Вјоса Османи: Лајчак нам рекао да нико не тражи од Приштине да преговара о територијалном интегритету

Према саопштењу из кабинета Вјосе Османи, Мирослав Лајчак рекао да нико неће тражити од Приштине да преговара о уставности, територијалном интегритету и унутрашњој функционалности

Мирослав Лајчак и Вјоса Османи (Извор: НСПМ)

Косовска председница Вјоса Османи пренела је изасланику Европске уније за дијалог Мирославу Лајчаку да су у Приштини „одлучни у наставку дијалога, да се заврши међусобним признавањем, без утицаја на уставни поредак и територију Косова“.

Османи је навела да је Приштина „конструктивна страна у дијалогу, која нуди конкретне предлоге у овом процесу, и која је спровела до сада постигнуте споразуме, за разлику од Србије која не поштује постигнуте споразуме“.

Лајчак је, према саопштењу из кабинета Вјосе Османи, рекао да нико неће тражити од Приштине да преговара о уставности, територијалном интегритету и унутрашњој функционалности.

Вјоса Османи: Мораторијум завршен, радимо на плану за нова признања Косова

Османи је изразила забринутост због, како тврди „уплитања Србије у унутрашња збивања у Црној Гори али и Босни и Херцеговини, што изазива немире и нови талас нестабилности у региону“.

„Косово је стално било жртва таквих тенденција дестабилизације, али чињеница да се нешто слично већ дешава у околним земљама, позив је на потребу хитног одговора Европске уније у смислу осуде и спречавања таквог развоја“.

Лајчак је трећег дана у посети Приштини а при доласку је изјавио да му је намера да организује нови сусрет председника Србије Александра Вучића и косовског премијера Аљбина Куртија.

Опрема: Стање ствари

(РТС/НСПМ, 17. 9. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар