Унија послодаваца: Зауставите тренд драстичног поскупљења струје

Представници привреде наводе да цена струје чини 54 одсто структуре укупног рачуна коју привреда плаћа

Фото: Промо

Унија послодаваца Србије упутила је иницијативу да се заустави тренд драстичног повећања цене струје за предузећа, јер ће оно значити поскупљења већине производа и услуга, а истовремено угрозити пословање значајног броја фирми. Унија је навела да чак 82 одсто фирми сматра да ће скупља енергија довести до поскупљења њиховог производа или услуге, због чега позивају на „благовремени разговор о будућим поскупљењима струје“.

Унија наводи да су у марту ове године предузећа куповала струју по цени од 60 евра за мегават-час, да је протеклих неколико година просечна цена за исту количину енергије износила 50 евра, а да се тренутно за мегават-час плаћа 135 евра.

Као пример наводе да у хемијској индустрији електрична енергија чини више од 60 одсто укупних трошкова, а да би најављено поскупљење струје за 70 одсто значило да би једно хемијско или гумарска предузеће са 1.100 запослених за струју платила више од три милиона евра на годишњем нивоу, а текстилна индустрија са 2.055 радника чак 8,33 милиона евра.

Унија зато тражи од Електропривреде Србије да своје купце заштити од флуктуације цена на тржишту у условима када нема инфлације и да се на тај начин обезбеди опстанак српских предузећа.

Политика: Сиромашни ће наставити да кроз рачуне плаћају и зелену струју

„Такав расплет је кочница бржем привредном расту, новим инвестицијама и конкурентности домаће привреде, поготово њеног извозно оријентисаног дела“, навела је Унија послодаваца, преносећи захтеве који долазе из привреде.

Представници привреде наводе и да цена струје чини само 54 одсто структуре укупног рачуна коју привреда плаћа.

„Остало су парафискални намети, трошкови за приступ систему електричне енергије, накнада за повлашћене произвођаче, накнада за енергетску ефикасност, акциза, ПДВ…“, наводи Унија у својој иницијативи.

Опрема: Стање ствари

(Нова економија, 14. 10. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар