Дојче веле: Немци ускоро крећу да ваде литијум и праве батерије

Немачка има највеће резерве литијум-карбоната у Европи, око 16 милиона тона, што је довољно да се произведу батерије за више од 400 милиона електро-аутомобила

Фото: Pinterest

Берлин – Немачка располаже највећим резервама литијума у Европи и спрема се за комплетно еколошку експлоатацију. То би ускоро могло да уздрма тржиште литијума који се из рудника и сланих језера добија на веома „прљав” начин.

Немачка је одувек важила за земљу сиромашну сировинама, али сада више не: у термалним водама дубоко испод површине тла, налазе се највеће резерве литијума у Европи.

Реч је, за сада, пре свега о резервама у такозваном Рову горње Рајне (Oberrheingraben) на југозападу Немачке, на потезу од Базела до Франкфурта, дужине 300 и ширине 30-40 километара – на дубини од 3 до 5 километара.

По проценама немачких научника, ради се о резервама еквивалентним 16 милиона тона литијум-карбоната, дакле литијума који се тражи за батерије. То су количине које су довољне за батерије више од 400 милиона електро-аутомобила, пише „Дојче веле”.

Према подацима Немачког института за геологију и природне ресурсе (БГР), воде у овом региону садрже између 200 и 400 милиграма литијума по литру – упоредиво са неким сланим језерима у Јужној Америци.

Термалне воде испод Рајне се одавно користе у геотермалним електранама, а знало се да садрже и доста литијума, али тај лаки метал добио је на значају тек последњих година, на почетку ере батерија за електро-аутомобиле.

Демостат: Скоро трећина грађана неће Рио Тинто, 59 одсто условљава екологијом

Међутим, до скоро није постојала одговарајућа технологија која би експлоатацију домаћих резерви литијума омогућила на економичан, еколошки прихватљив и одржив начин. Сада су пријављена или у припреми чак два патента.

До сада се слана вода, која на дубини од 3 до 5 км има температуру од 120 до 200 Целзијуса, испумпавала, њена топлота користила за производњу електричне енергије и онда се охлађена на 60-80 Целзијуса враћала у земљу.

У производњи литијума охлађена вода се пре враћања у земљу – филтрира.

Тај део процеса као и повећање концентрације литијума до оне потребне за батерија – то је нова и чиста технологија „Made in Germany”.

Ништа се додатно не буши, не додају се штетне хемикалије, не троши се вода нити фосилна горива. Један нуспродукт ионако еколошке производње струје – сада ће производњу батерија и електроаутомобила учинити значајно чистијом и – јефтинијом.

Тако је Карлсруе постао престоница европског литијума: у том граду су налазе центри истраживања и фирма која је на путу немачки литијум пласира на тржиште, пише „Дојче веле”.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 12. 8. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар