Кризни штаб: За запослене у здравству ПЦР тест ако нису вакцинисани

Једини начин да се заштитимо јесте да се вакцинишемо, закључила чланица Кризног штаба и министарка Дарија Кисић Тепавчевић

Фото: Лола Ђорђевић

Завршена је седница Кризног штаба на којој су главне теме четврти талас вируса корона и увођење треће дозе вакцине.

Једна од мера која се може доносити индивидуално, од болнице до болнице, у зависности од епидемиолошке ситуације, јесте да се запосленима након одмора може тражити доказ да нису заражени, истакла је данас чланица Кризног штаба и министарка Дарија Кисић Тепавчевић.

Она је, поводом информација да поједини клинички центри траже ПЦР тестове од запослених који се нису вакцинисали приликом повратка са одмора и питање да ли је то пракса у свим болницама, рекла да је болничка средина место где постоји највећи интензитет контаката са најосетљивијим становништвом, који су болесни и захтевају лечење и негу, као и да радници могу бити преносиоци инфекције.

„Вакцине су доступне од децембра тако да су сви здравствени радници који одговорно схватају свој посао, а који немају контраиндикацију, примили вакцину. Они који на дужи временски период оду са свог радног места приликом повратка морају да буду безбедни за своје пацијенте и болничку средину“, подвукла је она.

Истакла је да треба да пруже доказ да нису заразни, а то је ПЦР тест.

Та мера, додала је, доносиће се од болнице до болнице и зависиће од епидемиолошке ситуације и вакцинисаности радника.

Пренела је и да је највеће време на седници кризног штаба било посвећено томе да се мора радити на повећању свести и обухвату имунизацијом.

„Епидемиолошка ситуација још увек је стабилна, али видели смо да може брзо да измакне контроли. Једини начин да се заштитимо јесте да се вакцинишемо“, закључила је Кисић Тепавчевићева.

Ситуација стабилна, али морамо побољшати вакцинацију

Епидемиолошка ситуација у Србији је последњих недеља стабилна, али се обухват вакцинације мора повећати ако желимо спремни да сачекамо јесен, поручила је она.

„Ситуација са вирусом корона је последњих недеља стабилна, али видимо да се у већини земаља бележи погоршање епидемиолошке ситуације, која је делом везана за појаву новог соја, али је пре свега разлог за то недовољни обухват вакцинације”, рекла је Кисић Тепавчевићева после седнице Кризног штаба.

Она је пренела да је и највећи део данашњег састанка био посвећен томе како да се утиче на све да се повећа обухват вакцинације, јер цепива штите од ширења болести, али и од смртних исхода.

„То није само индивидуална, већ и колективна одговорност, јер вакцинацијом штитимо и оне које највише волимо”, поручила је Кисић Тепавчевићева.

Она је истакла и да се последњих дана бележи благи пораст оболелих.

„Сезона је годишњих одмора, али вирус није на одмору и то нам потврђује број инфицираних, али и то што сваки дан неко од наших суграђана изгуби живот”, напоменула је Кисић Тепавчевићева.

Навела је и да међу хоспитализованим пацијентима више од 99 одсто није вакцинисано, док међу преминулима од инфекције ковида није било особа које су комплетно вакцинисане, преноси Танјуг.

Оштрије ћемо контролисати поштовање мера

На седници је констатовано да више од 30 одсто људи не носи заштитне маске и не одржава дистанцу, казала је министарка Кисић Тепавчевић, најављујући да ће у наредном периоду бити пооштрене контроле поштовања мера против епидемије.

Министарка је након седнице Кризног штаба казала новинарима да је примећено да се заштитне маске не носе у јавном превозу, тржним центрима и другим затвореним објектима. Додала је да су сви свесни чињенице да су високе температуре и да је незгодно носити маске, али да с обзиром да становништво није вакцинисано у потребној мери морамо поштовати противепидемијске мере.

„Нажалост, мораћемо да повећамо контроле. Репресивне мере и кажњавање нису популарни, али су једини начин“, казала је министарка.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 13. 7. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading