Кристијан Шварц-Шилинг: Инцко одржао обећање које је дао мајкама Сребренице

Кристијан Шварц-Шилинг је изразио дубоко поштовање према одлазећем високом представнику Валентину Инцку

Кристијан Шварц-Шилинг

Бивши високи представник у БиХ Кристијан Шварц-Шилинг је изразио дубоко поштовање према одлазећем високом представнику Валентину Инцку због његове одлуке да наметне Закон о забрани негирања геноцида и злочина против човечности. „Инцко је одржао обећање које је дао мајкама Сребренице доневши одлуку којом се санкционише глорификација и величање осуђених ратних злочинаца“.

„Од истине се никада не смемо удаљавати, јер то пре или касније води наставку ширења лажи и на то би активни политичари стално морали да мисле. Када то кажем, имам у виду геноцид над Јерменима, који је тек 100 година након што се десио, постао виралан, и тек након тога је извршена корекција. Али до тада се десило толико несреће и направљена је велика штета, јер је истина напросто била заобиђена и занемарена“, рекао је Шварц-Шилинг за Дојче веле.

Он је додао да се на крају свако сам мора погледати у огледало и донети одлуку по својој савести, истакавши да више нема „ни законских ни моралних оправдања да се одговорни политичари и они који о злочинима суде и који их тумаче, не придржавају истине“.

„Окончање ‘тобожњих решења’ је тек почетак и обавеза према наредним генерацијама како би помирење постало могуће. То је истински гарант стабилне будућности Босне и Херцеговине“, закључио је бивши високи представник, коментаришући доношење Закона о забрани негирања геноцида од стране високог представника Валентина Инцка, чији мандат истиче 30. јула.

Првог августа 2021. на Инцково мјесто долази бивши немачки министар пољопривреде Кристијан Шмит.

Јасмина Розе

Опрема: Стање ствари

(Дојче веле, 24. 7. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар