Бајден и Меркелова: Не смемо дозволити да Русија користи гас као оружје

Сложили смо се са канцеларком да се не сме дозволити да Русија користи енергетику као оружје за претњу суседима, рекао Бајден током конференције за штампу у Вашингтону

Ангела Меркел и Џо Бајден (Фото: Ројтерс)

Председник САД Џо Бајден и немачка канцеларка Ангела Меркел на састанку у Вашингтону су разменили мишљење поводом гасовода „Северни ток 2“. Према речима Бајдена, они су се сложили да се не сме дозволити да Москва користи енергетику за притисак на суседне земље.
Бајден је Меркеловој изразио забринутост поводом „Северног тока 2“.
„Сложили смо се са канцеларком да се не сме дозволити да Русија користи енергетику као оружје за претњу суседима“, рекао је Бајден током конференције за штампу у Вашингтону.
Немачка канцеларка је саопштила да је „Северни ток 2“ – „допунски пројекат“ који не треба да замени транзит гаса преко Украјине.
„Украјина треба да остане држава-транзитер природног гаса“, изјавила је канцеларка.
Према речима Меркелове, Немачка ће предузети мере, самостално или у оквиру ЕУ, „ако Русија лиши Украјину права на транзит“. Она је подсетила да су управо преко ЕУ уведене санкције Русији због ситуације у Украјини.
„Надам се да никад нећемо морати да предузимамо сличне одлуке (за „Северни ток 2“), додала је она.
Кацеларка је констатовала да она и Бајден имају различите погледе на овај пројекат.
Бајден, коментаришући гасовод, изјавио је да су САД и Немачка пријатељи, а пријатељи, по његовим речима, „могу и да се не слажу“.
Он је подсетио да, када је дошао на власт, реализација пројеката је била при крају.
„Нисмо видели смисао у увођењу санкција. Уместо тога, одлучили смо да радимо са Немачком“, рекао је Бајден.
Он је подсетио да је важно да се осигура енергетска безбедност Европе. Говорећи о томе како на њу утиче „Северни ток 2“, Бајден је рекао „Видећемо“.
Опрема: Стање ствари


Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар