Оснивач Амазона Џеф Безос улаже у истраживање како да се преокрене процес старења ћелија

Оснивач „Амазона“ финансира биотехнолошку компанију „Алтос“, која истражује како да се преокрене процес старења ћелија

Челник Амазона Џозеф Безос (Фото: Гардијан)

Амерички милијардер Џеф Безос, најбогатији човек на свету, финансира стартап биотехнолошку компанију „Алтос лабс“, која ради на истраживању како да се преокрене процес старења ћелија, чиме би знатно требало да се продужи животни век људи! Безос, који поседује имовину чија је вредност процењена на 201,3 милијарде долара, у бизнис је ушао заједно с колегом милијардером Јуријем Милнером.

Компанија „Алтос лабс“ раније ове године потврдила је да је прикупила 270 милиона долара за истраживање потенцијала репрограма ћелија и технологије која би помогла у подмлађивању животиња, што би евентуално могло да се примени и на људе. Иако се за сада мало зна о овој компанији, први запослени указују на врсте техника против старења које би лабораторија могла да проучава.

Занимљиво је да се међу њима налази и др Шиња Јаманака, пионир у овом истраживању и добитник Нобелове награде за науку 2012. Он је током својих истраживања утврдио да би додавање само четири специфична протеина уметнута у ћелију могла да изазову њен повратак у раније стање са својствима ембрионалних матичних ћелија које чине градивне блокове новог живота.

Илустрација: technologyreview.com

У „Алтос лабсу“ ангажован је и др Хуан Карлос Изписуа Белмонте, шпански биолог који ради у институту Салк у Калифорнији, а који је пионир у такозваној замени ћелија. Он је 2016. успешно демонстрирао ембрионалну технику матичних ћелија и применио је на мишевима, који су показали знаке промене старости.

Еликсир живота

„Ово репрограмирање ћелија је потенцијални еликсир живота“, рекао је тада научник, који је радио и на мешању мајмунских и људских ћелија ембриона. У тиму се налази и америчка научница др Џенифер Дудна, која је ове године добила Нобелову награду за хемију.

Она је учествовала у истраживању метода генетске модификације, што би могло да доведе до развоја иновативних терапија у лечењу најтежих болести. Безос је раније уложио новац и у компанију „Јунити бајотехнолоџи“, чији је циљ „продужити период у којем је особа поштеђена болести које наступају због старења“.

Тржиште вредно стотине милијарди

Ово научно подручје је и раније привлачило милијардере. Раније су новац у биотехнолошке фирме улагали Лари Пејџ, суоснивач „Гугла“, и Питер Тијел, суоснивач „Пејпала“. Пре три године у ову област је уложио и Илон Маск, купивши фирму „Неуролинк“. Процењује се да ће глобално тржиште у индустрији биотехнологије која истражује прекид процеса старења до 2024. године премашити износ од 270 милијарди долара.

Опрема: Стање ствари

(Мондо, 7. 9. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар