Белоруски амбасадор у Србији: Ми вама „мигове“, ви нама забрану

Белорусију и Србију повезују традиционално пријатељске везе, и белоруска страна жели да их и даље јача, каже Валериј Бриљов

Валериј Бриљов (Фото: Твитер налог Српске радикалне странке)

Званични Минск је са неразумевањем примио придруживање Србије забрани летова белоруских авиокомпанија у ваздушном простору ЕУ и других држава, саопштио је за РИА Новости амбасадор Белорусије у Србији, Северној Македонији и Црној Гори Валериј Бриљов.

„У Белорусији смо са неразумевањем примили одлуку Србије да се придружи рестриктивним мерама према нашој држави. Она није у складу ни са нашим високим нивоом међудржавног дијалога, нити са међувладиним споразумом о ваздушном саобраћају. Надамо се да ће ова одлука бити преиспитана“, изјавио је амбасадор.

Према његовим речима, Белорусију и Србију повезују традиционално пријатељске везе, и белоруска страна жели да их и даље јача.

„Сигуран сам да потенцијал наших односа није ни изблиза исцрпљен“, нагласио је амбасадор.

Одлука о забрани летова у ваздушном простору Србије десила се истог месеца када је Белорусија поклонила Србији четири ловца МиГ-29 и обавила са њом и Русијом војне вежбе у Русији.

„Деветог јуна, на војном аеродрому Батајница одржана је церемонија примопредаје српском ваздухопловству четири авиона МиГ-29 који су прошли капитални ремонт и модернизацију у белоруским предузећима. Свечаном догађају је присуствовало руководство војног ресора Србије. Штавише, у Краснодарском крају, са српским и руским војницима је од 16. до 18. јуна успешно одржана активна фаза војних вежби Словенско братство 2021. Све указује да је перспектива сарадње у тој области прилично широка“, закључио је Бриљов.

Шеф европске дипломатије Ђозеп Борељ саопштио је раније да су се Србија, Северна Македонија, Црна Гора и Албанија придружиле одлуци ЕУ о забрани белоруским авиокомпанијама да лете ваздушним простором ЕУ и користе њихове аеродроме.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 25. 6. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

3 replies

 1. Сем да ме је искрено срамота, не знам шта друго да кажем…

  11
  1
 2. Предлажем да се покрене петиција за опозив предметне одлуке док се о њој не изјасни Скупштина. Ако ли се Скупштина, не дао јој Бог, опетовано изјасни за – да се одмах покрене поступак преиспитивања одлуке пред (ненадлежним) Уставним судом.

  Истовремено у стражарску кућицу испред амбасаде Белорусије поставити „Књигу извињења“ у коју би се грађани могли својеручно потписати иза прикладно састављеног извињења белоруској браћи и сестрама које би било на првој страни. У тексту извињења кратко и јасно изразити да се окупирани народ српски изричито противи овој мучкој одлуци, избећи помињање одрођених политичара са власти и из припадајуће јој опозиције.

  Они који не могу приуштити себи долазак до амбасаде (Делиградска 13, Београд) предметно извињење могли би послати поштом (макар и електронском) уз потврду пријема из свих српских крајева и земаља.

  Постоје и почасни конзулати Републике Белорусије у Београду, Новом Саду и Крагујевцу који би се такође могли укључити.

  Текст извињења/петиције може да састави и овде забележи неко од писању вичнијих читалаца/уредника овог сајта.

  Хајде да сперемо ову љагу са образа.

  17
 3. Сасвим кратко: невиђена срамота. Може ли се икако опрати ова љага с образа, коју су свакоме од нас налепили ови изроди?

  10
  1

Оставите коментар