Никола Варагић: Референдум и избори

Будућност Србије и српског народа зависи од тога да ли ће настати патриотски блок

Фото: Стање ствари

Корпорација Рио Тинто жели да отвори руднике литијума у Србији и људи који воде Рио Тинто уверени су да ће их отворити, зато што су уверени да је Србија класична колонија са корумпираном и слабом елитом и народом који је лако уплашити и обманути. У другим државама постоје већа налазишта литијума, али грађани тих држава (попут Португалије) нису дозволили отварање рудника литијума. Међутим, нису ни Срби слаби и глупи, све је већи отпор градњи рудника међу грађанима Србије. Зато сад притисак на режим долази, са једне стране, од корпорације Рио Тинто, а са друге стране, од грађана Србије који не желе руднике литијума, већ чисту воду и земљу.

Режим се више уплашио Рио Тинта (глобалиста), него народа, и да би избегао одговорност жели да организује референдум поводом отварања рудника литијума (након измена закона о референдуму и о експропријацији земљишта). Tо је вероватно једина тема која тренутно не дели опозицију у Србији. Напротив, мислим да постоји консензус у опозицији да се не дозволи отвaрaње рудника литијума у Србији и да се не излази на референдум. Остаје да се види шта ће опозиција предузети ако режим и Рио Тинто пошаљу опрему за рудник у долину Јадра, тј. како ће спречити да та опрема стигне у долину Јадра.

Скупштина усвојила Закон о референдуму и народној иницијативи који укида праг излазности од 50 одсто уписаних бирача

Међутим, зашто опозиција најављује излазак на изборе? Ако изборе организује иста власт као и референдуме, на које опозиција неће изаћи, зашто би онда изашла на изборе? Шта је другачије кад су у питању избори, у односу на најављене референдуме и измену закона о референдуму, експропријацији земљишта, одлуку суда у вези спора адвоката и банака…?

И колико се може веровати проевропском делу опозиције да је искрен у борби против Рио Тинта, ако не сме да критикује или доводи у питање студије Фајзера и сличних компанија? На пример, коалиција коју су формирале странка Небојше Зеленовића и еколошки покрет Александра Јовановића Ћуте, одушевљено истиче да је добила подршку немачке странке Зелени, која је подржала бомбардовање Србије 1999. године!!! Зелене сада води Аналена Бербок која наставља политику Јошке Фишера. Дакле, ради се о зеленим нацистима, или, нацистима који су се маскирали у екологе. Центри моћи који су на чело зелених довели Аналену Бербок, са циљем да буде канцеларка Немачке, контролишу корпорације као што су Рио Тинто, Фајзер, Водафон, Фејсбук, највеће банке, бомбардују и колонизују државе, шире трансхуманизам… Да ли истим центрима моћи служи и режим у Србији? Да ли исти центри моћи од евроатлантских држава праве логоре за експериментисање над људима?

Александар Јовановић Ћута (Фото: Јелена Ђукић Пејић/Дојче веле)

Или, странке проевропског дела опозиције које подржава United Media, и које подржавају United Media медије (N1, Nova S, Danas, а који су, што се тиче лобирања за фармацеутску индустрију и увођења фашистичких мера, у рангу са главним режимским лобистима и не разликују се од РТС-а, Pink-а и Blic-a), против су изградње рудника литијума и Рио Тинта, а са друге стране – залажу се за Covid-Аusweis и присилну вакцинацију и прогоне лекаре које прогоне режим и фармакомафија, а не критикују уговоре које са Фајзером потписује министар здравља. Колико може да им се верује да су искрени у борби против Рио Тинта ако знамо да су и власници Рио Тинта део истог друштва, као и власници United Media, и Фајзера, Фејсбука, Монстанта/Бајера и највећих банака и медија? Шта значи бити против рудника литијума, а подржати медицинске експерименте над грађанима Србије? Међутим, није много важно шта ће да раде проевропске странке, као ни странке владајуће коалиције.

Будућност Србије и српског народа, према мом мишљењу, зависи од тога да ли ће настати патриотски блок. Само јак патриотски блок може да спречи отварање рудника литијума или да корпорације попут Фајзера спроводе експерименте над људима и децом у Србији и само патриотски блок може да укине Covid-Аusweis. Само јак патриотски блок може да сруши овај режим, промени овај систем и створи услове да се стотине хиљада Срба врати из дијаспоре, а заустави одлив мозгова. Родољуби не смеју да препусте другосрбијанцима да предводе борбу за заштиту Макиша и против лошег пројекта метроа, или Рио Тинта и осталих загађивача, без обзира из које државе да долазе инвеститори… јер другосрбијанци не могу да победе у тим биткама – неће ићи до краја против светских моћника. То може једино патриотски блок; будућност народа зависи од родољуба (што је и природно).

Никола Варагић: Како да патриоте дођу на власт?

Већина грађана Србије није за отварање рудник литијума, ни за Covid-Аusweis и присилну вакцинацију, ни за продају КиМ, ни за улазак у ЕУ – та већина у бирачком телу нема своје представнике и ту већину може да представља само патриотски блок. Дакле, то не може да буде само једна патриотска странка или покрет, јер појединачно нико нема тај ауторитет, ту популарност и ресурсе. Мислим да патриотске странке, које би самостално изашле на изборе најављене за април 2022. године, не би могле да пређу цензус и да би имале више штете него користи од изласка на изборе, као и цео патриотски блок, тј. српски народ. На сваком родољубу који може да утиче да се образује патриотски блок (нова елита), сад је велика одговорност и надам се да су сви родољуба свесни своје одговорности и да ће на страну ставити ускостраначке интересе, раније сукобе, личну сујету и гордост.

Фото: Танјуг

Циљ патриотских странака не сме да буде да се пређе цензус, него да се дође на власт и да се промени систем. Систем не може да се мења са људима из старог система, који не желе да се промени систем. Са таквим људима бесмислено је преговарати око изборних услова. Све док се не образује патриотски блок не би требало мислити на изборе. Сва енергија сад мора да се користи за стварање патриотског блока, за стварање плана за долазак на власт; плана за вођење државе кад се дође на власт и плана за промену система. Неко мисли да се изборима ништа не може решити, и да је улица једино решење, неко мисли да има смисла ићи на изборе ако може да се спречи изборна крађа, али шта год да неко сад мисли, то није важно ако се не образује патриотски блок. Кад се образује патриотски блок, заједно ће се одлучити који је најбољи начин да се руши режим и мења систем. Ако се патриотски блок не образује до априла 2022. године, онда је бојкот избора свакако најбоље решење. Кад се образује патриотски блок, могу да се организују протести и изазову ванредни избори. Ако патриотски блок образују најбољи које овде и сада имамо, верујем да би такав патриотски блок добио и благослов патријарха СПЦ, а кад изађе више стотина хиљада људи на улице – режим пада. У том случају, и Русија би подржала патриотски блок, а не режим.

Фото: Милан Тимотић/Бета

Ово је борба за живот и за опстанак српског народа, можда нећемо имати другу прилику и више нема места за грешке. Надам се да смо сви свесни колику одговорност имамо, да смо дорасли задатку и историјском тренутку, и да смо свесни да смо сви криви ако не успемо. Сад је све на садашњој генерацији, овде и сада; није важно шта је било пре нас, него шта ће наша генерација, која сад води битку за опстанак, да уради овде и сада.

Прочитајте јошCategories: Да се ја питам

Tags: , , , , ,

12 replies

 1. Nikola, odlično ste ovo kazali. Sada je vrijeme da se narod u Srbiji podigne i ne dozvoli početak radova na iskopavanju litijuma. Ako sad popuštite, gotovo je sa Srbijom. Bojim se da nema snage za formiranje patriotskog bloka. Samo pokret naroda kao što su bile Litije u CG može spasiti Srbiju.

  15
  4
 2. @Stara Crna Gora

  Протести могу бити литије, али није реално да у овом тренутку патријарх поведе литије, бунт народа би неко други морао да покрене, а то био могао само патриотски блок. Јак патриотски блок је неопходан и да се не би догодило исто што и у Црној Гори после избора да се за све питају неке минорне странке које нису учествовале у литијима а које имају подршку ЕУ и НАТО.

  15
  2
 3. Да парафразирам Марка Твена. Ништа лакше него у Србији формирати патриотски блок. То радимо већ 30 година.

  Наравно, није потребан блок већ десна партија, а то није могуће јер у Србији не постоји јасно дефинисана десна политичка мисао. Тупљење о Косову и православљу није десна политичка мисао. Није политичка мисао уопште, а то тупљење је, отприлике, врхунски домет наших идеолога који се,неправедно, сматрају десним.

  Већини Срба треба стараоц и зато увек и имају стараоца на власти који их, наравно, успут, користи као чист ресусрс. Пљачкајући их или продавајући их странцима. Али, док им обезбеђује мрвице, соц-радикалска светина је задовољна и гласаће за стараоца.

  Оно што јесте десно, суверенистичко, идентитетско и друштвено конзервативно, нити је у стању да се организује нити је у стању да се идеолошки јасно дефинише од дежурних “патриота” који гуше истом, неполитичком причом, 30 година.

  Нама је потребан српски Најџел Фараж или српски Салвини, или српска Марин Ле Пен или српски Трамп и ЈЕДНА парија, српска, суверенистичка, идентитетска, конзервативна, у потпуности десна. Наравно, од тог посла нема ништа у догледној будућности, јер да је могуће, до сад би тако шта имали.

  28
 4. @Владимир Челекетић,
  овде је непостојећи патриотски блок поменут , мислим више од 30 пута. Тачно , његов порођај очекујемо већ више од 30 година , авај. Пазите ризикујете да будете проглашени дефетистом јер постоји шанса да се он формира у следећих 30 година. Ако народ сам добровољно пише хрватским писмом, добровољно продаје имања шиптарима за осредњу суму евра да би живео у Београду , ако ( чујемо од премијерке , а верујем да је истина ) , народ добровољно продаје своја имања Рио Тинту ко је тај који ће народ НАТЕРАТИ на патриотизам ? Патриотизам нису паре па да га народ добровољно усвоји. Нешто је у нама труло. Ризикујем и ја да будем проглашен песимистом и дефетистом иако сам мислио да сам патриота јер сам се деветог марта нагутао сузавца и ишао поред тенкова . За кога ? За ове добровољце које сам горе описао . Сад газим седму деценију и искрено желим данашњој младости ако није побегла из Србије да постигне оно што ми нисмо. Свиђа ми се она парола која тренутно изгледа недостижна и с њом завршавам „ догодине у Призрену “. Младости , пуно среће.

  25
  1
 5. Задивљен сам! Има ли г. Варагић и рецепт како образовати блок који овог човека може да опељеши:

  Пошто зна како опељешити оне који контролишу војску и полицију, ово моје питање му је, верујем, мачији кашаљ.

 6. @Владимир Челекетић

  У Србији постоји врло јасно дефинисана десна политичка мисао, читајте Жарка Видовића.

  Није реално да се сад или одмах створи сад једна десна партија, реалније је да се постојеће партије, покрети и остале патриотске организације удруже, да формирају нпр. једну листи за изборе, а после тога може да се говори о једној партији. Мада ни то није решење, јер ми желимо промену система, не желимо партијску државу (зато сам у претходном тексту поменуо три нивоа сабирања)…

  И то би радили људи који то нису радили претходних 30 година, патриотски блок могу да образују само политичари млађе геренарције који никад нису били на власти и интелектуалци који су претходних година и деценија били углавном маргинализовани од стране државних власти и медија.

  Ако то не ураде, има их смисла критиковати, али сад би их требало подржати да то ураде.

  @Зоран

  Види се да више верујете премијерки, много гледате телевизију и читате таблоиде, то је навика већине у вашој генерацији. Патриотски блок свакако не могу да створе људи који су се разочарали у свој народ и који су следили фрикове као што су Вук Драшковић или Шешељ, па се разочарали.

  11
  9
 7. @ Никола Варагић

  “Поправљање демократије” није промена система. Промена система је била Француска револуција, на пример и Иранска револуција и Октобарска револуција, или, на пример, промену система су донели нацизам и фашизам. Промена система значи обрачун са владајућим сталежом. О каквој промени система Ви пишете? Истој оној коју помиње Бошко Обрадовић? Да остану партије, да остану избори, да остане опште право гласа, па где је ту онда промена система?
  Оно што Србији треба и што је једино што би евентуално могло да се деси, мада и то врло тешко, је српска партија, сувереистичка и конзервативна која би прелазила цензус и била неки фактор. За то је потребна добра организација и једна истакнута, харизматична личност на челу, јер народ иде за јаким вођама, а не за политичким теоријама. Потребно је привући масе које ће за тог човека и ту партију гласати, а то се не постиже цитирањем делова доктората из политичког православља. Или нам је потребна револуционарна организација? Српски Хезболах? Српска ИРА? Српска ЕТА? Нешто од тога. Тако ствари стоје у времену у којем живимо. Само то може да да неке резултате. Никаква окупљања, сабирања и блокови. То је хоби, то није политика.

  15
  1
 8. У стара времена у Србији је војска прекидала лоше владавине. Народ се ту није много питао. Значи, основни проблем данашње Србије је војска која нема ништа заједничко са некадашњом и која само брука униформу и заставу. Демократија је добра идеја, али је илузија. Зато се ствари морају решавати практично.
  Сваком оном који критикује некога што у овом очају продаје своју имовину неком Рио Тинту или неком Шиптару, саветујем да не глуми патриоту на речима, него да он организује отуп те имовине и тако спаси Србију. Увек је неко други лош патриота јер је поклекао пред уценама, понудама и великом ловом коју ето сам узима и тиме упропашћује све нас. Није нормално очекивати од људи тако узвишену свест. Врло је јајарски прозивати некога да је издајник зато што је нешто продао некоме ко ће да нас уништи. Треба отерати купца. Власт је крива што ће тамо неки сељак мученик да прода своју њиву, јер је обезвредила сељачку муку и јер пропагира продају имовине. Зато лошу власт треба мењати. Само и једино војска то може, ако сме и хоће. Треба на томе радити. Треба имати своју војску, а не гарду смрдљивог председника која ће да служи само дочецима и испраћајима оних који би овде багателно да купе или чак отму нешто. Изборима се мења власт, војском се мења систем. А систем је труо и колонијални. У војсци треба подизати свест о томе да она брани државу од спољашњег и од унутрашњег непријатеља. И ’99 смо мислили да немамо војску, па је она ипак показала да има нешто части и знања у њој. Капетани, мајори, пуковници, ви сте они који треба да докажу да не желе да буду НАТО генерали, него да желе да следе оне који показаже свима нама како се побеђује велика сила и неправда.
  Не позивам никога да не продаје своје за добру понуду. Позивам све да погурамо војску у акцију. На овим протестима то треба промовисати. То није противуставно рушење власти, него управо заштита државе и уставноси.

  15
  4
 9. @Никола ,
  Врло лако квалификујете људе и опет “играте на кварно”. То говори о Вама.
  Не знам шта значи ” фрикови “, али хајде да питам, а које Ви то ” фрикове” следите ? Аман дајте већ једном имена , обрадујте нас и немојте баш тако полако и ми маторе дртине би да дочекамо ослобођење Србије. Подсетићу Вас ако то још нисте укапирали , Србија је окупирана држава ! Њу прво треба ослободити ( на жалост то се не ради политичким путем ) па ће онда сви бити патриоте. Поздрав и немојте бити тако цинични и огорчени на нас који смо патриоте јер су у наше време и Вук и Шешељ , нећете веровати чак и Чеда ПИСАНИ као патриоте. Ту је био и Коштуница, СНО , ЈСО Пелевић… То што смо ми намагарчени од свих ТАДАШЊИХ ПАТРИОТА нека Вам буде наук да не наседнете кад се у наредних тридесетак година опет појави нови патриотски блок који је још увек за Вас имагинаран али знате да ће га бити . Свако добро.

  15
 10. Ne znam koliko je moguce stvarati (oformiti) patriotski blok dok traje mentalno silovanje Srbije i Srpskog naroda. Nama vec uz RTS rijaliti odrasta druga generacija morona ispranih mozgova. Okpatori su uspeli da svaki vid ispoljene pozitivne enegije usmeri u prazno, u nista (Litije u CG). Verovatno ni Dodik nece bolje proci. Neprijatelj je umrezen i po vertikali i po horizontali, sve je u njegovim rukama i o svemu odlucuju. Cini mi se da bez duhovne obnove nema ni jedne druge a to bi trebalo da iznese SPC. Za to, u ovom sastavu, Sinod nije sposoban. Nece oni na “Blagodarenog” udarati. Tavoricemo i dalje, na moju zalost, sve dok se na planetarnom nivou nesto ne promeni.

  13
 11. Чекам своје рођење

  Сунце ме пржи
  Киша испира
  Вјетар повија
  Мраз круни

  Уземљујем стопала
  Релаксирам фокус
  Опуштам мишиће
  Успоравам дах

  Филтрирам сјећања
  Растежем вријеме
  Стрпљиво чекам
  Своје рођење

  Момчило

  13
 12. @Владимир Челекетић

  Ја говорим о промени система који је створен након Француске, односно Октобарске револуције, са чијом војском су југословеснки комунисти дошли на власт. Ми смо хришћани, православци, имамо другачије методе. Циљ је правна држава, поштовање права личности… Читајте Видовића.

  @Курсула

  У војску, чак и у специјалне јединице, сад примају и оне који не могу да ураде два склека, и оне за које психолошки тестови покажу да су склони самоубиству, криминалу, садизму…

  @Зоран

  Не следим фрикове и немам идоле. Више пута сам писао да је Србија окупирана. И биће све док је родољуби не ослободе. Наше је да се боримо. Свака генерација бије своје битке.

  @E.Lirsch

  Питање је шта ће да остане од Србије док се промени однос снага у свету, а ако смо неспособни да бринемо о себи и да се изборимо за своје интересе, ништа нећемо добити ни ако Запад пропадне, увек све зависи само од нас.

  3
  11

Оставите коментар