ЦИНС: Нова одлука не ставља тачку на докторат Синише Малог

Ништа се није променило у односу на одлуку Управног суда, објашњава Весна Ракић Водинелић

Синиша Мали (Фото: Танјуг/Д.К.)

Одлуком да се одбију жалбе Синише Малог и одлазеће ректорке београдског Универзитета Иванке Поповић поступак је само враћен ФОН-у на поновно одлучивање, а не и завршен, како су то пренели провладини медији. Весна Ракић Водинелић, професорка права у пензији, за ЦИНС каже да декан овог факултета сада треба да донесе одлуку о изрицању мере Малом, али да не очекује да ће он то и урадити.

Одбор за професионалну етику Универзитета у Београду одбацио је 9. јула жалбу одлазеће ректорке Иванке Поповић и министра финансија Синише Малог на одлуку Наставно-научног већа Факултета организационих наука (ФОН) из октобра 2019. године. Тадашњом одлуком је Малом изречена јавна осуда због неакадемског понашања приликом израде доктората, што је претходило његовом каснијем поништавању јер је у питању плагијат.

Иако су провладини медији ову информацију пренели сензационално, односно као да је Синиша Мали „победио“ и да је процес практично завршен, професорка права у пензији Весна Ракић Водинелић за ЦИНС каже да то није тачно. Према њеним речима, ово је само извршење одлуке Управног суда којом се декану ФОН-а даје рок од 30 дана да изрекне меру Синиши Малом због утврђеног неакадемског понашања.

„Дакле, ситуација је потпуно иста, ништа се није променило у односу на одлуку Управног суда, једино што је сада декан добио рок да то уради. Е сад, да ли ће он то урадити или не, то ја не могу да кажем.“

Ракић Водинелић додаје да, према Закону о општем управном поступку, ако декан Милија Сукновић не поступи у року, сматра се да је одбио да изрекне било какву меру због чега се може жалити на његово непоступање, што би значило наставак поступка.

„Ја некако наслућујем да он неће поступити по томе, досадашње његово понашање је било такво, он једноставно ћути“, закључује она.

Није познато да ли је Сукновић добио ту одлуку и да ли планира да по њој поступи, јер није одговарао на позиве и поруке новинарке ЦИНС-а. На позиве није одговорила ни ректорка Иванка Поповић.

Како је ЦИНС раније писао, више чланова Наставно-научног већа ФОН-а је тражило да се гласа о плагијату Малог, као и да се у одлуци о јавној осуди дода да је прекршен члан Кодекса професионалне етике који се односи на плагирање, али је Сукновић ове захтеве игнорисао.

Фото: Н1

Синиша Мали је докторат под називом „Креирање вредности кроз процес реструктуирања и приватизације – теоријске концепције и остварни резултати у Србији” одбранио на ФОН-у 2013. године. Прве сумње у плагијат појавиле су се у јулу 2014. године, када је Раша Карапанџа, професор са Европске школе за бизнис из Немачке, на сајту Пешчаника објавио да је Мали узимао делове текста из туђих докторских дисертација и научних чланака, Википедије и са сајта Агенције за приватизацију.

Након тога кренуо је процес који траје годинама.

Одбор за професионалну етику Универзитета у Београду је 21. новембра 2019. утврдио неакадемско понашање „јер је у делу дисертације дословно преузимао текстове односно целе пасусе из текстова других аутора, без навођења имена тих аутора“.

На основу ове оцене је Сенат Универзитета у Београду, у децембру исте године, једногласно поништио докторат.

Теодора Ћурчић

Опрема: Стање ствари

(ЦИНС, 23. 7. 2021)Categories: Преносимо

Tags: , , , , , ,

1 reply

  1. Шта ли о свему мисле студенти ФОН-а или деца Малог коју је (у убрзаном поступку) добио у старатељство?

Оставите коментар