Београд: Усвојен план о метроу

Заменик градоначелника Београда рекао је за скупштинском говорницом да би требало да буду поносни на то што су део генерације која гради београдски метро

Фото: Стање ствари

Одборници Скупштине града Београда усвојили су План генералне регулације шинских система у Београду са елементима детаљне разраде за прву фазу прве линије метро система.

За план су гласала 62 одборника, против су била два, а нико није био уздржан.

Планирано је да до 2030. године шински систем постане доминантан систем у Београду и да у јавном превозу ниједно возило не користи фосилно гориво.

БГ воз ће имати трасе од укупно 223 километра, са 76 станица и 500 полазака, а предвиђено је и да трамвајске трасе буду продужене са садашњих 40 на око 80 километара.

Недавно је потписан уговор за Пројекат изградње инфраструктуре и насипање платоа за депо метроа у Макишком пољу, а 22. новембра ће почети изградња београдског метроа.

Заменик градоначелника Београда рекао је за скупштинском говорницом да би требало да буду поносни на то што су део генерације која гради београдски метро и навео да је данас тачно 50 година, 11 месеци и 18 дана од када је „Бранко Пешић обећао“ да ће Београд добити железничку станицу Прокоп и метро.

Београд: Одбијене све примедбе Грађевинског факултета на план за изградњу метроа

„Изградити метро значи да ће Београд ући у ред великих европских градова који имају овај систем превоза“, рекао је Весић и додао да ће изградња метроа почети 22. новембра ове године насипањем Макишког поља.

„Насућемо 1,4 милиона кубика земље на парцели која је 72 хектара и тиме почињемо изградњу метроа“, рекао је Весић.

Према његовим речима, у фебруару 2022. године биће потписан уговор о изградњи депоа, у марту уговор о изградњи приступних саобраћајница, а у јулу уговор о изградњи прве линије београдског метроа док за годину дана почиње само копање прве линије.

Весић је рекао да ће у септембру 2023. године почети изградња метро станица и додао да ћемо 2028. године имати прву линију метроа, а 2030. другу линију метроа.

Он је навео да ће сваку метро станицу дизајнирати домаће архитекте, да ће свака метро станица бити другачија и говориће о том делу града. Додао је да су трасе метроа последица петогодишњег рада домаћих и страних стручњака.

Весић је рекао да је део опозиције, који је данас пре седнице Скупштине града Београда одржао конференције за новинаре, док је био на власти говорио да нам треба метро, „а сада када га Вучић гради“ метро не треба.

Грађевински факултет одбија да учествује у развоју Београдског метроа по постојећем плану

„Сада када су схватили да ће се метро градити сада нам одједном метро не треба, хајмо да метро иде неком другом трасом“, рекао је Весић.

Одборници су усвојили и Предлог плана детаљне регулације дела насеља Церак Виногради и Предлог плана детаљне регулације подручја између привредне зоне „Аутопут“ и аеродрома „Никола Тесла“, као и измене и допуне планова детаљне регулације које се односе на четири месне заједнице општина Звездара и Вождовац и за потез дуж улица Земунска – Тошин бунар у Новом Београду.

Усвојен је и Предлог одлуке о изради измена и допуна плана детаљне регулације за део блока између улица Адмирала Гепрата, Кнеза Милоша, Балканске и Немањине у општини Савски венац, као и Предлог одлуке о изради плана детаљне регулације за просторну целину уз улицу Дунавски Кеј, Линијски парк – Београд и улицу Жоржа Клемансоа у општини Стари град.

Опрема: Стање ствари

(Н1, 8. 11. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading