Стејт департмент: При нормализацији односа са Сиријом узети у обзир Асадове злочине

Указано је и на континуиране напоре тамошњег режима да великом делу земље ускрати приступ хуманитарној помоћи, преноси Глас Америке

Стејт департмент (Фото: Форин полиси)

Стејт департмент затражио је од држава које разматрају нормализацију односа са Сиријом да узму у обзир злочине које је режим Башара ал Асада починио над сиријским народом, преноси Глас Америке.

У одговору на упит Гласа Америке поводом одлуке власти Србије да дипломатске односе са Сиријом подигну на ниво амбасадора указано је и на, како је наведено, континуиране напоре тамошњег режима да великом делу земље ускрати приступ хуманитарној помоћи и безбедности.

Сиријски режим, на челу са председником Башаром ал Асадом, налази се на мети санкција Сједињених Држава и Европске уније због употребе хемијског оружја и спроведене репресије над грађанима те земље.

Претходно је, поводом настојања Србије да у потпуности нормализује дипломатске односе са Сиријом, реаговао Петер Стано, портпарол Европске уније за питања спољне политике.

„Став Европске уније у погледу нормализације односа са режимом у Сирији је јасан и непромењен, а недавни избори које је организовао сиријски режим не могу водити било каквим мерама међународне нормализације“, навео је у писаној изјави за Радио Слободна Европа Стано, пренела је агенција Фонет.

Стано је у изјави подсетио и да слање амбасадора у Дамаск у својству шефа дипломатске мисије значи предају акредитива шефу државе, како је указао, Башару ал Асаду који се налази на листи санкција ЕУ и нема демократски легитимитет као председник државе.

„Он је неко ко је надгледао масовно брутално насиље које су режимске трупе починиле над становништвом, укључујући и употребу хемијског оружја. То су разлози због којих чланице ЕУ не шаљу амбасадоре у Дамаск да предају акредитиве Асаду, већ тамо имају представнике у својству отправника послова, који не морају да предају акредитиве шефу државе“, указао је Стано.

Опрема: Стање ствари

(Глас Америке/Н1, 20. 7. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар