Дојче веле: Отпор обавезној вакцинацији у више европских држава

У последњих седам дана три европске државе доживеле су такав сценарио – Грчка, Француска и Кипар

Протест у Атини, 21. 7. 2021. (Фото: Јоргос Карахалис/ДПА)

На повећање броја заражених владе неких земаља реагују мерама као што је обавезно вакцинисање или привилегијама за вакцинисане. То наилази на отпор дела грађана.

Шема је на неки начин препознатљива. Најпре владе попусте оштре мере које су већ исцрпеле грађане, гладне нормалног живота. Онда се упркос лету, или баш захваљујући њему и оживљавању туристичких путовања и већих скупова повећа број заражених.

Владе реагују новим мерама, међу којима је и обавезно вакцинисање за поједине професије. То наљути део грађана. Напуне се улице на демонстрацијама, понегде избија и насиље.

У последњих седам дана три европске државе доживеле су такав сценарио – Грчка, Француска и Кипар.

Грци на улицама

Протести у Грчкој су у среду (21. јула) окупили хиљаде људи. У Атини их је било око 3000. Полиција је употребила водене топове да растера више од 100 маскираних демонстраната. Демонстранти су узвикивали пароле против вакцинисања, а неке агенције су јавиле да је део демонстраната очито био верски мотивисан.

Проблем у Грчкој је настао када се за само две недеље број нових инфекција са 800 дневно попео на преко 3000. Експерти сматрају да је необуздани ноћни живот поспешио ширење заразе. На острву Миконос, познатом по ноћним журкама, већ је уведен полицијски час од један иза поноћи до шест ујутро.

Фото: Костас Балтас/Ројтерс

Конзервативна влада премијера Киријакоса Мицотакиса је одлучила да уведе обавезно вакцинисање за све запослене у сектору здравства и неге. Они који одбију да се вакцинишу могу бити суспендовани, а може им се и обуставити исплаћивање дохотка све док се не вакцинишу. Исто тако професионални војници и регрути морају да се вакцинишу.

У Грчкој је већ уведен закон према којем у затвореним просторијама угоститељских објеката и установа културе могу да бораве само вакцинисане особе. У угоститељским објектима гости ће моћи да седе, али не и да играју.

Иначе, од скоро 11 милиона Грка њих 4,6 милиона је потпуно заштићено вакцином.

Насиље на Кипру

На Кипру су се пре неколико дана (18. јул) такође окупили противници обавезне вакцинације. Повод је била најава увођења корона-пасоша, и наводно присилно вакцинисање.

Две и по хиљаде људи је изашло на улице, део њих је свој бес искалио на централи телевизије Сигма, на којој су разбијени прозори, те на аутомобилима са логом те телевизије од којих је један потпуно изгорео. Председник Кипра Никос Анастасиадес осудио насиље као ударац за демократију. Телевизија Сигма је већ нападана јер објављује критичке прилоге о противницима вакцинисања.

Протест у Никозији, 21. 7. 2021. (Фото: Петрос Карадиас/АП Фото)

Кипарска влада је увела исказницу о вакцинисању, која је нужна за улазак у самопослуге, тржне центре, ресторане и остале радње. Осим тога вакцинација се планира и за старије малолетнике са 16 и 17 година.

Због тога што је на Кипру порастао број заражених туристи који се у Немачку враћају са одмора на овом медитеранском острву морају у десетодневни карантин, који после пет дана могу прекинути ако имају негативан тест на корону.

Масовни протести у Француској

У Француској су масовне демонстрације избиле још за национални празник, 14. јула. Око 20 000 људи је у Паризу учествовало на тим протестним скуповима против ограничења којима су изложени невакцинисани грађани. Демонстрације су организоване и у Лиону. Дошло је до изгреда, полиција је употребила сузавац.

У понедељак пре тога (12. јули) председник Француске Емануел Макрон је најавио да ће за све врсте културних и спортских окупљања, за боравак у тржним центрима и угоститељским објектима као и за путовање возовима бити потребна потврда о вакцинацији, прележаној корони или недавни негативни тест.

Протест у Паризу, 17. 7. 2021. (Фото: Мишел Олер)

Али Француска не би била то што јесте када би се на томе завршило. Већ у суботу (17. јули) после националног празника на улице је у целој земљи изашло према полицијским наводима преко 110 000 људи. У Паризу их је опет било двадесетак хиљада. Поред наведених разлога окупљени људи су се бунили и против обавезног вакцинисања медицинског особља. Демонстранти су узвикивали: “Не здравственој диктатури”.

Влада у Паризу намерава да по хитном поступку донесе закон о обавезном вакцинисању. Међутим у парламенту је већ поднесено преко 1000 предлога за измену закона и водила се огорчена расправа између заговорника и противника закона.

Савет јеврејских институција Француске (Цриф) изразио је негодовање због “инструментализације историје” јер су неки демонстранти носили Давидову звезду. Тај симбол прогоњених Јевреја за време нацизма употребљавали су многи противници вакцинације и на друштвеним мрежама, поредећи себе са прогањаним и убијаним Јеврејима.

Фото: Мишел Олер

Француска институција за заштиту личних података ЦНИЛ као и опуномоћеница за права грађана Клер Едон, упозорили су да може доћи до драстичног сужавања људских права. У Француској су спорне и предвиђене драстичне казне за непоштовање мера – до 1500 евра.

У Француској је у среду забележен највећи дневни пораст броја заражених од маја – било је 21.000 нових инфекција.

Шпанско закључавање противуставно

Међутим, да мере које прописују владе могу бити противуставне, потврдио је највиши суд у Шпанији пре седам дана. Потпуно закључавање које је шпанска влада прописала марта 2020. и трајало је до маја исте године, према пресуди је било – противуставно, јер претходно није уведено ванредно стање.

Вакцинација у Паризу (Фото: Кристоф Петит Тесон/ЕПА-ЕФЕ)

Тужбу су Уставном суду поднели политичари десничарске странке Вокс. Шпански медији већ предвиђају цели талас тужби грађана против владе који су морали остати код куће против своје воље, а могуће је да грађани који су због непоштовања мера били кажњени сада од државе затраже новац који су платили као казне.

Драгослав Дедовић

Опрема: Стање ствари

(Дојче веле, 23. 7. 2021)Categories: Преносимо

Tags: , , , , , , ,

2 replies

  1. Из горњег текста:
    ,,Иначе, од скоро 11 милиона Грка њих 4,6 милиона је потпуно заштићено вакцином.“

    Дајте молим Вас, како се то изражавате? ,,Заштићено вакцином“! Јесте ли ви чланови Штаба за кризе? Надам се да нисте. Тачно је (а и то је ? ) да су 4,6 милиона ПРИМИЛИ СЕ НА вакцину, јер и сами произвођачи одбијају да гарантују 100%-ну заштиту, те одбијају да сносе било какву одговорност!

Оставите коментар