Француски књижевни часопис посвећен Данилу Кишу

Како наводи књижевни критичар и есејиста Лакис Прогуидис, у свом уредничком уводу, књижевник Данило Киш, што време више пролази, постаје све актуелнији

Данило Киш (Фотодокументација Архипелага)

Недавно објављен септембарски број угледног књижевног часописа „Atelier du roman” (Радионица романа) из Париза у целини је посвећен лику и делу Данила Киша, саопштила је издавачка кућа „Архипелаг” из Београда.

Објављен под насловом „Данило Киш или Глас уметности”, овај број француског магазина доноси и два Кишова есеја из прве половине осамдесетих година – „Хомо поетикус, упркос свему” и „Савети младом писцу”.

Поред тога, овај лист објављује текстове о Данилу Кишу (1935-1989) и његовој књижевности чији су аутори француски, амерички, немачки, шпански, италијански, мађарски, румунски, српски, као и аутори из бивше Југославије, преноси Танјуг.

Едвард Сноуден: Данило Киш о (ауто)цензури

Међу писцима тих текстова налазе се истакнути – Миљенко Јерговић, Мухарем Баздуљ, као и Ги Скарпета, Илма Ракуса, Кристијан Салмон, Норбер Чарни, Антонио Муњоз Молина, Џон Кокс, Жан Пјер Морел, Викторија Радич, Марк Томпсон, Катарина Волф-Грисхабер, Симона Карета, Ивана Велимирац, Александар Костић, Филип Чоловић.

Како наводи књижевни критичар и есејиста Лакис Прогуидис, у свом уредничком уводу, књижевник Данило Киш, што време више пролази, постаје све актуелнији.

Уредник, који је и сам аутор једног од есеја у овом издању часописа, подсећа да су Кишу посветили осми број издања у јесен 1996. године.

Данило Киш: Извод из књиге рођених (кратка аутобиографија)

„Сада му се још једном враћамо, да наставимо да учимо од једног од највећих писаца двадесетог века. И наставићемо свакако да разговарамо о њему”, речи су уредника књижевног магазина „Atelier du roman”.

Данило Киш се сматра за једног од најзначајнијих српских књижевника 20. века, а у свом опусу је стварао романе, есеје, збирке прича, приповедака, поезије, био је и преводилац, као и дописни члан Српске Академије наука и уметности (САНУ).

Најпознатија дела су му – романи „Псалам 44” (1962), „Мансарда – сатирична поема” (1962), „Башта, пепео” (1965), „Пешчаник” (1972), збирке приповедака „Рани јади: за децу и осетљиве” (1970), „Гробница за Бориса Давидовича” (1976), „Енциклопедија мртвих” (1983), као и колекција полемика „Час анатомије” (1978).

Александар Лазић: Осам деценија и два дана од рођења Данила Киша

Такође је писао и позоришне драме као што је „Електра” (1995), а има и збирку драма „Ноћ и магла” (1983).

Опрема: Стање ствари

(Политика, 28. 10. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар