Шкотска: Загонетан пораст броја срчаних удара усљед зачепљења артерија

Нема доказа да је ово посљедица закашњеле љекарске његе или пропуштеног лијечења, тврди Мичел Линдзи

Фото: GETTY IMAGES

(Тајмс, 30. 9. 2021)

Здравствени стручњаци збуњени су великим порастом броја срчаних удара на западу Шкотске.

Током љета забиљежен је 25-постотни пораст у броју људи хитно смјештених у Националну болницу у Клајдбенку због отежаног дотока крви у срце усљед дјелимично зачепљених артерија.

Доктори су настојали да код пацијената установе образац ради утврђивања има ли пораст броја пацијената везе са смањеном доступношћу лијечења током пандемије или претходно прележаним ковидом-19, али нису пронашли никакву уочљиву законитост.

Мичел Линдзи, главни консултант за кардиологију у тој болници, изјавила је: „Нема доказа да је ово посљедица закашњеле љекарске његе или пропуштеног лијечења. Вјероватно је утицало више чинилаца: недостатак кретања због режима кућног притвора, напетост, игнорисање симптома да не би били смјештени у болницу. Вјероватно је у питању пет до десет међусобно повезаних узрока.“

Одјељења интензивне његе широм Шкотске пријављују велики пораст броја пацијената с озбиљним болестима који захтијевају болничко лијечење. Недостатак болничких капацитета довео је до застоја у лијечењу и призора возила хитне помоћи како у редовима чекају пред болничким вратима на пријем пацијената.

С енглеског посрбило, скратило и приредило: Стање ствари

Прочитајте јошCategories: Посрбљено

Tags: , , ,

1 reply

  1. Целодневно ношење маске дуже од једне године ….

Оставите коментар