Данска укинула све рестриктивне мере уведене због корона вируса

Министар здравља је обећао да Влада Данске неће оклевати у брзом поновном увођењу ограничења ако буде потребно

Фото: Нилс Кристијан Вилман/Рицо Скенпикс

Данци од данас одбацују све мере рестрикције уведене због вируса корона, укључујући посебне ковид пасоше који су били обавезни за улаз у ноћне клубове, јавља АФП.

У Данској су ковид пасоши уведени у марту ове године када је Копенхаген постепено почео да ублажава епидемиолошка ограничења.

Те здравствене исправе укинуте су на свим местима 1. септембра, осим у ноћним клубовима, где од данас више неће бити потребни.

У Копенхагену ће бити одржан концерт уз присуство око 50.000 људи, први такав догађај у Европи током пандемије, а све карте су продате.

„Наш циљ је слободно кретање, а оно што ће се сада догодити је да ће вирус циркулисати и да ће пронаћи оне који нису вакцинисани“, поручила је епидемиолошкиња Лоне Симонсен.

Она је додала да вирус сада, захваљујући вакцини, више није друштвена претња у тој земљи.

„Вакцине су до сада пружале имунитет од нових сојева, али ако се појаве сојеви отпорни на вакцину, мораћемо да преиспитамо своју стратегију“, рекла је Симонсен.

Министар здравља је обећао да Влада Данске неће оклевати у брзом поновном увођењу ограничења ако буде потребно.

Власти инсистирају на томе да повратак нормалном животу мора бити праћен строгим хигијенским мерама и изолацијом оболелих.

Опрема: Стање ствари

(Фонет/Данас, 10. 9. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар