Лесковац: Произвођачи поделили неколико тона парадајза због ниских откупних цена

Парадајз се од произвођача на лесковачком кванташу откупљује за свега пет до 20 динара по килограму, док се у продавницама продаје и по 20 пута већој цени

Извор: N1

Незадовољни због ниске откупне цене која се креће од пет до 20 динара, произвођачи парадајза у Лесковцу данас су, за свега пола сата, грађанима бесплатно поделили неколико тона парадајза. Током дана одржан је и састанак представника Министарства пољопривреде и града Лесковца, на тему ниске откупне цене.

Пола сата је било довољно да произвођачи из Лесковца и околине грађанима испред пијаце у овом граду поделе парадајз без наплаћеног динара.

Током овог протеста који је почео у 10 часова, произвођачи су на улицу изнели око две до 3,5 тона парадајза.

Грађана је било много, узимали су парадајз, али су и остављали донације – не произвођачима, већ за лечење деце.

„Производња парадајза кошта нас до 35 евро центи. То значи да би откупна цена требало да буде 40 динара да не бисмо били у минусу“, рекли су произвођачи наводећи да је проблем и што је парадајз из увоза потиснуо њихов на тржишту.

На питање зашто своје производе не продају на пијаци, произвођач Александар Коцић каже да има 30 тона парадајза.

„Ту количину не могу да продам на пијаци за 30 дана. Дакле, морам да га продајем само на велико. Произвођачка цена је близу 40 динара. Једна семенка кошта 17 динара. Реална цена парадајза код сељака је 60 динара, да може да иде у откуп, а да га грађани имају за 80 до 100 динара“, наводи Коцић.

Парадајз се од произвођача на лесковачком кванташу, како наводе, откупљује за свега пет до 20 динара по килограму, док се у продавницама продаје и по 20 пута већој цени.

Произвођачи, који су се за овај протест организовали преко Фејсбука, истичу да не желе да за тако мало новца продају оно у шта су много уложили и за шта су много радили и да им је драже да парадајз – поједу грађани.

Нови протест и поделу парадајза грађанима, произвођачи су заказали за – суботу.

Опрема: Стање ствари

(N1, 8. 7. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

  1. Леп гест и можда најлепши протест, ма колико су пратеће сцене биле тужне.Свакако да је боље и поклонити него расути и бацити.Страшно је кад се сопствена мука баца. Међутим, у Јагодини на пијаци парадајз кошта од 90 до 130динара, што значи да није у питању ништа друго него привредни криминал, прљава и уништитељска државна политика коју воде криминалци .

Оставите коментар