Политика: Компаније поручују купцима да се навикну на поскупљење хране

За разлику од претходних година, сада расту цене свих производа и већина произвођача биће принуђена да прави нове ценовнике, сматрају аналитичари

Фото: Shutterstock

Потрошачи ће морати да се навикну на више цене хране, изјавио је недавно Мигел Патрисио, генерални директор компаније „Крафт Хајнц”. Он је за британске медије истакао како произвођачи тренутно тешко држе корак с потражњом.

Када оваква изјава стигне из треће по величини америчке компаније за производњу хране и пете највеће мултинационалне компаније на свету, јасно је шта потрошачи могу да очекују у наредним месецима.

За разлику од претходних година, рекао је Патрисио, сада расту цене свих производа. Према последњем извештају Oрганизацијe за храну и пољопривреду (ФАО), цене хране достигле су у септембру највиши ниво у последњих 10 година, а раст је у највећој мери подстакнут поскупљењем житарица и биљних уља. „Крафт Хaјнц” подигао је цене више од половине својих производа на матичном америчком тржишту, а Патрисио у разговору за Би-Би-Си признаје да их подижу и на другим тржиштима.

Подижемо цене где је то потребно, у целом свету – рекао је. Током пандемије у многим земљама смањена је производња сировина, од пољопривредних култура до биљних уља, због мера сузбијања заразе, што је резултирало и смањеним испорукама. Државе се сада отварају, али снабдевање не успева да држи корак с потражњом и цене расту. Би-Би-Си напомиње да произвођаче додатно притиска и неизвесност на тржишту енергената и велики скок цена гаса, нафте и струје. То, како је рекао Патрисио, није све.

Уз недавно поскупљење уља већа и цена брашна

Постоје и други проблеми, попут оног на британском тржишту, где недостају возачи, а у Америци расту трошкови логистике… Потрошачи морају да се навикну не више цене хране, будући да светска популација расте, а број земаља у којима се храна производи не – поручио је он и додао да повећање трошкова не би требало у целости да се пренесе на купце и да ће део компаније морати да преузму на себе. Како је истакао, на индустрији и другим компанијама је да покушају да та поскупљења сведу на минимум. Ипак, истакао је и да је његова компанија, рецимо, трошила огроман новац за развој нове амбалаже како би испунила циљеве о смањењу пластичног отпада.

Прошле недеље „Пепсико” је такође упозорио да се суочава с повећањем трошкова свега – од транспорта до сировина и да су поскупљења могућа вероватно почетком следеће године.

Аналитичарка у компанији „ЕД&Ф Мeн” Кона Хак прецизирала је да цене хране расту због слабог рода у Бразилу, који је велики извозник хране, суше у Русији, смањењу засејаних површине у САД и гомилања залиха у Кини, у комбинацији са скупљим ђубривом, енергијом и трошковима транспорта.

Она је проценила да ће сви произвођачи хране бити погођени, а „будући да ће то бити толико раширено – неће изгубити купце”.

Потрошачи у Србији и региону већ су сведоци бурних дешавања на тржишту хране и нових ценовника готово свих врста производа. Од меса, прерађевина, уља, житарица, готових производа, поврћа, воћа… Приметан је такође и често нереално висок раст цена, што аналитичари коментаришу као покушај произвођача и трговаца да искористе ситуацију за лов у мутном.

Фото: Вечерње новости

Немачки портал „Лебенсмител цајтунг”, који објављује вести везане за трговину и храну, недавно је пренео и да компаније попут „Нестлеа” и „Хенкела” тренутно преговарају с великим трговачким ланцима о повећању цена. Помиње се да би тестенина домаћих произвођача на том тржишту могла да поскупи за 20 до 25 процената.

Разлог поскупљења је цена шећера, житарица и других сировина које су у последњих 12 месеци повећане за око 40 одсто.

Како је пренео Б92, у прошлости код оваквих ситуација неки трговачки ланци нису наручивали одређене производе како би извршили притисак на произвођаче и тако покушали да спрече повећање цена. У интервјуу за немачки „Билд”, Бернард Бурдик из потрошачког центра у Северној Рајни-Вестфалији предлаже ослобађање од ПДВ-а за воће и поврће како би здрава исхрана остала приступачна.

Ј. Антељ, И. Албуновић

Опрема: Стање ствари

(Политика, 13. 10. 2021)

РСЗ: Највише поскупела храна

Може се очекивати још повећања цена разних производа, а на основу онога што Министарство финансија предвиђа у планирању буџета, рекао је Миладин Ковачевић

Фото: Пиксабеј

Према подацима Републичког завода за статистику (РЗС), храна и пиће су у септембру поскупели за 2,3 одсто, услуге ресторана и хотела за 0,8 одсто, струје и гаса за пола процента а директор РЗС Миладин Ковачевић каже да се смиривање цена може очекивати већ следеће године.

Он наводи да су цене хране и пића главни фактор пораста цена у септембру у односу на август.

„Ове цене су у септембру у односу на август порасле за 2,6 одсто, а највећи удео у њиховом расту су имали месо и сезонско поврће, које значајно вуче индекс цена” рекао је Ковачевић.

Он је за РТС оценио, да је, када се гледа цела ова година, најзначајнији био раст цена енергената, што се дешавало од почетка године, преноси Танјуг.

Србија: Највећи раст цена воћа и поврћа у последњих десет година

Навео је да је рецимо прошле године цена нафте била испод 30 долара по барелу а сада је премашила 80 долара.

Говорећи о могућим даљим кретањима истакао је да се до краја године може очекивати још повећања цена разних производа, а на основу онога што Министарство финансија предвиђа у планирању буџета, а пре свега у нацрту ребаланса овогодишњег буџета, да смиривање цена може уследити наредне године.

Навео је да је то и прогноза ММФ-а у последњем извештају и да се она базира на дијагнози да је раст цена у највећој мери последица дисбаланса који је направила пандемија а који се огледа у неусклађености понуде и потрошње.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 14. 10. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , , ,

Оставите коментар