Цене одеће и обуће у Србији близу просека ЕУ

Истраживање Евростата спроведено у 37 европских земаља, укључујући чланице ЕУ, Исланд, Норвешку, Швајцарску, Уједињено Краљевство, Србију, Црну Гору, Северну Македонију, Албанију, БиХ и Турску

Фото: Depositphotos/fiphoto

Цене робе и услуга у Србији су 42 одсто испод просека ЕУ, одећa и обућa коштају готово исто као на том тржишту, док су електронски уређаји најскупљи у региону, показују резултати истраживања европске агенције за статистику Евростат.

Како је пренела Бета, цене робе широке потрошње у Србији су на истом нивоу као и у Албанији и нешто више него у остатку региона. У Северној Македонији су упола ниже од просека ЕУ, у Босни и Херцеговини су за 45 одсто ниже, а у Црној Гори за 43 одсто. Цене хране и безалкохолног пића у Србији су на 80 одсто просека ЕУ, алкохола и дувана на 62 одсто, а цене одеће и обуће су близу просека ЕУ (око 93 одсто).

У Србији је, међу земљама региона, најскупља електроника широке потрошње (телевизори, аудио-визуелни уређаји, рачунари и рачунарска опрема), при чему су цене у свим државама осим Северне Македоније изнад просека ЕУ. У региону су храна, безалкохолно и алкохолно пиће и дуван најскупљи у Албанији, а алкохол и дуван у Северној Македонији су најјефтинији у целој Европи. Ресторани и хотели су у региону за око 50 одсто јефтинији од просека ЕУ, при чему су најјефтинији у Северној Македонији и Албанији, а најскупљи у Босни и Херцеговини.

Што се тиче електричне енергије, гаса и других врста горива, цене у региону су приближно исте и упола су ниже од просека ЕУ. У Србији су цене комуникацијских услуга на 73 одсто просека ЕУ, а у региону су скупље једино од Северне Македоније. Истраживање Евростата је обухватило више од 2.000 добара и услуга, а спроведено је у 37 европских земаља, укључујући чланице ЕУ, Исланд, Норвешку, Швајцарску, Уједињено Краљевство, Србију, Црну Гору, Северну Македонију, Албанију, Босну и Херцеговину и Турску. Највише потрошачке цене у Европској унији има Данска, 41 одсто изнад просека ЕУ, а најниже су у Румунији, 45 одсто испод просека. Данска је најскупља земља ЕУ када је реч о храни и безалкохолним пићима, одећи и обући, док су алкохол, дуван, одећа и обућа најјефтинији у Бугарској. Поред Данске, потрошачке цене у Норвешкој и на Исланду су за 39 одсто и 37 одсто изнад просека ЕУ, у Шведској су цене робе и услуга 30 одсто изнад просека, а у Финској 26 одсто, што нордијске земље чини најскупљим европским земљама.

Највише потрошачке цене у целој Европи има Швајцарска, 70 одсто изнад просека ЕУ, а најниже Турска, 62 одсто испод просека ЕУ. Храна и безалкохолно пиће су најскупљи у Швајцарској, алкохол и дуван у Норвешкој, а одећа и обућа у Данској. Иначе, највеће разлике у ценама у земљама ЕУ су забележене у ресторанима и хотелима и када су у питању алкохол и дуван. Најскупље ресторане и хотеле у ЕУ имају Данска (154 одсто просека ЕУ), Шведска (138 одсто) и Финска (131 одсто), а најјефтиније Бугарска (46 одсто просека ЕУ), Румунија (53 одсто) и Мађарска (56 одсто). Ирци највише плаћају дуван и алкохол, а цене у тој земљи су за 87 одсто изнад просека ЕУ. Иза њих су Финци (158 одсто просека ЕУ), Швеђани (136 одсто) и Французи (133 одсто). Ти производи су најјефтинији у Бугарској (61 одсто просека ЕУ), Мађарској (69 одсто) и Пољској (70 одсто). Међу земљама ЕУ, храна и безалкохолна пића су најјефтинији у Румунији (66 одсто просека ЕУ) и Пољској (68 одсто), а најскупљи су у Данској (129 одсто просека ЕУ), Луксембургу (126 одсто) и Аустрији (125 одсто). Разлике у ценама одеће су мање међу земљама ЕУ, од најјефтиније Мађарске (73 одсто) до најскупље Данске (130 одсто).

Опрема: Стање ствари

(Политика, 29. 6. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар