Андреј Пленковић: Хрватска спремна да с Украјином подели своје искуство о реинтеграцији окупираних територија

Имамо добар модел мирне реинтеграције … То се догодило 1996. године, посебно захваљујући успешној мисији УН, рекао хрватски премијер на самиту „Кримска платформа“ који се одржао у Кијеву

Фото: РИА Новости

„Хрватска је спремна да с Украјином подели своје искуство о реинтеграцији окупираних територија“, рекао је хрватски премијер Андреј Пленковић током самита „Кримска платформа“.

Самит „Кримска платформа“, који је иницирала Украјина, одржао се у Кијеву 23. августа. Расправљало се о питању „враћања“ контроле над Кримом. Према речима украјинског министра спољних послова Дмитрија Кулебе, на самиту је учествовало 44 земље и међународне организације.

Министар спољних послова Сергеј Лавров претходно је назвао самит „врачањем“, на којем ће „Запад наставити да негује неонацистичка, расистичка осећања савремене украјинске владе“.

„Хрватска врло добро зна колико може бити тешко када се, с једне стране, сукоб наставља, а с друге стране, део њене територије је под окупацијом. Апсолутно вас разумемо у томе. Имамо добар модел мирне реинтеграције … То се догодило 1996. године, посебно захваљујући успешној мисији УН. Радо ћемо вам пружити сваку помоћ у имплементацији таквог модела како бисмо избегли жртве, осигурали миран суживот заснован на владавини права. Верујемо да би Крим заиста требао бити високо на међународној агенди. Али не говоримо само о Криму, већ и о привремено окупираним територијама Доњецке и Луганске области“, рекао је Пленковић.

Темељни споразум о подручју источне Славоније, Барање и западног Срема (познатији под називом „Ердутски споразум“) потписан је у Ердуту (српска страна) и у Загребу (хрватска страна) 12. новембра 1995. године. Њиме је предвиђено покретање процеса мирне реинтеграције Источне Славоније, Барање и Западног Срема у уставно-правни поредак Републике Хрватске.

За провођење Споразума била је задужена мисија Уједињених нација УНТАЕС (Прелазна управа за источну Славонију, Барању и западни Срем).

Опрема: Стање ствари

(Восток/Искра, 26. 8. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

1 reply

  1. Укратко: треба да је Запад моћан, а Руси на коленима – и све ће да вам пође за руком. Међутим механизам делује и обрнуто: како стоје ствари, вратиће се Хрватска у своје банске оквире (Вировитица-Карловац-Карлобаг), бар док Запад поново не ојача.

Оставите коментар