Врховни касациони суд: Банка није дужна да корисника упозна са начином обрачуна осигурања кредита

У саопштењу Адвокатске коморе Србије наводи се да се овим ставом на директан начин нарушава правна сигурност грађана и мења досадашња судска пракса

Фото: А. Васиљевић

Врховни касациони суд (ВКС) заузео је став да је дозвољена одредба уговора о кредиту којом се корисник кредита обавезује да плати банци премију осигурања код Националне корпорације за осигурање стамбених кредита (НКОСК).

То важи под условом да је ту обавезу банка јасно предочила кориснику кредита у предуговорној фази, исказивањем ове врсте трошкова кредита и његовог процентуалног и номиналног износа у понуди, наводи се у ставу ВКС у који је Танјуг имао увид.

Највиши суд у земљи је навео да банка није дужна да корисника кредита упозна са структуром и начином обрачуна премије осигурања кредита.

Овај правни став, који није обавезујући али је усмеравајући за све будуће одлуке нижестепених судова усвојен је у четвртак, 16. септембра на седници Грађанског одељења ВКС, објављено је на сајту тог суда.

Јован Пјешчић: Aутентично тумачење Суперхика

“Правно је ваљана одредба уговора о кредиту којом се корисник кредита обавезује да плати банци премију осигурања код НКОСК, под условом да је та обавеза јасно предочена кориснику кредита у предуговорној фази исказивањем ове врсте трошкова кредита и његовог процентуалног и номиналног износа у понуди. Банка није дужна да корисника кредита упозна са структуром и начином обрачуна премије осигурања кредита”, гласи став ВКС.

Заменик председника Коморе јавних извршитеља доктор Вујадин Масникоса за Танјуг објашњава да овај став практично значи да ће сви грађани који су поднели тужбу судовима против банака за враћање накнаде коју су им банке зарачунавале заправо сада изгубити судске спорове.

Он је указао да су судови раније аутоматски усвајали тужбене захтев и обавезивали банке да врате ту накнаду, јер банка није имала право да самовољно осигурава стамбени кредит код НКОСК.

“Сада је ВКС заузео становиште да су они имали то право, ако су то предочили”, прецизирао је Масникоса.

Велики број спорова грађани покренуо је спор пред судом јер су им као корисницима стамбених кредита банке наплаћивале премију осигурања код НКОСК у износу од 1.5 одсто до 4 одсто од укупног износа стамбеног кредита, и то тако што су у уговорима наводили да клијенти треба да плате премију осигурања кредита НКОСК.

Адвокатура: Став ВКС неприхватљив јер је на штету грађана

Адвокатска комора Србије (АКС) успротивила се правном ставу Врховног касационог суда (ВКС) који је објављен данас, а у којем се наводи да је се сматра дозвољеном наплата премије осигурања код Националне корпорације за осигурање стамбених кредита (НКОСК).

У саопштењу АКС наводи се да се овим ставом на директан начин нарушава правна сигурност грађана и мења досадашња судска пракса, те оцењује да донети правни став представља последњи у низу покушаја да се у правни систем Републике Србије уведу решења која погодују банкарском сектору, а на штету грађана.

Србија: Банке у 2020. на провизијама зарадиле око 329 милиона евра

„Правно је ваљана одредба уговора о кредиту којом се корисник кредита обавезује да плати банци премију осигурања код НКОСК, под условом да је та обавеза јасно предочена кориснику кредита у предуговорној фази исказивањем ове врсте трошкова кредита и његовог процентуалног и номиналног износа у понуди. Банка није дужна да корисника кредита упозна са структуром и начином обрачуна премије осигурања кредита”, гласи став ВКС.

У саопштењу АКС се наводи да је адвокатура већ у два наврата успела да одбрани права грађана приликом покушаја доношења нацрта измена и допуна Закона о парничном поступку, и покушаја да се законодавне власти аутентичним тумачењима утиче на конкретне судске поступке које грађани воде против банака.

„Сада се прибегава остварењу истог циља преко највише судске инстанце”, констатује АКС и тврди да је правни став који је утврдио Врховни касациони суд у директној супротности са досадашњом праксом свих судова у Србији укључујући у Врховни касациони суд.

Примена оваквог става довела би до губитка спорова на штету грађана, а у корист банака, указује АКС.

„Истичемо да допуна става о дозвољености уговарања трошкова кредита, а без обавезе банке да посебно доказује структуру трошкова доводи до повлашћеног положаја банака у односу на остале привредне субјекте, а на штету грађана”, наводи се у саопштењу.

Комора сматра да се оваквим поступањем највиша судска инстанца ставила на страну економских интереса пословно-банкарских центара моћи и изражава своју сумњу у независно поступање ВКС у конкретном случају.

АКС најављује да ће и овог пута предузети све кораке који јој стоје на располагању укључујући и крајње мере у циљу заштите владавине права и правне сигурности.

Адвокатска комора Србије позива Врховни касациони суд да без одлагања приступи разговорима са представницима адвокатуре, којима би се дошло до најбољег решења у интересу грађана Србије.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 17. 9. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

1 reply

  1. Ко нам све данас суди тешко нама а биће вала тешко и њима када буду жњели шта су посејали.

Оставите коментар