United Media и подгоричке Вијести потписале писмо о намјерама за улазак у партнерство

United Media је водећа медијска компанија у југоисточној Европи и у чијем портфолиу се налази 55 ТВ канала, укључујући Н1 и Нову ТВ, дневни листови међу којима су Данас и Нова, те бројне радио станице

Извор: ИН4С

United Media, водећа медијска компанија у југоисточној Европи потписала је писмо о намјерама да откупи 51 одсто Вијести, новине, портала и телевизије из Црне Горе.

Ово је велика и значајна вијест за све запослене у Вијестима, за наше гледаоце и читаоце као и за све оне који помно прате дешавања са медијским слободама у региону и Европи, наводи се у заједничком саопштењу.

Према писму о намјерама, United Media се, као нови дионичар, обавезује да поштује и штити уредничку независност и аутономију Вијести. Главни уредник ће и даље бити биран на предлог локалних сувласника, као и Media Development Investment Fund (MDIF), инвестиционог фонда из Њујорка који подржава слободу медија, и који је од оснивања мањински дионичар Вијести.

“Систем ‘Вијести’ са све три платформе је готово деценију и по изложен, и од монополиста и од националиста, егзистенцијалној пријетњи због своје посвећености слободи изражавања и професионалном новинарству. У партнерски однос са УМ групом улазимо с убјеђењем да ће то дати додатну снагу нашим медијима, јер либералне вриједности и новинарство које карактерише систем ‘Вијести’ смијешта у шири простор одан тим вриједностима”, изјавио је проф.др Миодраг Перовић, један од оснивача Вијести.

Миодраг Перовић (Фото: Саво Перовић)

Извршни директор МДИФ-а, Харлан Мандел, препознаје овај развој као стратешку сарадњу између двије медијске куц́е која је заснована на вриједности њиховог бренда и укоријењена у снази њиховог објективног извјештавања.

“У овом моменту, у Европи видимо епидемију заробљених медија, у којој се преузимају приватни медији, док медијско тржиште на Балкану наставља да буде изузетно тешко за покретање независних медија и њихово пословање на тржишту. У овом окружењу, сарадња два најутицајнија бренда у региону који се препознају по свом независном новинарству је добродошла јер осигурава да квалитетно истраживачко новинарство настави да буде центар пословног модела Вијести.” – рекао је Харлан Мандел, извршни директор МДИФ -а.

Харлан Мандел (Фото: Приватна архива)

“Одувек смо стајали на становишту да је објективно и независно новинарство један од кључних фактора за развој друштва те у том контексту цијенимо досадашњи рад Вијести и чињеницу да годинама одолијевају разноврсним притисцима и успијевају да професионално раде свој посао. Радујемо се будућем партнерству и вјерујемо да ће оно обезбиједити да ова медијска кућа у наредном периоду доживи експанзију и да квалитетан садржај који праве новинари Вијести допре до шире публике”, истакла је извршна директорка United Media Александра Суботић.

Александра Суботић (Фото: United Media)

United Media је водећа медијска компанија у југоисточној Европи, која послује у осам земаља и у чијем портфолиу се налази 55 телевизијских канала, укључујући Н1 и Нову ТВ, дневни листови међу којима су Данас и Нова, те бројне радио станице.

Media Development Investment Fund, Inc. (МДИФ) је непрофитни инвестициони фонд који већ 25 година подржава независне медије у региону. МДИФ има мањински удио у медијима.

Вијести се сматрају јединим независним дневним листом и једином независном телевизијском станицом у Црној Гори, која од свог почетка пружа вјеродостојне вијести својој публици.

Опрема: Стање ствари

(Вијести/ИН4С, 1. 10. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , ,

Оставите коментар