САД: Нерешен случај Битићи указује на хитну потребу да се Србија посвети владавини права

Влада САД поново позива српске власти, које годинама обећавају помоћ у вези са овим случајем, да спроведу пуну истрагу, стоји у саопштењу

Сахрана браће Битићи (Фото: Радио Слободна Европа)

САД су данас поново позвале српске власти да спроведу пуну истрагу убиства тројице америчких држављана, Јилија, Аргона и Мехмета Битићија, нагласивши да „тај случај као и многи други, указује на хитну потребу да Србија разреши недовршене истраге ратних злочина и посвети се јачању владавине права“.

„Двадесет две године су прошле од када су тројица Американаца – Јили, Агрон и Мехмет Битићи – нестала за време притвора у коме су их држале специјалне снаге српске полиције. Њихова тела су касније пронађена у Петровом Селу у источној Србији, у бази јединице под командом Горана Радосављевића – Гурија“, саопштила је амбасада САД поводом 22. годишњице убиства браће Битићи.

Браћа Битићи, како се наводи, погубљена су хицима у главу док су им руке биле везане на леђима и ни после више од две деценије није дошло до потпуне истраге тог случаја. „Не можемо – и нећемо – заборавити овај злочин“, додаје се у саопштењу.

У саопштењу се истиче да правда за браћу Битићи и њихове породице, и одговорност оних који су извршили и прикрили њихово убиство остаје један од приоритета у билатералним односима САД са Србијом.

„Влада САД поново позива српске власти, које годинама обећавају помоћ у вези са овим случајем, да спроведу пуну истрагу. Овај случај, као и многи други, указује на хитну потребу да Србија разреши недовршене истраге ратних злочина и посвети се јачању владавине права“, додаје се.

Браћа Јили, Мехмет и Агрон Битићи били су амерички држављани који су 1999. ушли у Србију да би се придружили ОВК и борили против српских снага безбедности.

По завршетку рата, они су 26. јуна 1999. покушали у цивилним оделима да помогну двема ромским породицама из Призрена да са Косова пређу у централну Србију. Тада су ухапшени због „илегалног уласка у земљу“ (Савезна Република Југославију) и сутрадан су прекршајно осуђени на суду у Прокупљу на 15 дана затвора.

Одобрено им је да из притвора изађу три дана раније, али су, уместо да буду пуштени на слободу, одведени у базу Специјалних антитерористичких јединица МУП-а Србије у Петровом Селу где су убијени, а потом покопани у масовну гробницу у којој је већ било тела косовских Албанаца.

Њихова тела су откривена јула 2001. у масовној гробници у Петровом Селу, с везаним рукама и с ранама од испаљених метака на потиљцима.

Опрема: Стање ствари

(Бета/Данас, 8. 7. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

2 replies

 1. Ако је Србија држава , државне институције морају да поступају одговорно.
  Реч је о држављанима САД , што је небитно, реч је о људима , што је једино важно и о пропустима у поступању. То да ли су браћа Битићи терористи морало је да буде предмет опсежног и изузетно озбиљног правног поступка.Ја не желим да Србија буде Дивљи Запад на ком важи закон оног ко брже потегне револвер.То је нецивилизовано понашање које указује на потпуно неуређено друштво.
  Чланови моје породице су учествовали у свим ратовима који су се Србији десили и ја сам на то изузетно поносна јер су отишли и вратили се чистог образа, а неки се и нису вратили , дали су живот за Србију.Не желим да ико прикривањем злочинаца каља часну и витешку српску традицију.И за браћу Битићи и за било кога на овом свету мора да постоји документација, судски процес, оптужба и одбрана и пресуда и наравно читав ланац одговорних лица. Ако је неко поступио нечасно и прекршио законе , нарочито законе ратовања , нека одговара.Ја желим да будем поносна на витештво српске војске , а зна се како се витезови понашају у најопаснијим моментима.Витез се витешки понаша и према непријатељу и ту нема компромиса.
  Нема друштва ком се нису родили криминалци, злочинци, изопаченици свих врста , пуста мајка свашта роди .Али одговорно и уређено друштво има законски уређено поступање према таквим лицима.Не може, па да ми је из ока испао , два дана да буде херој, а два монструм који стреља без суђења.Да ми је рођени син , ја бих плакала , али бих поднела правду због свих других синова који у овој земљи треба да одрасту као пре свега племенити људи, увек на част свом народу и отаџбини.Да ми је рођени син , не бих га ни крила ни штитила.
  Туђи злочини никада не могу да ми буду оправдање да починим злочин.А смртна пресуда ухапшеном у земљи чији закони не дозвољавају смртну казну је злочин и извршитељи су злочинци.
  То што је Америка сила, ни мало није битно у овој причи.Мене овде занима само лице моје отаџбине.

  2
  7
 2. Поштована Данице, ваши бритки коментари ми се углавном свиђају. Овог пута мислим да нисте у праву. Овде се не ради о ратним заробљеницима јер они нису били део ничије војске. Они су најобичнији класични терористи, а Србија је потписала као и многе земље мноштво аката о борби против тероризма . Шта су они илегално, наоружани радили на територији наше земље ? Можда су дошли на свадбу ? Да ли сте Ви сигурни у верзију да су пронађени везаних руку и са ранама на потиљку. У данашњем добу где лаж у потпуности царује, ја бих пре рекао да су страдали у борби јер због тога су и дошли овамо, зар не ? Да ли допуштате овакву верзију ?
  Да вас питам , шта су код нас тражили у мноштву ратова , Немци, Италијани, Бугари, Мађари, усташе, Албанци, Аустријанци… ( само Јапанци нису још били ). Били су позвани на неку прославу ? Не сви су били са истим циљем, а то је да нас сатру. Рат је рат и шта би требало да хватамо њих стотине хиљада и судимо им ? Онај ко је кренуо у туђу земљу са јединим циљем да убија њен народ и децу, одлично зна шта га може снаћи.
  Ви сте у праву да је убиство убиство, али мислим да ипак понекад има малецке разлике . Да су они убијени у мирнодопско доба потпуно се слажем са вама. Овако, лака им земља, има ко да их ожали и дигне им споменик
  С друге стране, треба се запитати о чему се ту још ради, када ове сервилне власти од 2000год. „не испоручују кривца “ а испоручиле су мноштво председника, генерала невиних, који су бранили своју земљу од агресора и ниједан није затечен на страној територији у освајачком рату. Нису ни трепнули.
  Слажете ли се да у овом “ случају “ нешто подебело смрди !?

Оставите коментар