Ивица Дачић: За мене је компромис у дијалогу са Приштином реално стање на терену

Председник Скупштине Ивица изјавио да би компромис у дијалогу Београда и Приштине требало да подразумева нешто што је у интересу обе стране и додао да не зна да ли је он могућ

Ивица Дачић (Извор: РТС)

У интервјуу за Дојче веле, Ивица Дачић је појаснио да је стање на терену такво да “Србија нема пуни суверенитет у Приштини, нити Приштина на северу Косова, и да то може да се реши компромисом”.

“Да ли та ситуација на терену може да се измени осим ратом? Да ли може да се измени на пример компромисом? Може. Боље компромисом. Дакле, за мене је компромис реално стање на терену”, рекао је Дачић.

Упитан да ли то значи поделу или размену територија он је казао да би све то требало да буде део договора.

“Знате, ми сада долазимо у ситуацију да, ко год сад говори о томе, мисли на ситуацију да Србија треба да призна Косово. Хеј, немојмо да полазимо од тога. Имамо ли ми ситуацију да неко предложи неко решење које би представљало компромис и српских и албанских интереса? За сада нико не жели да се тиме бави, нико не жели да преузме одговорност”, рекао је Дачић.

Одговарајући на питање новинара да ли ће Београд у једном тренутку признати косовску независност, Дачић каже да нећемо прихватити никакво једнострано решење.

“Само да се разговара и да се дијалог настави. Ја још једном понављам: за мене је прихватљиво све што би могло да се подведе под неки компромис који обухвата део и једних и других интереса. Али, ме Ви сада питате о нечему у чему ја не учествујем”, нагласио је он.

Како је рекао, у Берлину су разочарани ставом премијера привремених институција Аљбина Куртија који не признаје претходно потписане споразуме, односно сматра да треба да их сагледа да би одлучио о наставку дијалога.

“Питање несталих треба да буде приоритет”

Када се ради о питању несталих, Дачић каже да то питање треба да буде приоритет, али да се ту не ради само и питању несталих Албанаца, већ и о несталима из БиХ, Хрватске, несталим Србима са КиМ.

“Не знам како ви мислите да политичари треба о томе да имају одговорност зато што не постоји ништа у Србији што је било, а да ја знам, да је неком нешто забрањено или наређено да нешто не ради. Исто тако знам да има примедби и из других средина, али исто тако и ми имамо примедбе на Приштину и на неке друге. Ми смо им дали списак где треба да се тражи, али они то неће да раде”, истакао је Дачић.

Према његовим речима, то питање је покренуто пре неколико година, биле су донете и одређене резолуције тим поводом, али то треба да буде ван политичких питања.

Опрема: Стање ствари

(РТС, 2. 7. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

5 replies

 1. Гљивица Сплачић живи своје реално стање, свој компромис баш како му и доличи – паразитски и помијарски. Како се Гљивица прелива преко корита својим брабоњањем, те пијавичи и гњиди, ја казујем своје решење, свој ” компромис ” са свим паразитима и помијарима на Србском земљама – прихватам реално стање на терену, на дан 4. травња Лета Господњег 6829…

  17
  2
 2. Како је то дивно рекао г.ДЛАЧИЋ ,“у БЕРЛИНУ су разочарани ставом премијера привремених институција АЉБИНА…….“,што ништа не испуњавају од потписанога.ДЛАЧИЋУ је битно да су у БЕРЛИНУ очарани њиме и газдом му ВУЧИЋИМА што испуњавају и више од потписаних споразума закључно са политичким и свим другим начином ликвидација свих који су противници издајничких споразума.А какве су санкције БЕРЛИНЦИ и сви други западњаци предузели противу свих досадашњих КУРТИЈА и МУРТИЈА.Само су РАЗОЧАРАНИ ,то је ДЛАЧИЋУ и ВУЧИЋИМА довиљно за самозадовољавање.

  12
  2
 3. Наставак дијалога је једина могућа опција за политички осптанак режима, и
  зато се толико инсистира на “дијалогу“.
  Компромис је, такође, једина опција за политички опстанак режима, и зато
  толико имнсистирање на “компромису“.
  Једино прихватљиво решење за народ, дугорочно гледано, јесте ЗАМРЗНУТИ
  КОНФЛИКТ, проглашавање ОКУПАЦИЈЕ, јер се никакви дијалози не могу
  водити у условима окупације и сваки копромис, у том смислу, само је трајни
  историјски губитак за Србију и све Србе света.
  За режим су дијалог и компромис једини начин њиховог опстојавања, а
  замрзнути конгликт је једино решење за опстанак Србије и Срба!
  Разуме се, режим бира своје интересе, а не интересе народа и државе!

  21
  1
 4. Овај камелеон, Вучићев полтрон и политичка Мица Трофртаљка је, упркос издаји све и свакога, и даље на једној од највиших функција у Србији?!

  14
  2

Оставите коментар