Александар Живковић: Вучић устукнуо пред Инцком

Уместо диспута о наметнутом закону о „негирању геноцида“, председник Србије се одлучио за „нови дијалог са Бошњацима“. Прво што у том дијалогу Бошњаци траже јесте политичка глава Милорада Додика

Валентин Инцко (Фото: Све о Српској)

Председник Србије није стао иза Милорада Додика у спору са Валентином Инцком, оцењује аналитичарка Ал Џазире, Тања Топић, што на ударном месту преноси и сарајевско Ослобођење. Ослобођење је отишло и корак даље, па јучерашњу конференцију за штампу председника Србије даје кроз реаговање Странке за Босну и Херцеговину у коме се г. Вучић упозорава да дијалог може да води само са државом БиХ, и то као представник Србије, која није онемогућила геноцид, што је по Конвенцији о геноциду била дужна да учини.

Дакле, таман што је Вучић поменуо дијалог, стигло је тактичко подизање летвице са сарајевске стране. Председник Србије избегао је конфронтацију са Инцком, задржавајући се на констатацији да „наметнута решења никада нису добра“ и да је он у економском смислу „лорд-протектор“ Републике Српске, али није показао никакво интересовање за успехе Додикове дипломатије (предлог кинеско-руске резолуције у СБ УН за укидање институције „високог представника“; прва кинеска дипломатска интервенција која се тиче Европе), штавише потрудио се да се они не повежу са међународним деловањем Србије. Г. Вучић очекује следећег намесника Босне као сваког немачког политичара по дефиницији, дакле „његовог личног пријатеља“ итд. Уз то, понудио је нови дијалог Бошњацима. За сада није јасно на чему би у том дијалогу инсистирала српска страна, али за бошњачку је сасвим јасно: они прво, неизоставно и јединствено траже политичку главу Милорада Додика.

Милорад Додик и Александар Вучић (Фото: Reuters/A. Bronic)

За то време г. Додик покушава да мобилише политичке ресурсе Републике Српске, али је приметно да за то не влада неки већи ентузијазам у Београду. Ионако крвно завађене, странке у РС искористиће београдско ћутање за напуштање сада, на моменат, јединственог бањалучког табора.

Г. Вучић је садашњу кризу српско-бошњачких односа окарактерисао као најтежу после Дејтона. Ако се заиста умеша у њен расплет нема сумње да ће се водити дејтонском логиком, односно да ће као представнике Срба у БиХ прихватити само оне који су оданији њему лично, него идеји Републике Српске.Categories: Четири стотине речи

Tags: , , , , , ,

6 replies

 1. Пред ким није устукнуо?!

  37
  1
 2. „Александар Живковић: Вучић устукнуо пред Инцком“

  Милорад Додик није устукнуо пред Инцком, а да ли ће устукнути
  пред Александром Вучићем – о томе се не изјашњава?

  22
 3. Од понеког Србина из Србије можда и буде нека подршка, али од државе Србије са оваквим руководством и опозицијом, нема шансе. Значи, сваки Србин из Србије треба да осети страховиту срамоту због тога што даје прећутну подршку тоталном уништењу свега српског и у Србији и изван ње. Додик је далеко од поштењачине, али има и нешто поноса и части. То што ради овим поводом је једино исправно. Треба му помоћи да истраје. Ништаријама из Србије не треба дозволити да глуме патриоте. Тачније, њима не треба дозволити ништа.

  46
  1
 4. Na stranu sam tekst (nista sto nije bilo za ocekivati), ali to sto pocinje sa „umesto disputa …“ je za sesti i plakati 🙁

  6
  3
 5. Нема више Срба и Србкиња где Александар Вучић и његов први учитељ Вјекослав Шешељ су „бранили“ србски народ.
  Година 2012-2021. Александар Вучић је одстранио сваки траг закона и институција Републике Србије у јужној србској покрајини Косову и Метохији.
  Година 2012-2021. Александар Вучић је одстранио најмање 500.000 Срба и Србкиња у централним и северним деловима Републике Србије.
  Кад Александар Вучић одстрани 1.000.000 Срба и Србкиња у Републици Србији, онда његове западне газде ће да укину Републику Србску и протерају преостали 1.000.000 Срба и Сркиња западно од реке Дрине.

 6. @ Србин из Србије
  Тачније, њима не треба дозволити ништа.
  ++++
  Баш ништа ?
  Ни леп поглед ?

  https://srbin.info/wp-content/uploads/2015/09/vucic-zatvor–700×464.jpg

Оставите коментар