Врховни суд ЕУ: Компаније могу да забране хиџаб

Суд ЕУ је већ пресудио 2017. године да компаније могу забранити ношење исламских марама и других видљивих верских симбола под одређеним условима

Фото: Анђелко Васиљевић

БРИСЕЛ – Компаније могу забранити муслиманским радницима да носе мараму под одређеним условима, саопштио је данас врховни суд Европске уније у пресуди донетој у склопу два случаја које су покренуле жене у Немачкој, а које су суспендоване са посла због ношења мараме.

„Забрана ношења било ког видљивог облика изражавања политичких, филозофских или верских уверења на радном месту може се оправдати потребом послодавца да пружи неутралну слику купцима или да спречи друштвене сукобе”, саопштио је европски суд, јавља Ројтерс, а преноси Танјуг.

Међутим, то оправдање мора одговарати истинској потреби послодавца, додаје се у пресуди.

Питање хиџаба, традиционалне мараме која се носи око главе и рамена, годинама изазива контроверзе широм Европе.

У случајевима покренутим пред судом, обе муслиманке – неговатељица у дечјем центру у Хамбургу и благајница у једној апотеци – нису носиле мараме када су започињале да раде на тим позицијама, али су то одлучиле годинама касније по повратку са родитељског одсуства.

Речено им је да то није дозвољено, и да ће бити суспендоване или стављене на друго радно место ако се поново појаве са хиџабом.

У оба случаја ће сада на националним судовима бити коначна одлука да ли је било дискриминације.

Суд ЕУ је већ пресудио 2017. године да компаније могу забранити ношење исламских марама и других видљивих верских симбола под одређеним условима.

Више од пет милиона муслимана живи у Немачкој, што их чини највећом тамошњом верском мањинском групом.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 15. 7. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар