Даница Грујичић: Повећање малигних тумора код деце

Оно што смо ми приметили у последње време јесте повећање тумора код деце, посебно монструозних тумора и ви више не можете да кажете родитељима – ово је бенигни тумор сигурно, каже др Грујичић

Даница Грујичић (Извор: Спутњик)

Број интервенција на Институту за онкологију и радиологију није се смањио за време пандемије већ је забележен и пораст операција и радиотерапија, а у последње време примећен је пораст тумора код деце, изјавила је данас директорка Института за онкологију и радиологију КЦС др Даница Грујичић.

Она је на питање да ли се очекује пораст онколошких пацијената због одлагања контрола и скрининга током пандемије, рекла да ће највеће жртве ковида бити онколошки пацијенти.

„Број интервенција се није смањио, напротив, ми смо имали чак и пораст операција, радиотерапија… Пре пар дана, у једном дану озрачили смо 380 болесника, а процене Европске асоцијације радијационих онколога је да ће у 2025. години у Србији морати да се зрачи 40.000 људи – то вам је као цело Ужице“, упозорила је др Грујичић.

Најновији подаци из ИЗИС-а показују да се број пацијената који се у току једне године лече под „C“ дијагнозом, креће негде око 200.000, уз упозорење да ће их бити све више.

„Оно што смо ми приметили у последње време јесте повећање тумора код деце, посебно монструозних тумора и ви више не можете да кажете родитељима – ово је бенигни тумор сигурно, јер испостави се да се појави на неком другом месту где се никада пре тога није појавило. Борба са малигном болешћу даје утисак да се борите са неким странцем у организму, који се стално мења и природу и карактеристике и морате да будете спремни да почнете неку нову терапију“ објаснила је др Грујичић, преноси Танјуг.

Она посебно апелује на жене које имају породичну анамнезу да редовно иду на прегледе.

„Ми сада добијамо два потпуно нова мамографа, потпуно је сада могуће заказивање, на пример, хирург вам тражи мамографију и то ће бити готово за недељу-две најдуже. Добијамо четири нова ултразвука и формира се потпуно ново одељење, за биопсије и најмање сумњивих промена на дојци и одговорно тврдим да се на Институту за онкологију и радиологију ради врхунска гинеколошка онкологија“, поручује она.

Подсећа да је зграда Института стара и два пута бомбардована и да је због што успешнијег лечења потребна нова.

„Нама највише треба нова зграда јер не прође дан да не дођем на јутарњи састанак а да неко не каже да је пукла цев, срушиле се степенице, зид а имали смо и стенице. Ми морамо да направимо Институт за онкологију и радиологију 22. века. Ми то можемо, треба нам подршка државе и ја се надам да ћемо је добити, јер ако желимо да збринемо тај велики број пацијената, ако желимо да нико не мора да иде у иностранство на лечење, онда морамо да направимо једну такву институцију на потпуно новом месту и да то заиста буде зграда за 22. век“, истакла је др Грујичић.

Објашњава да малигна болест више није смртоносна, али да сви морају да схвате да је то системска болест.

„Ко вам каже да контроле нису потребне, тај мора да посети психијатра или да призна да не зна ништа о малигним болестима, јер људи морају да се контролишу и морају да им буду доступне контроле. Ми добијамо још две магнетне резонанце, једна ће бити само за планирање терапије, радиотерапија биће још сигурнија, са још мање компликација и нуспојава а добијамо и још једну магнетну резонанцу за дијагностику“, рекла је она.

Грујичић је позвала онколошке пацијенте да се вакцинишу, јер, како каже, они морају да штите и јачају свој имуни систем.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 4. 8. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар