Здравко Кривокапић: Неко би „гумицом” да мења статус Цетињског манастира

Доста смо трпели неправду, а да би правда победила мора да заживи владавина права, истакао премијер Црне Горе

Здравко Кривокапић (Фото: Лука Зековић/Вијести)

Премијер Црне Горе Здравко Кривокапић изјавио је да је атак на имовину Цетињског манастира кренуо са формирањем неканонске Црногорске православне цркве и нагласио да је изненађен „да се нечијим личним ставом и гумицом мења статус Цетињског манастира”.

Кривокапић је коментаришући одлуку Владе Црне Горе да Цетињски манастир препише на државу, рекао да држава која је озбиљна и која треба да је уређена мора да исправи неке грешке. „Неко је наменски или намерно урадио то и неки људи који су то урадили нису данас живи, па поступке не можемо да водимо против тих личности, али можемо да исправимо неправду”, навео је Кривокапић.

Истакао је да ниједна одлука не може да буде противуставна, противзаконита и на штету било кога, преноси РТЦГ. „Ви знате да у историји Црне Горе постоје такозване тапије, од Црнојевића па на овамо, које говоре о томе чије је власништво Цетињски манастир. Не знам да ли је одлука донета, али она би била противзаконита, противуставна и на неки начин би била формална одлука која би требало још да нас дели. Ниједна одлука не може бити противуставна, противзаконита и на штету било кога”. поручио је Кривокапић.

Протојереј Игор Балабан: Чији је Цетињски манастир?

Како је додао, „атак на имовину је кренуо већ формирањем те такозване Црногорске православне цркве, чији је једини циљ био не да успостави веру, него да врати имовину како би она била коришћена или од стране државе или те невладине организације”.

Кривокапић је нагласио да су имовина или право својине најзначајнија одредница Устава Црне Горе. „Овде је неко намерно направио једну игру где је у једном временском периоду чак оно што је стајало ‘државна својина’ избрисао гумицом, а да не говорим о другим злоупотребама где је 2005. једном одлуком читаву имовину и државну и приватну и која је припадала манастиру приписао Престоници”, навео је премијер. „Доста смо трпели неправду, а да би правда победила мора да заживи владавина права, а то не може да се догоди ако су заробљене институције правосудног система”, поручио је Кривокапић.

Влада Црне Горе наложила је Управи за катастар и државну имовину да се без одлагања Цетињски манастир пренесе у државно власништво.

ИН4С: Катастар послао решење Цетињу којим се забрањује отуђење Цетињског манастира

Влада је такву одлуку донела дан уочи данашњег заседања цетињске скупштине, која би требало да размотри иницијативу да се Цетињски манастир преда на употребу неканонској ЦПЦ.

Управа за катастар и државну имовину уписала је забрану отуђења на све објекте и парцеле које користи Цетињски манастир.

Цетињски манастир је сада уписан као власништво Општине Цетиње, јер није спроведена одлука донета 2005. године.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 14. 9. 2021)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар