Александар Вучић: Курти оптужио Србију за три геноцида, хоће да укине дијалог

Наше кривице нема, ми смо стопроцентно прихватили све што је ЕУ написала, рекао председник Србије

Александар Вучић са српском делегацијом у Бриселу, 19. 7. 2021. (Фото: Марек Хајдук/Радио Слободна Европа)

„Ми разумемо да је злочина било и са једне и са друге стране, али они то не разумеју. Они то не желе да виде, они само виде себе као жртву, а нас као злочинце“, казао је председник Србије након данашње нове рунде дијалога у Бриселу. Вучић тврди да није веровао да је могуће имати лошији састанак од оног одржаног 15. јуна, али се данас, како каже, ипак уверио да јесте. Казао је да је Приштина одбила да се обавеже на уздржавање од акција које прете дестабилизацији, да је оптужила Србију за три геноцида, али и овог пута изнео мишљење да Курти жели само да обесмисли и укине дијалог.

„Стратегија Приштине је да се обесмисле преговори и на крају укину, а да се у међувремену догоди нешто што још увек нисам у стању довољно да сагледам и видим где би и у чему било њихово решење. Шта је то што би њима ишло у прилог да ураде. Очигледно је да они за озбиљан дијалог нису заинтересовани. Када сам чуо прву реченицу знао сам шта ће да буде. Надао сам се, да ће бити другачије, али није се догодило“, казао је Вучић из Брисела након нове рунде дијалога.

Председник тврди да су на састанку две делегације добиле предлоге ЕУ, који су претходно усаглашавани. ЕУ је предложила три ствари:

„Да интензификујемо напоре заједничке у идентификовању остатака несталих особа; Да се уздржавамо од акција које би могле да дестабилизују ситуацију на терену; Да се регуларно састајемо на месечној основи, ми преговарачи, и да они припремају састанке када је то потребно на посебном нивоу“, казао је Вучић.

Приштина није прихватила да ће се уздржавати од акција које прете дестабилизацији, то ме брине

Тврди да се српска делегација у потпуности сложила са предлозима, али не и Приштина.

„Дакле, ми нисмо могли да се договоримо око ове три тачке. Србија их је у потпуности прихватила, све тачке, чак и некакве жеље Албанаца, све смо прихватили, али Албанци нису хтели да прихвате те тачке. Посебно је интересантно да нису желели да прихвате другу тачку“, казао је Вучић.

Казао је да га „страховито брине то што је Приштина одбила да прихвати да се обавеже да неће вршити акције које дестабилизују ситуацију.

„Уколико не прихватите такве реченице – да ћете да се уздржавате од насиља, онда је тај страх код нашег народа много већи. Захваљујући јасној одлуци унапред припремљеној од албанске стране, ни у чему нисмо могли да се договоримо“, казао је Вучић.

Аљбин Курти (Фото: Арменд Нимани/АФП)

Вучић је казао да је неправедно рећи да је за данашње неуспеле разговоре кривица подједнака.

„Наше кривице нема, ми смо стопроцентно прихватили све што је ЕУ написала“, подцртао је српски председник.

Приштина можда одбила другу тачку због наоружавања из САД

Председник се осврнуо данас на боравак команданта КБС-а, Рахмана Раме у Вашингтону, одакле је поручио да је затражио од САД опрему и обучавање припадника ове формације.

Председник Србије, најаву о набавци опреме види као могући разлог зашто косовски премијер није хтео да се обавеже на уздржавање од акција које би могле да дестабилизују ситуацију на терену.

„То је оно што је за нас највећи проблем. Имајући у виду чињеницу да је Јeнс Столтенберг (генерални секретар НАТО-а) добро реаговао у претходном периоду, ми се надамо да ће они свој посао да обављају како треба, али – да ли ме то брине, наравно да ме брине“.

Вучић не верује да ће ЕУ смети и желети да говори о одбијању Приштине да се обавеже на уздржавање акција које би могле да дестабилизују ситуацију на терену.

Упркос свему, председник је и даље оран да се разговара у Бриселу.

Каже да је Србија спремна за дијалог и да ће наставити да разговара, али и да је мало забринутији за безбедност Срба на КиМ.

Вучић представио листу 80 инцидената против Срба

Председник уједно тврди да је у Бриселу донео са собом листу која се састоји од 80 „тешких“ инцидената од почетка године против безбедности Срба на КиМ.

Каже да је само јула месеца регистровано више оваквих инцидената него током целе 2020. године.

„То јасно говори о ужасно промењеној атмосфери у Приштини, да приштинске власти желе овакву атмосферу у којој би многи Срби били угрожени. Ми смо ову листу са тачним датумима и подацима на енглеском језику доставили и господину Борељу и господину Лајчаку“, казао је Вучић.

Вучић је европским званичницима предао и фотографије недавно претученог малолетника у Гојбуљи, Ранка Бацића који је претучен у Долцу код Клине. Говорили су и о случају једине српске повратнице у Ђаковици, Драгице Гашић, као и о оскрнављеном гробљу у Свињарима, графитима на црквама и другим стварима.

Вучић тиме није желео да „стави кривицу на главу било коме“, већ је само хтео да укаже на „растући тренд насиља према Србима“.

Са друге стране, каже да Приштина уопште није желела да се разговара о случају Драгице Гашић.

Курти оптужио Србију за три геноцида

Председник Србије казао је да је Приштина на данашњем састанку све време „условљава новим политичким критеријумима“.

„Суштина њиховог излагања је била да је Србија крива за најмање три геноцида на Косову. Да је први почео 1878. године, када је Србија стекла независност Берлинским конгресом. Онда нам је објашњавао да албанска презимена вуку корене из топонима места у Србији. Можете да верујете да човек 150 година касније о таквим стварима говори“, упитао је Вучић новинаре.

Да ви видите шта се овде ради, ви се нисте срели са тим никада. Ни ови људи из Европске Уније не верују шта виде и шта слушају, само што то не смеју да кажу. Човек се буквално вратио у 19. век, то му је била основна теза. Као што видите, забринут сам, није ми до било каквих политичких поена, не знам шта ћемо да радимо

Потом је казао да је Курти на састанку говорио о другом наводном геноциду. Председник није сигуран да ли је причао о Балканским ратовима или Другом светском рату. Трећи геноцид, према наводима Куртија, почињен је 1999. године.

Вучић каже да је Приштина тражила да Србија „одговара за своју прошлост“, да „плати цену“.

Очигледно је нечија намера да Срби буду безмало најгори народ на свету и на томе ће наставити да инсистирају, они ни о чему неће да разговарају осим о томе.

„Позвали су нас да се у дијалог укључе документа и Наташа Кандић, позивали су се све време на Наташу Кандић и оно што је она говорила и неке изјаве које му је наводно потврдио Ненад Чанак“, казао је уједно Вучић, без изношења других детаља.

Много је тешко када разговарате са ирационалним људима, да не употребим неку тежу реч. Када је свака реченица facing the past (суочавање са прошлошћу). Ви му кажете коју паст – ма 1878, 1999. Па се сете Ораховца и кажу данас је убијено толико и толико људи, а ми им кажемо па јуче је била годишњица када је у Ораховцу убијено 84 Срба, али шта их брига

Српска делегација инсистирала на разговорима о несталима, а Приштина на разговорима о Одаловићу

Тврди да су представници ЕУ упозоравали Приштину да треба да се говори о будућности, а да су се они враћали на свој захтев – да Вељко Одаловић не би требало да буде више на челу Канцеларије Владе Србије за питања несталих.

Са друге стране, Вучић каже да је српска делегација инсистирала на разговорима о несталима.

„Ми смо желели да се о несталим особама говори и да се разговара на одговоран начин. Ми смо желели да се учини све што је могуће и да је потребно – где они покажу, ми ћемо да ископамо и да видимо да ли има остатака нечијих тела, да направимо ДНК анализе и да родитељи, браћа, сестре, деца добију задовољење, без обзира да ли је реч о Србима или Албанцима. Ни једног секунда нису желели то да прихвате, наравно да је разговор био врло непријатан у сваком смислу“, казао је Вучић.

Нису ни хтели да причају о ЗСО

Вучић каже да је данас у Бриселу инсистирао на формирању Заједнице српских општина.

„Рекао сам да то мора да буде испуњено ако хоћете о било чему да причамо. Мислите да су то поменули, наравно да не, него понављали – Срби су починили геноцид од 1987. до 1999. Да вам не говорим какву су ми све литературу доносили“, казао је председник.

Не желе да отворе ратне архиве ОВК, само да се не сазна где су закопани Срби

Вучић међутим, каже да је и на овом састанку у Бриселу тражио да Приштина отвори војне архиве ОВК.

„А када им кажете да отворе ратне архиве УЧК, кажу па немамо архиве, и ми онда извучемо њиховог најзначајнијег и највећег идеолога који се позива на изворе УЧК из 2004. а они нас и даље убеђују да немају ратне архиве, само да се не би сазнало где су покопани Срби“, додао је Вучић.

На крају свог обраћања председник је закључио да је Србија у тешкој позицији, и подсетио да је већина земаља ЕУ признала Косово.

„Колико год да смо ми у праву и да покушавамо да нађемо решења, једноставно не вреди да то радимо, када видите да неко тражи начин… Много је тешка ситуација за нас“, казао је Вучић.

На питање да ли се губи оно мало наде да Американци могу да притисну Косово, Вучић је поручио да би то неко већ учинио да је хтео.

„А да ме уверавате да су они светска сила и то да произлази из њихове огромне снаге, у то ћу тешко да поверујем“.

Вучић је још једном подцртао да је Србија спремна на разговоре, али и додао да је очигледно да „неки то не желе“

„Све се своди на једно те исто – ‘неко ће да натера Србију да призна Косово“, додао је Вучић.

Председник је уједно најавио нови састанак на експертском нивоу за август месец. Међутим, како каже:

„То што ће да се виде опет не значи ништа, видели смо се сада па боље да нисмо“.

Скраћење наслова и опрема: Стање ствари

(Коссев/Покрет за одбрану Косова и Метохије, 19. 7. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

1 reply

  1. Hoce da ukine dijalog?
    Al ti se ne das!
    Pa vise ovaj Siptar cini za nas,nego ti!

Оставите коментар