Румунија: Маске на отвореном и полицијски час за невакцинисане током викенда

Румунија заостаје за осталим земљама ЕУ у вакцинацији, јер је само трећина одраслог становништва потпуно вакцинисана услед неповерења у државне институције и услед кампања дезинформација

Фото: АП

Румунска влада увела је нова ограничења како би зауставила раст нових инфекција вирусом корона, укључујући обавезно ношење маски и на отвореном простору и полицијски час за невакцинисане током викенда, али је одлучила да школе остану отворене.

Број нових инфекција ковидом-19 у Румунији достигао је јуче 12.032, што је нови рекорд од почетка пандемије, а јединицама за интензивну негу у целој земљи понестало је места.

Румунија има другу најнижу стопу вакцинације у Европској унији, преноси агенција Ројтерс.

Румунска влада је увела обавезу ношења маске и у затвореним и на отвореним јавним просторима на местима где инциденција прелази 6 на 1.000 људи.

Приступ ресторанима, теретанама, позориштима, биоскопима и другим затвореним просторима биће омогућен са половином капацитета и само за особе које су потпуно вакцинисане или су већ биле заражене вирусом.

За викенд ће бити уведен полицијски час за оне који нису вакцинисани.

Вирусолог Тања Јовановић: Касно за пропуснице, треба затворити кафиће и ресторане у 17 часова

Школама је омогућено да остану отворене осим ако се у учионицама не пријаве случајеви ковида-19.

Ројтерс наводи да Румунија заостаје за осталим земљама ЕУ у вакцинацији, јер је само трећина одраслог становништва потпуно вакцинисана услед неповерења у државне институције и услед кампања дезинформација.

Око 40 одсто медицинског и школског особља није вакцинисано.

Румунија је у уторак почела да нуди трећу дозу вакцине, препоручујући је медицинском особљу и људима са високим ризиком од заражавања, али остављајући могућност да је прими свако ко је примио другу дозу пре више од шест месеци, пренео је Танјуг.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Спутњик, 1. 10. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар