ и Република Српска. 99% људи у Србији одлично зна да нам нам се отима КиМ и да се развлашћује и гаси РС. Па како онда не може да се скупи ни пар стотина људи да протестује против тога? Да не спомињем пар десетина хиљада колико се сада скупило против Рио Тинта? Да ли је могуће да народ не препознаје КиМ и РС као проблем? Наравно да није, јер вредности КиМ и РС са једне и потенцијалкног рудника у долини Јадра са друге стране за овај народ и државу су неупоредиве. И материјално и морално и духовно и идентитетски и на сваки други начин. Нема овај протест против Рио Тинта никакве везе са народом, као што нема ни тотално мртвило и отсуство било каквог отпора због КиМ и РС. Рио Тинто ће пре или касније почети да копа литијум у Србији јер и Вучић и опозиција имају истог газду коме је то интерес, само је тренутно Рио Тинто добар повод опозицији да покуша да уздрма власт и дође до фотеља у којима баш дуго нису седели. Такође и Вучић и опозиција су се обавезали да предају КиМ и помогну, или бар прећуте гашење РС тако до потесте против тога и не треба очекивати. Једноствно нема ко да поведе народ. Наравно, постоји и часни део опозиције, али немоћан и лимитиран за било какве озбиљније подухвате. За мене су све што се сада дешава у вези Рио Тинта и све што ће се дешавати око избора и непосредно иза њих поблеми унутар једне фамилије са којима не желим да имам ништа заједничко. Да ли је ово песимизам? Ако не желимо да се лажемо то је реално стање ствари, а песимизам није, јер ја веујем да ће овај народ, као и увек кроз историју и у оваквим катастрофалним условима, или можда баш због њих, успети да изнедри нове, часне и способне снаге, које ће успети да врате достојанство народу.

    27
    5
  14. Kakva pozicija takva i opozicija. Što se tiče tabloidarstva (novinarstva) pozicija i opozicija se služe istim sredstvima. Izgubili su svaki integritet. Pisaće za onog ko ponudi više. Ne razumem zašto bi morala opozicija da ubeđuje “kolebljive” SNS glasače kad je izlaznost na izborima katastrofalna. Zar nije bolje da se “ubede” ljudi da izađu na izbore. U tom slučaju nailazimo na drugi problem. Ko će da predstavlja opoziciju? Ljudi ne izlaze da glasaju jer im se postojeće političke opcije ne sviđaju tj. gade. Postavlja se pitanje da li SNS pozicija uopšte zaslužuje “fer i demokratske” izbore posle svega što su uradili ovom narodu? Što se tiče napada na patrijarha ne čudi me uopšte. SNS ga je postavio pa je zato i predmet napada opozicije. Patrijarh da ljubi papi ruku? To je neprihvatljivo. Sada kad nam je kao narodu u ova teška vremena potrebna crkva da očuvamo identitet, u Crkvi je nezamisliv haos. Sistematski se postavljaju poslušni a svi koji misle svojom glavom i koji se bore za svoj narod su kao po kazni dobili službu što dalje od matice tj. u dijaspori… Kad se propisno razračunamo sa okotom crvenih i kad istina konačno ispliva, možemo da očekujemo boljitak i napredak.

    24
    1
  15. Слободан Антонић: Вучић ће пасти кад грађанска опозиција престане с фашизацијом и пацовизацијом Срба

    Грађанска опозиција се не бави фашизацијом и пацовизацијом Срба.
    ГРАЂАНСКА ОПОЗИЦИЈА ЈЕ ОВИХ ДАНА НА УЛИЦАМА СРПСКИХ ГРАДОВА.

    10
    54
  16. Размимоилажења су увек конструктивна у друштву са развијеном рационалистичком и традицијом критичког мишљења. У ирационалним друштвима са традицијом критизерства какво је наше мимоилажења воде у дубоке поделе и мржњу. Наше друштво је ирационално, оно још увек функционише на принципима трибализма чија је једна од битних карактеристика подела. Због тога још увек немамо изграђену нацију, у којој би владали аргументи права, чињеница и знања а не аргумент силе, емоције и страсти.

    13
    8
  17. Poštovani gosp. Antonić zna bolje od mene da će Vučić pasti kad strani gospodari ili satirično da ih nazovemo partneri odluče. Tako je bilo i sa Miloševićem a i Tadićem. Pad Miloševića su i jednostavno platili pasivizacijom vojske i policije..itd (opše poznato)…
    A mazanje blatom sopstvenog naroda je isto po instrukcijama naših partnera….itd…
    Ne valja što iz kandži partnera ne vidim kako možemo da se izvučemo.

    15
  18. Иако се слажем са текстом не свиђа ми се речник. Зашто је потребно да „падне“? Зар је у нашем друштву потребно да неко стално пада? Зар није довољно да буде побеђен, или да се каже дда изгуби на изборима? А да ли заиста треба о томе не одлучујемо ми овде на коментарима већ када за то време дође. А то су само избори.

    3
    11
  19. brani dostojanstvo,dolaze promene.

    3
    2
  20. Промене су нормална ствар у демократском друштву. Треба бити писмен па то разумети.

    1
    1

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading