Њујорк тајмс: Градић у Америци вакцинисао 95% становништва, а расте број заражених делта сојем

Сада је јасно, јасно као дан да се можете вакцинисати и да увек добијете ковид. Закључак: морамо заиста да пазимо на себе и да не мислимо да је готово, рекла дугогодишња летња туристкиња Сусан Пескин

Провинстаун Масачусетс (Фото:The Photo Works/Alamy/Alamy /Profimedia)

Четвртог јула, туристичка сезона Провинстауна у Масачусетсу у САД-у, изгледала је као пре пандемије. Ресторани су били пуни, испред клубова су се формирали редови. Све је прожимао свеобухватан радостан осећај олакашања, преноси Њујорк тајмс.

„Заиста смо мислили да смо победили корона вирус“, рекао је Алек Морс, који је овог пролећа стигао као градски менаџер.

„Интернализовали смо те поруке да ће се живот вратити у нормалу. Победили смо ово. Ми смо највакцинисанија заједница у држави“, додао је.

Морс није размишљао много о томе, пет дана након празника, градски одбор за здравство забележио је два нова случаја корона вируса. Недељу дана касније, скуп случајева повезаних са окупљањима у Провинстауну растао је на 50 до 100 случајева дневно. Уз бројке, била је и узнемирујућа чињеница: већина људи позитивних на тестирању била је вакцинисана.

Провинстаун, живописни градић на плажи на врху Кејп Кода пружио је отрежњујућу анализу. Американце сада са опрезом ишчекују шта их чека на зиму и пролеће, преноси Њујорк тајмс.

Провинстаун Масачусетс (Фото: Maddie Meyer/Getty images/Profimedia)

Центар за контролу и превенцију болести навео је да је управо због ситуације у Првинстауну дао нове смернице за ношење маски у затвореном простору, рекавши да је утврђено да је вирусно оптерећење међу вакцинисанима исто као и међу невакцинисанима.

Провинстаун имао је једну од највећих стопа вакцинисаних у земљи, чак 95 одсто међу сталним становницима, процењује Морс.

За викенд 4. јула, била је гужва. Око 60.000 људи се окупило, а многи нису носили маску. Сусрети су се одржавали на плесним подијумима и кућним забавама.

Од 965 случајева које су научници пратили до окупљања у Провинстауну, међу њима 238 становника, научници су извели важне закључке о делта варијанти корона вируса, која је помогла да се повећа број хоспитализованих широм земље, углавном међу невакцинисанима.

Добра вест је да људи заражени у Провинстауну, од којих је око три четвртине потпуно вакцинисано, углавном нису били озбиљно болесни, није забележен смртни случај, а само је седам особа хоспитализовано. Лоша вест је да је ова варијанта изузетно заразна, а да вирус могу брзо да пренесу на велики број људи.

У Провинстауну је ова вест оставила људе у шоку.

Провинстаун Масачусетс (Фото: Maddie Meyer/Getty images/Profimedia)

„Враћамо сат на можда април или мај 2021. године“, рекла је Сусан Пескин, дугогодишња летња туристкиња која се овде преселила пре четири године.

„Сада је јасно, јасно као дан да се можете вакцинисати и да увек добијете ковид. Закључак: морамо заиста да пазимо на себе и да не мислимо да је готово. То није ни близу краја“.

Током врхунца пандемије Провинстаун је следио строге протоколе, али убрзо су стигли посетиоци у таласима, што је Пескин посматрала са трунком бојазни, преноси Њујорк тајмс.

Стив Катсуринис, председник градско одбора за здравство, рекао је да су догађаји поштовали мере ЦДЦ-у.

„Речено нам је: ‘Сад сте вакцинисани и сви су вакцинисани, можете да изађете и живите животом пре короне’“, рекао је он.

„Људи су живели са ужитком. Навели су нас да верујемо: ‘Ако добијте вакцину, можете у ноћни клуб, на кућну забаву, да упознате неког и да се љубите.’ То је оно што смо мислили“.

Кацуринис је рекао да су прошли дани пре него што је постало јасно да је вирус који циркулише делта сој.

„Мислим да нисам могао да предвидим шта ће делта учинити овде“, рекао је он. Специјалисти за заразне болести, похвалили су податно праћење контаката у заједници, које су увелико извеле четири медицинске сестре, јер су помогле да се разуме обим пандемије.

Провинстаун Масачусетс (Фото: Maddie Meyer/Getty images/Profimedia)

Градски званичници су расправљали које здравствене мере треба поново увести, а Морс је рекао да је забринут због претераног реаговања или доношења одлука на основу „најгласнијих и најлуђих гласова“.

Међутим, узастопни таласи тестова показали су да број позитивних расте, достигавши врхунац од 15 одсто 15 јула. Град је четири дана касније издао упозорење за ношење маски у затвореном простору, а Морс је то правило учинио обавезним 25. јула.

„Улазимо у нову еру живота са вирусом. Дугорочно гледано, неће бити изводљиво носити маске један викенд, а да их следећег не буде“, рекао је он.

Град је и даље препун људи, али су опрезни, због могућих лоших исхода. Стопа позитивних је опала на 4,6 одсто, а обавезно ношење маски ће бити укинуто ако и даље број заражених остане низак.

Рик Муреј, генерални менаџер гостионице на плажи у којој се налазе барови и ноћни клубови, каже да је део ДНК заједнице да буде веома одговорна у здравственој кризи.

„Када је дошла епидемија СИДЕ, ми смо се побринули иза своје, и сада ћемо се побринути за своје“, рекао је он. Истакао је да очекује да заштита од вируса буде изазовна још две или три године.

Опрема: Стање ствари

(Нова С, 2. 8. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар