Политика: Струја за поједине привреднике поскупљује и 55 одсто

ЕПС за „Политику” изјавио да је разлог овако великог поскупљења то што је струја тржишна роба и тренутна цена је последица кретања цена на берзама 

Фото: Анђелко Васиљевић

Генерални директор предузећа „Дунав” а. д. Гроцка Петар Стојановић још је у чуду од када му је 11. јуна стигао допис из „Електропривреде Србије – Снабдевања”, у коме га обавештавају да ће електрична енергија за потрошаче у привреди поскупети 55 одсто! А да при томе никакве најаве није било пре тога.

Добили смо понуду од „ЕПС Снабдевања” за потпуно снабдевање електричном енергијом за период од 1. 7. 2021. до 30. 6. 2022. године. У понуди је за вишу тарифу дата цена 82,57 евра за један мегават-час (до сада је цена била 53,44 евра), што у процентима износи повећање од 54,51. Истовремено је за нижу тарифу дата цена од 52,34 евра за један мегават-час (досадашња је била 33,88 евра), што је у процентима повећање од 54,49 одсто. Овакво драстично повећање цене електричне енергије не само да је неприхватљиво за нас већ представља озбиљну претњу за даљи рад и опстанак предузећа „Дунав” Гроцка, имајући у виду да смо фирма која спада у ред претежних извозника, а да имамо фиксиран курс евра у односу на динар, па то нашу ситуацију чини безнадежном – каже за „Политику” први човек предузећа „Дунав” а. д.

С обзиром на то да Привредна комора Србије треба да штити интересе индустрије, у складу са својим ингеренцијама, молимо их да предузму све мере како би се покренула иницијатива код Министарства привреде и овакав тренд драстичног повећања цена електричне енергије, у условима када нема инфлације, зауставио и обезбедио опстанак многих фабрика које су у истој или сличној ситуацији као „Дунав”, каже Стојановић.

Упитани шта је разлог овако великог поскупљења, у ЕПС-у за „Политику” кажу да је струја тржишна роба и тренутна цена је последица кретања цена на берзама електричне енергије, које су достигле рекордне нивое. Остварене спот цене електричне енергије у 2021. години од 1. јануара до 15. јуна на берзи ХУПХ у Мађарској, као референтној берзи за наш регион, биле су највеће у овом периоду године, од када је ова берза почела с радом 2010. године. Цене су у овом периоду највеће икада и на берзама у Србији, Словенији и Хрватској, иако су почеле касније с радом у односу на ХУПX берзу.

Што се тиче цена на комерцијалном тржишту, референтна цена електричне енергије на велепродајном тржишту у Србији за крајње купце за период јул 2020 – јун 2021. године била је на нивоу од 46 евра по мегават-сату за базну испоруку, 52 евра по мегават-сату виша тарифа, 34 евра по мегават-сату нижа тарифа. Пад цена у односу на претходну годину последица је пандемије ковида 19.

У јуну 2021. године референтна цена електричне енергије на велепродајном тржишту у Србији за крајње купце јул 2021 – јун 2022. године на нивоу је од 77 евра по мегават-сату за базну испоруку (87 евра по мегават-сату виша тарифа, 56 евра по мегават-сату нижа тарифа).

Коначна цена за крајње купце у Србији зависи од тренутка давања понуде, од типа купца, односно његове годишње потрошње и профила потрошње купца по месецима. У случају „Дунав” а. д. Гроцка у 2019. години уговорене су цене од 62,25 евра по мегават-сату за вишу тарифу и 39,46 евра по мегават-сату за нижу тарифу, док је у 2020. години уговорио цену од 53,44 евра по мегават-сату за вишу тарифу и 33,88 евра по мегават-сату за нижу тарифу, истичу у ЕПС-у.

У складу са Законом о енергетици, сви купци електричне енергије осим домаћинстава и малих купаца имају обавезу да електричну енергију набављају на тржишту и снабдевање се обавља на основу уговора о снабдевању, који се закључује углавном на годину дана.

За време трајања уговора цена је непроменљива, а у моменту уговарања зависи од тренутних прилика на тржишту тако да се купац може суочити и с нижим и с вишим ценама у односу на претходни уговор. Актуелно повећање утиче на цену код купаца који сада уговарају набавку електричне енергије.

Тржишни трендови и флуктуације цена важе за све учеснике на тржишту па и за остале снабдеваче, тако да ЕПС и у овим условима остаје конкурентан. ЕПС гарантује непромењивост цена за потписане уговоре, тако да и поред промена на тржишту велики потрошачи имају сигурност снабдевања и цене у уговореном периоду и не мењају ЕПС за другог снабдевача.

Фото: Д. Јевремовић

Веће цене на берзама утичу и на понуде других снабдевача не само ЕПС-а. Највећи број купаца који повремено мењају снабдевача спаде у мале комерцијалне купце који имају малу годишњу потрошњу и немају значајан утицај на пословање ЕПС-а.

Цена емисије угљен-диоксида највећи кривац

Највећи разлог за пораст цена електричне енергије у Европи, како на спот тржиштима, тако и на тржиштима фјучерса, јесте пре свега пораст цена емисија угљен-диоксида на историјски максимум током ове године. Тренутна цена је на нивоу од 52-53 евра по тони (максимум је био изнад 56 евра). Поређења ради, просечна цена емисија угљен-диоксида у 2019/20. години била је око 25 евра по тони, а током марта 2020. цена је била око 17 евра по тони.

Јасна Петровић-Стојановић

Опрема: Стање ствари

(Политика, 17. 6. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар