Политика: Невакцинисани се са летовања враћају заражени

Министар здравља Златибор Лончар за ТВ Пинк подсетио да је у Србији до сада вакцинисано 48,49 одсто грађана, што није довољно

Фото: Н. Марјановић

Последњих неколико дана расте број новозаражених вирусом корона, а лекари упозоравају да је четврти талас пред нама и да ће на удару бити невакцинисани. Министар здравља Златибор Лончар рекао је да је у суботу било највише прегледа у ковид амбуланти у Нишу у последњих пет недеља и да су се сви који су позитивни на ковид 19 вратили са летовања. Већина њих није вакцинисана.

Лончар је јуче за ТВ Пинк подсетио да је у Србији до сада вакцинисано 48,49 одсто грађана, што није довољно. Проблем су и млади који одбијају имунизацију, а министар здравља указује да је, када их питате зашто се не вакцинишу, њихов одговор да не знају.

Златибор Лончар (Фото: Страхиња Аћимовић/Танјуг)

„Нећемо изаћи из овог проблема ако будемо спори у вакцинацији. Дајемо предност вирусу да мутира. Вакцинација је једини начин да се спасу људски животи и здравствени систем”, рекао је Лончар и додао да се апсолутно залаже за обавезну вакцинацију здравствених радника и оних који су у честом контакту с људима, као што су таксисти, службеници…

Он је подсетио и да у Србију стиже и пета вакцина – компаније „Модерна”, која је, рекао је, показала одличне резултате.

Због четвртог таласа ковида-19 неизвестан је и почетак школске године, односно модел наставе. Министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић изјавио је да ће начин извођења наставе од првог септембра зависити од препорука Кризног штаба и поручио да без вакцинације на задовољавајућем нивоу можда неће бити могућности да се следећа школска година организује регуларно.

(Фото: N1)

Ружић је новинарима, током посете деце учесника спортског кампа у Београду, казао да је министарство спремно за све опције, али да је много боље да ова школска година почне на регуларан начин и да се тако и заврши у јуну следеће године.

„Модел наставе од првог септембра зависиће од оних који су и до сада били референтни у доношењу одлука поводом епидемиолошких мера. Здравствени део Кризног штаба ће дати препоруку, након чега ће влада донети одлуку”, појаснио је Ружић, а пренео Танјуг.

Он је изразио наду да ће школска година бити организована на регуларан начин, и због просветних радника, и због деце и стицања знања. Међутим, како је рекао, то ће зависити и од тока вакцинације у нашој земљи.

Он је истакао да су Влада Србије, председник републике, сви актери у ланцу омогућили вакцинацију и обезбедили широку лепезу вакцина, а да ми још нисмо дошли на задовољавајући ниво имунизације. Ружић је још једном позвао све, а нарочито представнике млађе популације, од 17 до 35 година, да се што пре вакцинишу и да на тај начин покажу одговорност према млађима, али и старијима, и онима који раде у просветном систему.

Подсетио је да су сви који раде у просветном систему показали резистентност према вирусу корона. „Просветни систем је било место где корона није нашла своје утемељење и са тог аспекта ми јесмо спремни, али мислим да је много боље да ова школска година почне и заврши се на регуларан начин. То је важно за процес стицања знања”, закључио је Ружић.

Подсетимо, Стручни комитет за имунизацију препоручио је трећу дозу вакцине против вируса корона. Државни секретар Министарства здравља Мирсад Ђерлек истакао је за РТС да се увођењем треће дозе додатно штите осетљиве категорије становништва, чији имунолошки систем даје слабији одговор на вакцинацију, здравствени радници који су у сталном контакту с пацијентима, али и сви који то желе.

И он је апеловао на младе између 18 и 30 година да се вакцинишу, како би, додао је, имали много мирнију јесен него што нас очекује.

Доктор Предраг Кон, члан Кризног штаба, рекао је да веома битно да одређене категорије људи, пре свега здравствени радници и старији суграђани, обавезно буду вакцинисане.

С. Гуцијан

Опрема: Стање ствари

(Политика, 26. 7. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , ,

4 replies

 1. Политика: Невакцинисани се са летовања враћају заражени
  ++++
  Могуће ! а како је у свом дворишту ?
  https://zadovoljna.nova.rs/wp-content/uploads/2021/07/1627041139-profimedia-0234078967-1536×1024.jpg

 2. На моје питање : “ Колико је запослених у листу Политика вакцинисано ?“
  добио и одговор

  http://www.politika.rs/search/index/keyword:Колико%20је%20запослених%20у%20листу%20Политика%20вакцинисано%20?/sort:relevance

 3. A šta ćemo sa vakcinisanima koji se ipak zaraze?

 4. Право питање гласи : Па шта ако су заражени????

Оставите коментар