Хаити: Привремена влада затражила да САД пошаљу трупе

Дефинитивно нам је потребна помоћ и затражили смо је од наших међународних партнера, рекао председник прелазне владе

Хаићански војници патролирају у четврти Порт-о-пренса у којој је живео председник Жовенел Моизе (Фото: Џозеф Оделин/АП фото)

Привремена влада Хаитија је саопштила да је од САД затражила да пошаљу војне трупе које би заштитиле инфраструктуру, док та карипска држава покушава да се стабилизује и припреми за изборе после убиства председника Жовенела Моиза.

„Дефинитивно нам је потребна помоћ и затражили смо је од наших међународних партнера. Верујемо да наши партнери могу да помогну нашој полицији у решавању тренутног стања“, рекао је прелазни премијер Клод Жозеф.

Изненађујући захтев за војну подршку подсетио је многе на превирања након претходног убиства хаићанског шефа државе, када је 1915. бесна маса извела председника Вилбруна Гијома Сама из француске амбасаде и претукла га на смрт.

Тадашњи председник САД Вудро Вилсон је послао маринце на Хаити, а оно што ће се показати као скоро дводеценијска окупација је правдао спречавањем анархије.

Администрација председника Џоа Бајдена до сада није дала назнаке да ће пружити војну помоћ.

За сада је планирано само слање агената ФБИ који би помагали у истрази злочина који је гурнуо ионако сиромашни Хаити у нестабилност услед борбе за моћ међу ривалским фракцијама.

Јуче је група хаићанских посланика признала Жозефа Ламбера, председавајућег распуштеног Сената, као вршиоца дужности шефа државе и тако се супротставила привременој влади.

Они су за премијера признали Ариела Анрија, ког је убијени председник изабрао да замени Клода Жозефа дан пре убиства. Анри још увек није преузео дужност ни формирао владу.

Жозеф је изразио запрепашћење чињеницом да би неки покушали да искористе убиство председника за политичку корист и изјавио да Хаити новог председника може добити једино путем избора.

Жовенела Моиза је у среду ујутру у његовој кући убила група људи које хаићанске власти називају „плаћеницима“.

Део наслова и опрема: Стање ствари

(Бета/Н1, 10. 7. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: ,

Оставите коментар