Београд: Одбијене све примедбе Грађевинског факултета на план за изградњу метроа

Декан Владан Кузмановић истакао да је намера Грађевинског факултета да укаже на бројне недостатке предложеног решења, са јединим циљем да грађани Београда добију метро који ће имати смисла

Извор: НСПМ

Представници Урбанистичког завода града Београда одбили су без аргумената као неосноване све примедбе Грађевинског факултета у Београду које је факултет поднео на план за изградњу метроа у главном граду. Треба, истакао је у саопштењу Грађевински факултет, зауставити исхитрену реализацију пројекта изградње метроа у Београду, ажурирати све улазне податке и приступити изради иновирановог Генералног пројекта и Нацрта плана, у који ће бити укључене све домаће релевантне научне и стручне институције.

Примедбе факултета су на, јавној седници Комисије за планове скупштине града Београда одржаној 12. октобра, представили декан Владан Кузмановић и Дејан Гавран и Сања Фриц. Како се истиче у саопштењу, низ примедби на предвиђена решења београдског метроа могу стати у закључак – „ако седнете у погрешно пројектован метро, све линије и станице биће погрешне“.

„Имајући у виду значај овог пројекта за град Београд и Републику Србију, као и вредност саме инвестиције, Грађевински факултет је са примедбама упознао и највише државне органе“, наведено је у саопштењу.

Како се додаје саопштење је издато, јер већини медија није било омогућено да присуствују недавној јавној седници Комисије за планове скупштине града Београда о Нацрту плана генералне регулације шинских система у Београду.

Грађевински факултет у Београду: Пројекат метроа је лош

Декан Владан Кузмановић на седници је истакао да је намера Грађевинског факултета да укаже на бројне недостатке предложеног решења, са јединим циљем да грађани Београда и сви будући корисници метроа добију систем који ће имати смисла и решити што већи део нагомиланих саобраћајних проблема.

„Кључ проблема настао је још приликом дефинисања пројектног задатка, односно улазних података за Смартплан. Пројектни задатак је документ који саставља инвеститор – у овом случају тај посао је водио Град Београд – у коме се дефинише посао пројектаната и планера“, упозорио је Кузмановић.

Декан: Град Београд није надлежан за пројекте попут метроа

Према његовим речима улазним параметрима за израду Смартплана, градска управа зацртала је делове града које треба развијати: Макишко поље, Хиподром, Лука Београд, Ада Хуја, Блок 18 и Блок 26 – и тако „директно предефинисао коридор прве линије метроа“.

Додаје се да је приоритетну линију усвојила Комисија за метро, која је потврдила и листу главних урбанистичких пројеката које пројектанти, морају да узму у обзир приликом студије о метроу.

„Резултат је решење метро система у којем се као један од основних начела истиче одблокирање капиталне вредности земљишта у власништву града, односно зарада од новонастале вредности земљишта у будућности, док начела која се односе на постојеће саобраћајне проблеме нису ни поменута“, упозорио је Кузмановић, пренето је у саопштењу.

Данас: Пројекат будућег метроа у широком луку заобишао Београђане због „Београда на води“

Декан Грађевинског факултета оценио је да би решење метроа било суштински другачије да је градска управа као улазне податке за Смартплан дефинисала критеријуме: смањење саобраћајних проблема, прелазак са индивидуалних путовања аутомобилима на метро или скраћење просечне дужине путовања.

Он је навео да је Нацрт плана генералне регулације шинских система у Београду урађен на основу Смартплана и Генералног пројекта, „без критичког преиспитивања ова два документа“.

„На крају, декан Кузмановић је истакао да Град Београд уопште и није надлежан за објекте попут метроа, односно да је прекршен члан 133. Закона о планирању и изградњи, по коме посао пројектовања и изградње метроа, већ од нивоа Генералног пројекта са претходном студијом оправданости, мора да води Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре“, навео је Грађевински факултет.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Бета/НСПМ, 14. 10. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар