Декан Медицинског факултета Лазар Давидовић: Ако треба вакцинисао бих се сваких месец дана

Верујем да је вакцинација спасила десетине милиона људи, можда и више. Захваљујући њој бројне болести су искорењене, или барем стављене под контролу, нагласио декан Медицинског факултета

Лазар Давидовић (Извор: НСПМ)

На чело Медицинског факултета у Београду ступа нови декан, др Лазар Давидовић. У жижу јавности је доспео после одлуке о условима да се присуствује настави на том факултету, која је  наљутили  многе антиваксере. Са др Давидовићем попричали смо о пандемији, значају вакцинације, али и о томе зашто нам одлазе лекари и како их задржати?

Шта прецизно пише у одлуци Медицинског факултета и зашто је она изазвала велику буру?

У нашем документу стоји да на практичну наставу могу да долазе, било наставници, било сарадници, било студенти под условом да немају ниједан знак акутне респираторне инфекције и да су заштићени маском. Тражили смо и да они који долазе на практичну наставу, у било ком својству, буду или вакцинисани, покажу да су прележали корону или покажу негативан антигенски или ПЦР тест. Према подацима Студентског парламента нашег факултета вакцинисано је више од 90 посто студената пете и шесте године и скоро 90 посто студената треће и четврте, јасно је да ће број оних који треба да покажу негативан тест бити веома, веома мали. У крајњој линији, више инстанце – Универзитет, Министарство здравља, Министарство просвете и Кризни штаб, претходних дана у овом нашем поступку нису нашли ништа лоше. Уколико нађу и буду тражили да га коригујемо, истог момента ћемо такву одлуку суспендовати и донети нову у складу са инструкцијама које будемо добили. Имали смо у виду један од најзначајнијих циљева у нашој земљи, а то је заштита јавног здравља сваког појединца, а истовремено покушај и да се студентима медицине омогући практична настава какву у претходном периоду нису имали. Желим да верујем да ће све ово бити додатан подстицај студентима који се још нису вакцинисали да то учине и да ће број студената који ће морати да показују негативан тест бити миноран.

Ипак, постоје и негативне реакције на такву такву одлуку, покрет Доста је било најавио је и тужбу. Како ћете тим поводом реаговати?

Вирусолог Тања Јовановић: Касно за пропуснице, треба затворити кафиће и ресторане у 17 часова

Наравно да није пријатно када чујете да ће вас неко тужити. Понављам, ми смо имали најбоље могуће циљеве у виду – заштитити јавно здравље и здравље појединца. Ако буде било потребно, на суду ћемо износити наше медицинске аргументе., а о свим осталим аргументима упознаће нас наша правна служба и ако буде потребе, бранићемо се.

За оне који имају недоумице и још увек се питају да ли треба да се вакцинишу, шта бисте им рекли?

Ја сам васкуларни хирург и не могу компетентно дискутовати о том питању као што то могу вакцинолози, епидемиолози, инфектолози, имунолози. Слушам њих и на основу тога градим своје мишљење. Запамтио сам још са студија медицине, епидемиологију сам слушао ’79 – ’80 и оно што сам научио је да није хирургија та која је спасила највећи број људи у историји медицине, то су превентивне  медицинске мере, а ту је увођење вакцине. Верујем да је вакцинација спасила десетине милиона људи, можда и више. Захваљујући њој бројне болести су искорењене, или барем стављене под контролу. То је једини начин за сузбијање болести за које не постоји специфична терапија, као што је у овом тренутку ковид 19. Према медицинским сазнањима и ономе што је објављено у литератури једина права мера је вакцинација. Ако је потребно, вакцинисао бих се сваких месец дана. Вакцинисали су се сви најближи у мојој ужој и широј породици, моји пријатељи – мислимо да је то у овом моменту једино исправно.

Ипак, и међу вашим колегама има противника вакцинације. Шта имате њима да поручите?

Предраг Кон: Ковид пропуснице или рестриктивне мере, немамо треће решење

Уз максимално уважавање мишљења  и максимално поштовање тих колега, ја морам да кажем да се са њима не слажем. Поручио бих им да коригују своје мишљење.

Какво је интересовање за студије медицине, колико су млади у Србији заинтересовани за то да буду лекари?

Ове године је уписано 608 студената, а пријемни испит је полагало 1.243. Прошле године је пријемни испит полагало 1.220 кандидата. Интерес за медицину је увек био велики, стабилно велики. Да ли ће пандемија повећати интересовање за студије на Медицинском факултету, остаје да се види.

Упркос том интересовању за студије медицине, често сведочимо томе да нам недостаје кадар. Имамо и податке према којима барем 1.000 лекара годишње напусти Србију. Како прекинути то и задржати лекаре?

Мислим да је нешто већ учињено претходних година. Министарство здравља омогућило је да се по убрзаном поступку у радни однос примају најбољи млади дипломирани лекари. Захваљујући томе, ми смо на нашој Клиници за васкуларну хирургију, са око 200 запослених за претходне три или четири године, примили четири млада човека од којих очекујемо заиста много. То је један од начина да се одлив кадрова заустави. Отварали смо и протеклих годину дана ковид болнице, у њима раде нови млади лекари, али већину чине они искусни који повремено одлазе из других установа. Једног дана ова пандемија ће прочи, остаће огромни капацитети и изванредна опрема, слободна радна места. Те болнице ће добити другу намену, али ће остати део здравственог система. Верујем да ће и то привући младе људе који размишљају да остану – слободна радна места.

Које су нам специјализације најдефицитарније и најпотребније, за шта треба да школујемо медицински кадар?

Медицински факултет у Београду увео ковид пропуснице за студенте и запослене

Последњих дечију или деценију и по најдефицитарније специјалности били су радиолози и анестезиолози. Чини ми се да се ситуација са радиолозима поправља, али са анестезиолозима то није случај, Са друге стране, утисак ми је, али то ћу можда и кориговати, да се у Србији школује сасвим довољно анестезиолога. Проблем је у томе што анестезиолози недостају читавој Западној Европи. Сасвим је нормално да на тржишту рада млади људи одлазе тамно где сматрају да ће им бити боље. Зашто се у Европи не школује довољно анестезиолога, не знам. Ми свакако не можемо обезбедити довољан број и за Србију и за Европу. То ће и у будућности бити један од проблема који би требало и као Факултет да решавамо.

Наслов: Стање ствари

(Нова.рс/НСПМ, 1. 10. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

3 replies

 1. Ма какви сваки месец – треба сваки дан. Лазару треба убацити Бруниљу иглу и свако јутро му пре доручка убризгати двену дозу „вакцине“!

  16
 2. Vakciniše se svaki mesec- i ovako za života nijesi!!

  12
 3. Није познато, не бар у бившој СФРЈ, СРЈ и до сада у Србији, да се
  вакцинација вршила експерименталним вакцинама, уз обавезан потпис
  пацијента!
  Ово је први пут да се за вакцинацију користе експерименталне вакцине,
  па је нејасна ова изјава др Лазара Давидовића: “Ако треба вакцинисао
  бих се сваких месец дана.“!
  Шта рећи на ово, осим: “Ако је неко луд, не буди му друг!“

  20

Оставите коментар