Барбадос постао република, енглеска краљица више није шеф државе

Барбадос освојио независност од Британије 1966. године, али је задржао краљицу Елизабету као суверена. Краљица је још увек суверен над још 15 области укључујући УК, Аустралију, Канаду и Јамајку

Барбадос остаје република у оквиру Комонвелта, групе 54 земаља (Фото: Ројтерс)

БРИЏТАУН – Барбадос је данас, 55 година од стицања независности, постао република, чиме се одрекао британске краљице Елизабете Друге као суверена тог карипског острва.

Скоро 400 година од доласка првих енглеских бродова на острво, тачно у поноћ, рођена је нова република уз интонирање националне химне и 21 плотун, на одушевљење хиљада људи на улицама престонице Бриџтауна.

„Ми људи морамо да дамо Републици Барбадос њен дух и њену суштину. Морамо да креирамо нашу будућност. Ми смо ти који чувамо своју нацију. Ми народ смо Барбадос”, поручила је прва председница Сандра Мејсон, преноси Танјуг.

Нова председница Барбадоса Сандра Мејсон уручује принцу Чарлсу Орден слободе Барбадоса, 30. новембра 2021. (Фото: АП)

Премијерка Миа Мотли, прогласила је током церемоније певачицу Ријану, пореклом са Барбадоса, за националног хероја.

Барбадос је освојио независност од Британије 1966. године, али је задржао краљицу Елизабету као свог званичног суверена. Краљица је још увек суверен над још 15 области укључујући Уједињено Краљевство, Аустралију, Канаду и Јамајку.

Церемонији је присуствовао престолонаследник британске круне принц Чарлс који је поручио да стварање републике „нуди нов почетак”.

Барбадос остаје република у оквиру Комонвелта, групе 54 земље.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 30. 11. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар