Либија: Гадафијевом сину одбијена кандидатура за председника

Сеиф ал-Ислам Гадафи дисквалификован јер је раније правоснажно осуђен

Сеиф ал-Ислам Гадафи (Фото: Бета/АП)

БЕНГAЗИ – Врховна изборна комисија Либије саопштила је да је одбила кандидатуру сину свргнутог лидера Муамера Гадафија, за председничке изборе који треба да се одрже у децембру.

Према листи одбијених кандидата коју је објавила комисија, Сеиф ал-Ислам Гадафи је дисквалификован јер је раније правоснажно осуђен. На одлуку комисије млађи Гадафи може да уложи жалбу, преноси Бета.

Сеифа ел Ислама је суд у Триполију 2015. године осудио на смрт због употребе насиља против демонстраната који су тражили да његов отац поднесе оставку, али су ривалске власти Либије довеле у питање ту одлуку.

За њим је Међународни кривични суд расписао потерницу због оптужби за злочине против човечности; у вези са побуном против његовог оца 2011. године.

Председнички избори у Либији требало би да буду одржани 24. децембра, после вишегодишњих покушаја под вођством Уједињених нација да се уведе демократија и оконча рат.

Моамер Гадафи (Фото: Profimedia/TASS)

Либија покушава да се извуче из деценије насиља после пада с власти Муамера Гадафија 2011. године и хаоса обележеног постојањем две ривалске власти на истоку и западу земље.

Гадафијев син је био ухапшен крајем 2011. године, када је његов отац свргнут након више од 40 година на власти током народне побуде.

Моамер Гадафи је убијен у борбама које су уследиле и које су се претвориле у грађански рат.

Сеиф ал-Ислам је у јуну 2017. пуштен из притвора, а први пут се појавио у јавности 14. новембра када је предао документа за кандидатуру за председника.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 24. 11. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар