Златко Лутовац: Ко је већи Мило од Мила?

Да смо тражили ко би наследио Ђукановићеву антисрпску политику, не би ни пронашли особу какву је „неко” пронашао у просрпским редовима

Фото: С. Прелевић/АФП

Дешавања у протеклих десет месеци у Црној Гори су сложенија у односу на претходних неколико деценија.

Некад су нас овде на Балкану етикетирали да смо буре барута, да смо константно некаква конфликтна зона поготово са појединих западних адреса. Зачињавајући и потпирујући ионако замршен фолклор, свесно користећи ту чињеницу да нас је лако анимирати и подићи нам температуру. Односила се та активност на готово све територије и народе Балкана, међутим некако тамо где је српски корпус присутан, ту су увек ватре подгреване најчешће споља и са не нарочитим оправдањем.

Тако је Црној Гори ових година, а посебно последњих дана. Бојим се да нисмо ни близу разјашњењу позиције Црне Горе према Србији и српском народу и да као да се свесно иде на потпиривање и усмеравање на конфликт између две традиционално и на сваки други начин братске земље.

(Фото: Ристо Божовић/АП Фото

Ако бисмо покушали да рационално посматрамо ствари и користимо искључиво логику у посматрању политичке ситуације и државне политике Црне Горе, не бисмо далеко одмакли од самог почетка а то је нажалост фраза да је то протекторат страних центара моћи. Јер како би могли здраворазумски да тумачимо признавање Косова и Метохије као независне државе од стране владе у Подгорици, ако се зна да је Метохија пупчаном врпцом повезана вековима са Црном Гором. Али чини се не и господин Мило Ђукановић.

Корак по корак од самосталности, чинили су из године у годину уступке странцима, доносили одлуке које су по правилу на штету Републике Србије, исте оне са којом деле све – од историје, језика, културе, писма, менталитета, карактера, крвне и духовне повезаности.

На изборима 30. августа прошле године, у делиријуму сва Црна Гора на ногама је дочекала нову владу, која је успела да за мање од годину дана буде „већи Мило од Мила”!? Да смо замишљали и тражили ко би наследио Ђукановићеву антисрпску политику Владе Црне Горе, не би ни у тим редовима пронашли особу какву је „неко” пронашао у просрпским редовима, а ради се о актуелном премијеру Здравку Кривокапићу.

Прослава изборне победе (Фото: ИН4С)

У времену које одмиче и ономе шта оставља иза себе, Здравко Кривокапић има највећу одговорност за изразито штетне и антисрпске одлуке које се усвајају у црногорском парламенту, јер је он иницирао смену министра Лепосавића због свог правичног става о Сребреници.

Раме уз раме са одлуком о признавању тзв. Косова за Србију је одлука о усвајању резолуције и „геноциду” у Сребреници још гора. Ако су болеле српски народ пређашње штетне активности Владе Црне Горе, макар знамо да је те одлуке доносио Ђукановић, сада нас ове ране боле троструко више, из простог разлога јер Владу Црне Горе води Србин или макар се тако осећао до прошле године. Могао би у низу читав дан да износим штетност деловања Кривокапићеве владе, међутим, једина могућа сврсисходност би била да се провери у народу та легитимност погубних потеза на ванредним парламентарним изборима. Примећујем да врло вешто и перфидно пролонгирају попис који би морао да се одржи у текућој години, који би јасно показао да су Срби већина у Црној Гори, или бар они који говоре српским језиком што је, уосталом, и последњи Ђукановићев попис показао.

Било би нефер, не споменути и Алексу Бечића, председника скупштине који из другог плана у јавности иницира и подржава све штетне одлуке по српски корпус, а то је такође човек који се у кампањи представљао као борац за интересе српског народа.

Алекса Бечић (Фото: Саво Прелевић)

То је човек млађе генерације и у перспективи може бити значајнији фактор у погледу злонамерног деловања и задавања главобоља српском народу у целини. А баш такве, поједини западни центри моћи цене на Балкану. Ако си рад да радиш против државе Србије имаш све предиспозиције да постанеш некакав „лидер” у било којој од суседних земаља па и у самој Србији. Алекса Бечић је ништа мање штете нанео од премијера Кривокапића српском народу, јер је његовим гласовима изгласана скандалозна резолуција о Сребреници.

Златко Лутовац

Трећи чинилац у трију новонасталих околности у којима се Србија и њен председник представљају као некаква аждаја која би прождрла свог мањег комшију, како то нарочито подгорички таблоид „Вијести” перманентно представља, јесте Дритан Абазовић. Абазовић је припадник албанског корпуса, такође је у реду младих надолазећих снага на политичкој сцени Црне Горе који се већ етаблирао као неко ко ће спроводити антисрпске одлуке. Имајући то у виду, он и његово деловање су мање изненађење од својих сабораца, од који смо очекивали можда скоро све, само не овако бескрупулозне антисрпске одлуке.

Српском народу остаје заједно са својим представницима у парламенту и ван њега да се прегрупишу и не дозволе да им се оваква грешка понови, јер свака наредна би била фатална. До тада ћемо живети у нади да ће политика званичне Црне Горе престати да буде антисрпска.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 24. 7. 2021)

Прочитајте јошCategories: Преносимо

Tags: , , , , , ,

1 reply

 1. Седам мјесеци од кад је формирана нова Влада, DPS је и даље у седлу, нико није ухапшен нити процесуиран, па би Митрополија црногорско приморска СПЦ, крајње је вријеме, требала да се огласи и народу саопшти ко је њима подметнуо Здравка Kривокапића, који из дана у дан доказује да је продужена рука бившег режима.

  Свједоци смо медијских иступа челника коалиције За будућност Црне Горе који су јавно и отворено саопштили да је Црква тражила да извјесни Здравко Kривокапић, који никада није био против DPS-а буде носилац листе на изборима 30. августа.

  На Kривокапићу су инсистирали поједини свештеници Митрополије.

  Седам мјесеци касније, њихов кандидат Здравко Kривокапић успио је да у Патријаршији превари Патријарха Порфирија и садашњег Митрополита Јоаникија. Одбио је да потпише Темељни уговор и да је среће, тога дана би требало да буде смијењен са мјеста премијера Црне Горе, јер је слагао Патријарха и Митрополита.

  Међутим и поред очигледне преваре Цркве и народа и свакодневних изношења лажних инфромација о људима чију листу је преводио, Kривокапић, човјек без икакве подршке у народу, и даље се налази на одговорној функцији.
  Свједоци смо да је од доласка на мјесто премијера изнио низ неистина на рачун Србије и Александра Вучића, да је слагао Патријарха и Митрополита, да је више пута ухваћен да не говори истину, да бјежи да се појави на Одбору за безбједност и одбрану где би његове фабриковане неистине биле раскринкане… Свједоци смо његових честих сусрета са Милом Ђукановићем, као и да је са DPS-ом смијенио свог министра. Бирачки списак није такнут, пописа готово је извјесно неће бити, тајкуни се не хапсе, високи функционери ДПС-а су и даље на слободи и све то захваљујући Kривокапићу. Захваљујући Kривокапићу све тековине Мила Ђукановића су нетакнуте.

  Опозиција (DPS, SDP и SD) најављују да ће Kривокапићу смијенити још неке министре, а он ћути. Изгледа му се свиђело како са DPS-ом и бившим режимом има добру и плодоносну сарадњу.

  Министра Владимира Лепосавића је Kривокапић смијенио гласовима DPS-а које је Црква изопштила из Цркве. И има још прст образа Kривокапић да каже да је он вјерник и заштитник Цркве. Човјек који је гласовима DPS-а смијенио министра који је био члан Правног савјета Митрополије каже да је вјерник и заштитник Цркве. А оне који су гласали за Kривокапућеву одлуку да смијени Лепосавића Црква изопштила из Цркве јер су кренули да отимају светиње. Kривокаоић са отимачима светиња смијенио Лепосавића и он данас прича како је он против DPS-а. Тужан виц.

  Зато је вријеме, седам мјесеци од доласка Kривокапића на мјесто премијера је следеће недеље, да нам Црква гласно и јасно саопшти ко им је подметнуо поменутог професора који је деценијама уживао благодети DPS владавине.

  Људски је погријешити у процјени и ту нема гријеха. Али је гријех ћутати на све ове очигледне преваре које се већ седам мјесеци дешавају и пустити да се онај који је слагао Патријарха и Митрополита и даље крије иза Цркве.

  Народ који је животима бранио светиње не заслужује више да буде варан и преварен од људи који су цијели радни вијек провели испод DPS скута.

Оставите коментар