Енглеска: Нагли пад заражених упркос слабијим мерама

Пад би се могао чинити израженијим због наглог пораста броја инфекција у Енглеској средином јула, који је био узрокован Европским фудбалским првенством 

Фото: AP Photo/Alastair Grant

Научници су збуњени наглим падом дневног броја зараза вирусом корона у Великој Британији упркос слабијим мерама.

Број нових случајева се у само две седмице и више него преполовио са 54.674, колико је регистровано 17. јула, на 22.287 случајева 2. августа, објавио је „Нејчер“.

„Нико заправо не зна шта се догађа“, рекао је епидемиолог Џон Едмундс са Лондонске школе за хигијену и тропску медицину.

Конкретно, није јасно показују ли ове бројке да је врхунац трећег таласа прошао или се ради о тренутном застоју заразе проузрокованим сложеним друштвеним факторима, пренео је портал „Индекс“.

Ширење заразније делта варијанте вируса корона у Великој Британији чинило се, упркос успешном програму вакцинације, као надолазећа велика криза.

Експоненцијални раст броја инфекција од јуна довео је до тога да се предвиђало како ће се дневно бележити више од 100.000 нових случајева, а страховало се и од превеликог притиска на британски здравствени систем у виду хоспитализација.

У таквој клими, многи су научници сматрали да је владино потпуно ублажавање мера безобзирно.

Едмундс каже да ови подаци, међутим, не значе да се у Британији развио колективни имунитет.

Аустралија уводи забрану изласка из земље за своје држављане

„Пад броја случајева донекле је без преседана — у смислу да се тај тренд показује широм земље — јер такве ситуације су забележене тек након локдауна. Ипак, колективни имунитет манифестовао би се на различитим местима у различито време“, казао је он.

Упркос томе што је око 70 одсто одрасле популације у Великој Британији потпуно вакцинисано, још увек постоји велик број осетљивих грађана.

Највећи удео инфекција јавља се међу особама старим од 16 до 24 година, од којих је већина или невакцинисана или није примила обе дозе.

Едмундс је изнео могуће разлоге за пад нових случајева заражених.

Прво, пад би се могао чинити израженијим због наглог пораста броја инфекција у Енглеској средином јула, који је био узрокован Европским фудбалским првенством због којег су се многи људи окупљали у пабовима, баровима, домовима и стадионима.

То је, каже Едмундс, у складу са тренутном већом стопом инфекције међу мушкарцима.

Други главни разлог пада броја случајева могао би бити крај школске године.

Многе школе у Енглеској затворене су око 23. јула. Ипак, прерано је да би се то показало у службеним подацима о корона вирусу.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 7. 8. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар