У Хрватској притисак на Србе да се изјасне као Хрвати

Ових дана су се у Хрватској појавили „џамбо” плакати с натписом „Попис становништва 2021” и означеним речима „Хрват”, „Православац” и „Хрватска православна црква”

Плакат постављен у Ријеци (Извор: Новости)

ЗАГРЕБ – У Хрватској расте нервоза, али и притисци уочи предстојећег пописа становништва, а на „џамбо” плакатама нерегистрованог Хрватског удружења православних бранитеља и припадника непризнате Хрватске православне цркве, Срби се позивају да се изјасне као Хрвати, пише портал хрватског недељника Новости.

Попис становништва у Хрватској почиње 13. септембра за оне који ће то радити самостално преко портала е-грађани, а 27. септембра за остале који то неће чинити путем интернета, преноси Танјуг.

Ових дана, наводи се, појавили су се „џамбо” плакати с натписом „Попис становништва 2021” и означеним речима „Хрват”, „Православац” и „Хрватска православна црква” као нешто што се зове Хрватско удружење православних бранитеља, којима се Срби позивају да се изјасне као Хрвати и верници непризнате Хрватске православне цркве.

Један од плаката постављен је у Ријеци, а има их и по другим деловима Хрватске.

Извесни Горан Мацура, који на Фејсбуку поздравља усташким поздравом „за дом спремни” и представља се као један од иницијатора оснивања Хрватског удружења православних бранитеља, написао је да је по Хрватској постављено 80 таквих плаката.

Ђорђе Пражић: Хрватски сан

Портал подсећа да је Мацура пре неколико месеци гостовао у емисији код, како наводе, „осуђеног дилера кокаином” Велимира Бујанца где је, између осталог, рекао:

„Медвед је тврдио да су и чланови СДС С-а бранили Хрватску, а ја сам му на то одговорио да су му они пуцали у брата, а ја нисам. Српска православна црква је инструмент великосрпске политике. Хрватска неће бити у потпуности самостална држава, док се не обнови Хрватска православна црква”.

Осим оваквих уличних покушаја, на попис становништва жели да утиче и независна посланица у сабору Каролина Видовић Кришто, која је у парламент ушла преко листе Домовинског покрета.

Она је у саборску процедуру упутила захтев за интерпелацију о раду владе око пописа становништва, коју је потписало 17 заступника, којом тражи да се попис одложили за најмање годину дана због наводне упитне веродостојности припреме тог поступка.

Она је, додаје се, притом лажно оптужила председника СДС С-а Милорада Пуповца да је 28. фебруара прошле године „изнео невероватни, противуставни и противдемократски захтев да пописивачи српске мањине буду искључиво Срби”.

Нетачност њених тврдњи, портал демантује цитирањем стенограма, где се јасно види шта је тачно Пуповац рекао у сабору.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 26. 8. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. nikad se nece opametiti i vidjeti sami sebe kakvi jesu,jadni

Оставите коментар